Post-traumatic stress disorder (PTSD) is a psychiatric disorder that occurs after traumatic events such as earthquakes. Earthquakes significantly affect public health and eating habits. The aims are to identify the types of food available after the earthquake, the prevalence of PTSD, and the changes in food preferences among individuals with PTSD.
This study is a cross-sectional online survey, conducted among 250 students who experienced twin earthquakes. Sociodemographic characteristics, changes in eating habits and food preferences after the earthquakes, and PTSD conditions were evaluated.
The prevalence of PTSD was found to be 42%. Female gender, physical injury and loss of relatives due to the earthquake, sheltering somewhere other than home, history of a psychiatric illness treated before the earthquake and changes in food preferences were found to be higher in PTSD. Participants with PTSD have increased or decreased appetite. Consumption of packaged products, carbohydrate group foods, tea and coffee increased in those with PTSD; consumption of vegetables, meat and protein-enriched products has decreased. There was no change in those without PTSD after the earthquake.
There are nutritional changes in those with PTSD after the earthquake and suggests that stress may affect eating habits and food preferences. It would be benefical to investigate in community-based longitudinal studies that adequate-balanced nutrition may have the potential to contribute to a better mood in earthquake survivors. Monitoring individuals with PTSD through teamwork including a psychiatrist and a dietitian can prevent possible problems in terms of public health.
Post traumatic stress disorders Nutrition preferences Nutrition habits Earthquake Disaster
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) deprem gibi travmatik olaylardan sonra ortaya çıkabilen psikiyatrik bir bozukluktur. Depremler halk sağlığını ve beslenme alışkanlıklarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, deprem sonrası besin seçimini, TSSB'nin yaygınlığını ve TSSB olan bireylerde besin tercihlerindeki değişiklikleri belirlemektir.
Bu çalışma, 6 Şubat depremlerini yaşamış 250 öğrenci ile yapılan kesitsel bir araştırmadır. Çevirim içi olarak gönüllü katılımcılardan sosyodemografik özellikler, deprem sonrası yeme alışkanlıkları, besin tercihlerindeki değişiklikler ve TSSB durumları kaydedilmiştir.
Katılımcıların TSSB prevalansı %42 olarak bulunmuştur. Kadın cinsiyet, deprem nedeniyle fiziksel yaralanma ve yakın kaybı, ev dışında bir yerde barınma, depremden önce tedavi edilen psikiyatrik hastalık öyküsü ve besin tercihlerindeki değişiklikler TSSB olan katılımcılarda daha yüksek bulunmuştur. TSSB olan katılımcıların iştahı artmış veya azalmıştır. Bununla birlikte; paketli ürün, karbonhidrat grubu besinler, çay ve kahve tüketimi artmış; sebze, et ve proteinle zenginleştirilmiş ürün tüketimi azalmıştır. TSSB olmayanlarda deprem sonrasında herhangi bir değişiklik olmamıştır.
Deprem sonrasında TSSB olanlarda beslenme değişikliklerinin olması, stresin beslenme alışkanlıklarını ve besin tercihlerini etkileyebileceğini düşündürmektedir. Yeterli-dengeli beslenmenin depremzedelerde daha iyi bir ruh haline katkıda bulunabileceği düşünülerek toplum temelli boylamsal çalışmalarla araştırılması faydalı olacaktır. TSSB olan bireylerin psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan bir ekip çalışmasıyla izlenmesi toplum sağlığı açısından olası sorunların önüne geçebilir.
Travma sonrası stres bozukluğu Besin tercihleri Beslenme alışkanlıkları Deprem
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Psikiyatri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 2 |