Dijital Güvenlik & Medya dergisinin temel amacı, Türkiye’de ve dünyada dijital güvenlik ve dijital medya alanının sosyal boyutunda gerçekleştirilen özgün kuramsal ve uygulamaya dayalı çalışmaları yayınlamak ve bu kapsamda alana katkı sunmaktır.
Dijital Güvenlik & Medya Dergisi kapsam olarak yeni medya, dijital medya, dijital medya ve türevleri, sosyal medya, dijital medya hukuku, dijital medya etiği, dijital okuryazarlık, dijital bağımlık, dijital şiddet, dijital medya eğitimi, dijital dönüşüm, dijital kültür, dijital oyunlar, teknoloji, uzaktan eğitim, dijital güvenlik eğitimi, siber güvenlik, siber alanda regülasyon, adli süreçler, haklar ve etik konular, kişisel ve iş birlikli e-altyapılar vb. konularda bilim insanlarının araştırmalarını paylaşabilecekleri özgün, nitelikli kavramsal ve ampirik araştırmalar ile birlikte derleme çalışmalarına da yer vermektedir
DISEM'in yazım kuralları Amerikan Psikologlar Derneğinin (American Psychological Association-APA) yayımlamış olduğu yayım kılavuzunun 7. basımına göre uygun olmalıdır. Bu kapsamda:
-Özet, Helvetica yazı tipinde ve 10 punto ile tek satır aralığında, her iki kenara dayalı olarak yazılmalıdır. Özetler 150-250 kelime arasında olmalıdır. Özette alıntı yapılmamalıdır.
- Yazının tamamında kullanılan yazı tipi Helvetica, 11 punto, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır.
- Sayfa kenar boşlukları alt ve üst için 2,5 cm, sağ ve sol için 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır.
- Metin, bir satırın sonundaki kelimelerde tireleme kesilmeden iki yana yaslanmalıdır.
- Metin tek sütunlu bir belge olarak yazılmalıdır.
- Paragraflar ve başlıklar girintili değil, ana metinle aynı hizada olmalıdır.
- Paragraflar arasında sadece tek satır aralığı kullanılmalıdır.
- Makale başlıkları Helvetica 18 punto ile koyu olarak yazılmalıdır. Başlıklar için lütfen APA7 başlık kurallarını kullanılmalıdır. Ana başlıklar (GİRİŞ VE AMAÇ, YÖNTEMLER, BULGULAR ve TARTIŞMA VE SONUÇ) Helvetica yazı karakteri ile 11 punto, koyu ve büyük harflerle ortalanmış olarak yazılmalıdır.
- Ana başlıklardan önce ve sonra tek satır aralığı verilmeli, ancak alt başlıklardan önce verilmelidir. Yazarlar, zorunlu olmadıkça dipnot veya son not kullanmaktan kaçınmalıdır. Bunun yerine APA 7 referans sistemi kullanılmalıdır.
- Doğrudan alıntılar (40+ kelime) ana metinden 1 cm sola girintili ve Helvetica 9 punto ile yazılmalıdır. İtalik yazılmamalıdır.
- Hakem değerlendirmesi için kullanılacak ana belge, başlık, özet, anahtar kelimeler, ana metin, kaynaklar, şekil ve tablolar ve ek materyalleri içerebilir.
- Tüm yazarların ve çalıştıkları kurumların adları ana belgede yer almamalıdır.
Etik İlkeler ve Yayın Politikası
DISEM'in yayın süreçlerinde uygulanacak etik ilkelerde COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yönerge esas alınmıştır. Bu kapsamda yayın sürecinin tüm bileşenlerinin (editör, hakem, yazar, yayıncı ve okuyucu) etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
DISEM accepts the following ethical principles based on the guidelines and policies made by Committee on Publication Ethics (COPE). It is expected from all stakeholders of DISEM to adopt, embrace and follow the ethical principles below.
Yazarların Etik Sorumlulukları
DISEM'e makale başvurusu yapan yazar(lar)ın etik sorumlulukları:
• Yazar(lar), başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini DISEM'e göndermemelidir.
• Yazar(lar), DISEM'e özgün makale göndermelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Değerlendirme sürecinde yazar(lar)dan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazar(lar), değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
• Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir. Ayrıca olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgiye makalede yer vermelidir.
• Yazar(lar), veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
• Yazar(lar) insan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, NIH Laboratuar Hayvanlarının Kullanımına İlişkin Politika, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi) gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermelidir.
• Yazar(lar)dan derleme makaleler için etik kurul onayı istenmez. Bununla birlikte etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerde de, etik kurul kararının gerekmediği, makalenin ilk-son sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir. Kör hakemlik sürecine zarar vermemek ve yazar(lar)ın kişisel bilgilerinin ortaya çıkmasını engellemek için bu bilgiler makalenin ilk versiyonunda değil, makale kabul edildikten sonra son halinde yer verilmelidir.
Editör ve Editör Yardımcılarının Etik Sorumlulukları
• Editörler, hakemlerin, yazar(lar)ın, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
• Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alanyazına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Editörler, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki editör(ler)ce verilen kararları değiştirmezler.
• Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Editörler, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Editörler, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Editörler, yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
• Editörler, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Editörler; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır.
• Editörler, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Editörler, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunurlar. Ayrıca yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanırlar.
• Editörler olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Editörler, Dergiye iletilen eleştirileri inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
DISEM, makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar(lar)a iletilir. Hakemler şu etik sorumlulukları taşımalıdır:
• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirdiği makalelere ilişkin “Hakem Değerlendirme Formu”nu doldurmalı ve çift taraflı kör hakemlik sürecine zarar vermemek için formlarda isimlerini gizlemelidir. Değerlendirdiği makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararı ile kararına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler, yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmalı ve çalışmayı titizlikle incelemelidir.
• Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.
Yayıncının Etik Sorumlulukları
DISEM’in yayıncısı olan Anadolu Üniversitesi, kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kamu eğitim kuruluşudur.
Yayıncı, DISEM’de makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
İntihal Politikası
Yazarlardan, makalelerini dergi sistemine yüklerken intihal raporlarını disem@anadolu.edu.tr adresine göndermeleri rica olunur. İntihal oranı %25 ve üzeri olan makaleler değerlendirilmeye alınmadan yazara iade edilecektir. Yazarlar, intihal oranını %25'in altına düşürdükten sonra makalelerini yeniden yükleyebilirler.
Telif Hakkı Devri
• Yayınlanmak üzere DISEM’e gönderilen çalışmalar, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış veya herhangi bir yere yayınlanmak üzere gönderilmemiş, özgün çalışma niteliği taşımalıdır. Kişiler çalışmalarını gönderirken, çalışmanın kısmen ya da tamamen, herhangi başka bir platformda daha önce yayınlanmadığı, yayın için değerlendirmede bulunmadığını beyan etmekle yükümlüdür. Aksi bir durumla karşılaşıldığında ilgili yaptırımlar uyarınca yazar(lar) durumdan sorumlu tutulacaktır.
• Yazarlar çalışmalarının telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek değerlendirme için gönderimle birlikte çalışmalarının telif hakkını DISEM’e devretmek zorundadır. Bu devir, yazının yayına kabulü ile bağlayıcı hale gelir. Basılan materyalin hiçbir kısmı yayınevinin yazılı izni olmadıkça bir başka yerde kullanılamaz.
• Yazarların; patent, telif hakkı dışında kalan bütün tescil edilmemiş hakları, çalışmayı satmamak şartıyla kendi amaçları için çoğaltma hakkı, yazarın kendi kitap ve diğer akademik çalışmalarında, kaynak göstermesi koşuluyla, çalışmanın tümü veya bir bölümünü kullanma hakkı, çalışma künyesini belirtmek koşuluyla kişisel web sitelerinde veya üniversitesinin açık arşivinde bulundurma hakkı gibi hakları saklıdır.
• Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta tablolar, yardımcı resimler, veya diğer her türlü içerik dahil daha önce yayımlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki kanuni, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
• DISEM’e çalışma gönderecek yazarlar, “Telif Hakkı Devir Sözleşmesi”ni doldurmalıdır. Yazar(lar) doldurdukları formu ıslak imza ile imzalamalıdır. İmzalanan form taranarak ilk başvuru sırasında sisteme yüklemelidir.
Çıkar Çatışması
• Ekonomik ya da bireysel fayda sağlanan durumlar çıkar çatışmasını meydana getirir. Bilimsel sürecin ve yayınlanan makalelerin güvenilirliği; bilimsel çalışmanın planlanması, uygulanması, yazılması, değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması sırasında çıkar çatışmalarının nesnel bir biçimde ele alınmasıyla doğrudan ilişkilidir.
• Finansal ilişkiler en kolay belirlenebilen çıkar çatışmalarıdır ve derginin, yazarların ve bilimin güvenilirliğini zedelemesi kaçınılmazdır. Bu çatışmalara kişisel ilişkiler, akademik rekabet ya da entelektüel yaklaşımlar sebep olabilir. Yazarlar, çalışmanın tüm verilerine erişimi kısıtlayan veya verileri analiz etme, yorumlama, makaleleri hazırlama, yayınlama vb. yeteneklerine müdahale eden hem kâr amaçlı hem de kâr amacı gütmeyen sponsorlarla anlaşmalara girmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır.
• Çıkar çatışmalarının önlenmesi adına editörler de çalışmaların değerlendirilmesi sırasında aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmekten kaçınmalıdır. Makaleler hakkında son kararı veren editörlerin de karar verecekleri konulardan hiçbiri ile kişisel ya da mali bağlarının olmaması gerekir.
• Yazarlar makalelerin etik ilkeler çerçevesinde değerlendirilebilmesi ve bağımsız bir süreç yürütülebilmesi için olası çıkar çatışmaları ile ilgili olarak yayın kurulunu bilgilendirmelidir.
• Yayın kurulumuz bütün bu durumları göz önünde bulundurarak değerlendirme sürecinin tarafsız bir şekilde yürütülebilmesi için özverili bir şekilde çalışmayı taahhüt eder.
Creative Commons
Creative Commons lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu telif hakkı lisansıdır. Bir yazar oluşturduğu eserin kullanılması için paylaşmak veya üzerinde değişiklikler yapma hakkını vermek istediğinde CC lisansını kullanır.
Dijital Güvenlik ve Medya Dergisi’nde yayımlanan tüm eserler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.
Bu lisans, diğer yazarların, ticari olmayan amaçla ve eserinize atıfta bulunmak şartıyla, eserinizi kendi eserlerinde kullanmasına izin verir.
Yayın Ücreti
DISEM, elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir abonelik bedeli, yayın ücreti veya benzeri bir ödeme talep etmemektedir.
Yayın Süreci
DISEM, tam metin İngilizce olarak yayımlanmaktadır. DISEM’e gönderilen araştırma ve derleme aday makaleler daha önce yayınlanmamış olmalı ya da inceleme sürecinde olmamalıdır. Aday makalelerin dergimizin yazım kurallarına uygun biçimde yazılmış olması gerekir. Dergiye aday makale başvurusu elektronik ortamda http://dergipark.org.tr/…… adresine makale yüklenerek yapılmaktadır. Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar şu şekilde gerçekleşir:
1. Ön kontrol süreci (Azami 20 gün)
a. Belge kontrollerinin gerçekleştirilmesi:
i. DISEM şablonuna göre hazırlanmış makalenin tam metin Word dosyasının yüklenmiş olması. Bu dosya içerisinde yazarlara ait tanıtıcı bilgiler yer almamalıdır. Şablon dosyası…
ii. DISEM Yazar bilgileri şablonunun (Cover Page) şablonunun yüklenmiş olması. Yazar bilgileri (Cover Page) şablonu…
iii. Telif Hakkı Devir Formunun yüklenmiş olması. Telif Hakkı Devir Formu şablonu.
iv. Etik Kurul Kararının yüklenmiş olması (Derleme makaleler hariç)
v. Benzerlik oranı denetiminin yapılması (%10-20 arası ise düzeltme istenir, %20 üzeri ise makale reddedilir.)
b. Baş editör ve editör yardımcılarınca makalenin derginin odak ve kapsamına uygunluğu bakımından incelenmesi, uygun olmayanların reddedilmesi
c. Uygun bulunanlar için yöntem bakımından istatistik/yöntem editörü incelemesine geçilmesi (Düzeltilemeyecek yöntemsel ve istatistiksel hatalar var ise makale reddedilir.)
d. Eksiklerin tamamlanması için makalenin yazara gönderilmesi
e. Ön inceleme sürecinde; derginin kapsamına girmeyen, yöntemi sorunlu olan, makale yazma kılavuzu (şablonu) kullanılarak hazırlanmayan, derginin yazım kurallarına uymayan makaleler reddedilir.
2. Değerlendirme süreci (Azami 60 gün)
a. Makalenin en az iki hakeme aynı anda gönderilmesiyle kör hakemlik sürecinin başlatılması (20 gün)
b. Hakem(ler)in düzeltme istemesi durumunda gerekli düzeltmelerin yazar(lar) tarafından düzeltme raporu hazırlanarak yapılması (15 gün)
c. Editör yardımcılarının düzeltmeleri incelemesi. Gerekli olması halinde ikinci ve sonraki değerlendirme turlarının gerçekleştirilmesi (15 gün)
d. Hakem kararlarına göre makale hakkında son kararın verilmesi (15 gün)
3. Yayımlanma süreci (Azami 30 gün)
a. Makalenin İngilizce dil editörlerine gönderilmesi. İngilizce dil editörleri tarafından uygun bulunmayan makaleler gerekli düzeltmelerin yapılması için yazar(lar)a iade edilecektir. Bu kapsamda yazarlardan proofreading yaptırmaları istenebilecektir. Dil editörlerinin onay vermediği makalelerin hakem süreçleri olumlu yönde sonuçlansa bile bu makaleler yayıma kabul edilmeyecektir. (10 gün)
b. Son okuma için baş editöre gönderilmesi (10 gün)
c. Benzerlik oranı denetiminin (%10) yapılması. Yayımlanmasına karar verilen makalelerin tam metinleri tekrar intihal denetiminden geçirilir. İntihal denetimi iThenticate paket programı aracılığıyla gerçekleştirilir. Tam metinlerin iThenticate programında benzerlik oranlarının aynı kaynaktan olmamak ve kaynakçası dışta kalmak koşuluyla %10’un altında olması gerekir. Benzerlik oranı, %10-20 arası çıkan makaleler yazar(lar)a geri gönderilir ve düzeltme istenir, %20’in üzerindeki makaleler reddedilir.
d. Mizanpajının yapılması (10 gün)
e. DOI numarasının alınması
f. Erken Görünüm veya Gelecek Sayı olarak yayımlanması
g. Dergi elektronik tam sayısının yayımlanması (Haziran, Aralık)
- Makalelerin yayımlanmasına, hakemlerin değerlendirmeleri doğrultusunda Editörler Kurulunca karar verilir. Hakem değerlendirmesine gönderilmesi uygun bulunan makalelerin en geç 90-120 gün içinde sonuçlandırılmasına çalışılır.
DISEM, elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir abonelik bedeli, yayın ücreti veya benzeri bir ödeme talep etmemektedir.