Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 1, 22.06.2025

Yıl: 2025

Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, mühendislik ve teknik bilimler alanında yapılan özgün araştırmaların yayımlanmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Dergi, akademik ve bilimsel topluma, en güncel araştırma sonuçlarını ve bulgularını sunarak, bilgi paylaşımını teşvik etmekte ve bilimsel tartışmaların zenginleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda, dergi, araştırmacıların çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde geniş bir kitleye ulaştırmalarına olanak tanımaktadır.

Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, mühendislik, teknoloji, bilgisayar bilimleri, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, malzeme bilimleri ve diğer teknik alanlarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara yer vermektedir. Dergi, araştırma makaleleri, teknik notlar, inceleme yazıları ve bilimsel raporlar gibi çeşitli türdeki çalışmaları kabul etmektedir. Bu çalışmalar, alandaki teorik ve uygulamalı bilgilerin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamakta ve disiplinler arası etkileşimi teşvik etmektedir.

Dergi, özgün ve kaliteli araştırmaların yayımlanması için çift kör hakem değerlendirme sürecini uygulamakta olup, bu sayede yayımlanan çalışmaların akademik standartlara uygunluğunu garanti altına almaktadır. Yayımlanan makaleler, açık erişim politikası çerçevesinde, herkes tarafından erişilebilir olacak şekilde yayımlanmaktadır.

Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi, bilimsel bilgiyi yayma ve aktarma misyonu doğrultusunda, araştırmacılar, akademisyenler ve mühendisler için değerli bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir.

DÜTED, haziran ve aralık ayları olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.

  • Düzce Üniversitesi Teknik Bilimler Dergisi’ne değerlendirilmek üzere gönderilen tüm makalelerin, yazım şablonuna ve burada yazan kurallara uygun olarak sunulması gerekmektedir. Buna uygun olmayan makaleler, yeniden düzenlenmek üzere yazara iade edilir.
  • Üst bilgi ve makale bilgileri bölümüne müdahale edilmemelidir.
  • Makalenin tümünde Cambria yazı fontu kullanılmalıdır.
  • Makalenin başlığı Cambria, 12 punto, italik ve en fazla 20 kelime olacak şekilde yazılmalıdır.
  • Özet, en az 150 en fazla 200 kelime olmalı ve Cambria, 10 punto olacak şeklilde hazırlanmalıdır.
  • Anahtar Kelimeler en fazla 5 adet olmalı, alfabetik olarak sıralanmalı ve Cambria 10 punto italik olarak yazılmalıdır.
  • Yapılan çalışmalarda, metin içinde satır boşluğu ve paragraf başı yapıldığında enter ile boşluk bırakmayınız.
  • Şekiller, numaralandırılmalı ve şekil başlıkları şeklin altında ortalı olarak verilmelidir. Şekil başlıkları Cambria 8 punto olmalıdır.
  • Tablolar, numaralandırılmalı ve tablo başlıkları tablonun üstünde ortalı olarak verilmelidir. Tablo başlıkları Cambria 8 punto olmalıdır.
  • Sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi kullanılmamalıdır.
  • Kaynaklar bölümünün başlığı numaralandırılmamalıdır. Tüm referans öğeleri 8 punto olmalıdır. Referanslar bölümünde gösterildiği gibi farklı alanları ayırt etmek için lütfen Normal ve İtalik stilleri kullanın. Referans öğelerini arka arkaya alfabetik olarak sıralayınız.
  • Bir referans öğesine metin içerisinde atıfta bulunurken, eğer çalışma tek yazarlı ise Türkçe veya İngilizce yazılan çalışmalar için (Yazar Adı, Yıl) şeklinde referans gösterimini yapınız (Örnek: Gürel, 2023). Eğer atıfta bulunulacak çalışma iki yazarlı ise Türkçe veya İngilizce yazılan çalışmalar için (Birinci yazar ve İkinci yazar Adı, Yıl) şeklinde referans gösterimi yapılmalıdır (Örnek: Gürel ve Yıldız, 2023). Atıfta bulunulacak çalışma üç veya daha fazla yazardan oluşuyor ise Türkçe ve İngilizce yazılan çalışmalarda (Birinci Yazar adı ve ark., Yıl) şeklinde referans gösterimi yapılmalıdır (Gürel ve ark., 2023; Gürel et al., 2023).
  • Beyanlar bölümü, yazım şablonunda verilen yönergeler doğrultusunda eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.
  • Telif Hakkı Bildirim Formu da makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Bu form, tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır. Telif Hakkı Bildirim formuna erişmek için tıklayınız.
  • Dergimizde değerlendirilmek üzere sunulan tüm makalelerin intihal.net üzerinden benzerlik raporunun alınması gerekmektedir. Benzerlik raporu hakkında detaylı bilgilendirme için tıklayınız

DÜTED, yayın etiği konusunda akademik çalışmalarda uyulması gereken yayın etiği standart ve ilkeleri gözetmektedir. Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Yayınlanması için kabul edilen veya yayınlandıktan sonra etik ihlal olduğu tespit edilen makaleler de buna dahildir. Yayın etiği kapsamında tüm paydaşların etik sorumlulukları yerine getirmesi beklenmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları:

  • Değerlendirme için gönderilen makalelerin başka bir yerde değerlendirmeye alınmamış ve/veya yayınlanmamış olmalıdır. Aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik olmayan yayıncılık durumudur.
  • Alıntılanan metinler kaynak gösterilerek belirtilmelidir.
  • Değerlendirmeye sunulan makale ile ilgili yazarlar; hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, makalenin kendi özgün çalışmaları olduğunu, intihalden doğan tüm sorumlulukların ve etik ihlallerin kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını beyan etmiş olmaktadır.
  • Değerlendirmeye sunulan makalede katkısı olan tüm yazarlar belirtilmeli ve adı geçen tüm yazarların makale üzerinde eşit sorumluluğa sahip olduğu bilinmelidir. Sorumlu yazar makale ile ilgili değerlendirme sürecinde tüm yazarları temsil etmektedir. Ayrıca tüm yazarlar, makalenin tüm bölümlerinin sorumluluğunu kendileri adına sorumlu yazarı yetkilendirmiş olduklarını kabul ederler.
  • Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen tüm kuruluşları, tüm finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını bulunan durumları beyan etmekle sorumludurlar.
  • Makalede yer alan verilere, gerekli görülmesi durumunda ulaşım imkânı sağlanmalıdır. Yazarlar değerlendirmeye sunulan çalışmada bu yükümlülükleri yerine getirileceklerini beyan etmiş sayılırlar.
  • Telif hakkı gerektiren yayınlar için, telif hakkı kurallarına, yasal/özel izin alınmasının gerekli olduğu durumlarda izin belgeleri, başkalarına ait fotoğraf, tablo, ölçek vb. tüm durumlar için gerekli belgelerin belirtilmesi ve/veya kaynak gösterilerek atıf yapılması gerekmektedir.

Benzerlik Oranı Bilgi Notu:

  • Dergimizde değerlendirilmek üzere sunulan tüm makalelerin intihal.net üzerinden benzerlik raporunun alınması gerekmektedir. Benzerlik raporu hakkında detaylı bilgilendirme için tıklayınız. Benzerlik raporu oranı referanslar hariç en fazla %20 olmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları:

  • Hakemler, çalışma ve/veya yazarlar ile ilgili çıkar çatışması ve ilişkisi olması durumunda makaleyi değerlendirmemekle ve bu durumu bildirmekle sorumludur.
  • Hakemler kendilerine ulaşan çalışmaları gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için yarar sağlayacak şekilde kullanamazlar.
  • Hakemler makalenin kabul aşamasından yayın sürecine kadar gerçekleştirilen tüm süreçleri gizli tutarlar ve elde edilen bilgi ve belgeleri kullanmazlar ve paylaşamazlar.
  • Hakemler çalışma ile ilgili etik dışı olan tüm durumları editöre bildirmekle sorumludur. 
  • Yazarlara dair kişisel eleştirilerde bulunulmamalı, değerlendirmeler bireysel duygu ve düşüncelerden uzak durularak bilimsel ilke ve esaslar dikkate alınarak tarafsız, dürüst, nazik ve yapıcı bir dil kullanmalıdır.
  • Hakemler makale değerlendirme sürecinde çalışmayı gerçekleştiren yazarların kişisel bilgilerinin (cinsiyeti, milliyeti, dini inançları, siyasi görüşleri vb.) bilimsel değerlendirmeye etki etmemesine özen göstermeli ve durumdan yasal olarak sorumlu olduklarını bilmelidirler.

Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları:

  • Değerlendirme sürecine alınacak ve/veya alınması muhtemel çalışmalarda, özgün değeri yüksek, dergi amaçlarına ve etik kurallar dikkate alınarak hazırlanmış eserleri değerlendirme sürecine almalıdır. Çalışma konusu ile ilişkili hakemlerin davet edilmesine özen gösterilmeli detaylı ve özenli yapılmış değerlendirmeleri dikkate alarak karar verme sürecini etik kurallara uygun olarak objektif bir bakış açısı ile yürütülmesinden sorumludur.
  • Değerlendirme sürecinde gizlilik ve etik kurallara dikkat ederek hakemlerin ve yazarların arasındaki koordinasyonu sağlayarak değerlendirme sürecinde ihtiyaç duyulan katkıyı sunmalıdır.
  • Editörler makalelerin tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirme süreçlerinin tamamlanması için yazarlar, hakemler ve üçüncü kişiler arasında oluşabilecek çıkar ilişkisi ve çatışmalarına karşı önlem almakla sorumludur. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. Telif hakkı ihlali, iftira ve intihal ile ilgili etik değerler ve yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır. Ayrıca editörler hakem, yazar ve okuyuculardan gelen şikâyetlere açık ve aydınlatıcı cevap vermekle sorumludur.
  • Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
  • Sunulan bir makalede açıklanan, yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.

* DÜTED; makale gönderimi, inceleme ve düzenleme süreçleri, sayfa düzeni ve yayımlama (sayfa veya renk ücreti) için herhangi bir ücret talep etmez.
* DÜTED; yazarlara, hakemlere, editörlere ve yayın kurulu üyelerine herhangi bir ücret ödemez.
* DÜTED'de yayımlanan tüm makaleler ücretsiz olarak okunabilir ve indirilebilir.
* DÜTED'deki tüm makaleler TÜBİTAK ULAKBİM DergiPark aracılığıyla LOCKSS (Lots Of Copies Keep Stuff Safe) sistemiyle arşivlenir.
* DÜTED, yayın politikası gereği duyuru, reklam, sponsorluk vb. kabul etmemektedir.
* DÜTED, abonelik ücreti talep etmeyen açık erişimli bir dergidir.

1823addf-db33-4abd-8bf7-00840f24f67f

DOAJ_logo-colour.svg     670fd3aa57986_ebsco-applied-science.png        ErihPlus-Logo.jpg        13377       search-result-logo-horizontal-TEST.jpg