Bu çalışmada, Güney Nijerya'daki Akwa Ibom Eyaleti'nin Doğu Obolo, Ibeno, İkot Abasi ve Mkpat Enin Yerel Yönetim Bölgelerinin kıyı şeridinden kurutulmuş kraker (Pseudotolithus typus) balığının besin bileşimi araştırılmıştır. Tasarlanan aktif solar kurutucu kullanılarak kurutulan ürünlerin kalitesi, yerel balık satıcıları tarafından yaygın olarak kullanılan geleneksel yol kenarı kurutucusu kullanılarak kurutulan aynı ürünlerin kalitesiyle karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, iki kurutma ortamından elde edilen ürünlerin yakın özelliklerinde önemli farklılıklar (p < 0.05) olduğunu ortaya koymuştur. Kül içeriği, ham lif ve lipid, geleneksel kurutucudan elde edilen ürünlerde güneş enerjili kurutucudan elde edilen ürünlerden daha yüksekti. Protein içeriği aktif solar kurutucudan elde edilen ürünlerde (%47,67±0,17) konvansiyonel kurutucudan elde edilenlere göre (%43,33±0,19) biraz daha yüksekti. Bu bulgular, aktif solar kurutucudan elde edilen ürünlerin daha sağlıklı olduğunu göstermektedir. Karbonhidrat içeriği geleneksel yol kenarı kurutucusundan elde edilen ürünlerde (%4,13±0,02) solar kurutucudan elde edilen ürünlere (%3,74±0,03) kıyasla daha yüksekti. Enerji seviyesi de güneşte kurutulan ürünlerde (467,17±0,39 Kcal) geleneksel kurutucudan elde edilenlere (430,33±0,34 Kcal) kıyasla daha yüksekti. Bu farklılıklar, ürünün yabancı maddelere maruz kalması ve kurutma ortamının niteliği gibi faktörlere bağlanmıştır. Çalışma, geleneksel kurutucudan elde edilen ürünlerde aktif solar kurutucudan elde edilenlere kıyasla yüksek konsantrasyonda makro elementlerin (Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Kükürt) varlığını doğrulamıştır. İki yöntemle elde edilen ürünlerin mineral bileşimi de önemli farklılıklar göstermiştir (p < 0.05). Çalışma, Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen 0.010 Mg/kg değerinden daha düşük olan düşük arsenik, klor ve iyot seviyelerine dayanarak aktif solar kurutucudan kurutulan ürünlerin tüketimini önermektedir.
The study investigated the nutritional composition of dried croaker (p. typus) fish from the coastline of Eastern Obolo, Ibeno, Ikot Abasi, and Mkpat Enin Local Government Areas of Akwa Ibom State, in Southern Nigeria. It compared the quality of fish dried in a traditional roadside dryer commonly used by local fish vendors with that of fish dried in an active solar dryer designed for agricultural products. The results revealed significant differences (p < 0.05) in the proximate composition of the fish from the two drying methods. The ash content, crude fiber, and lipid were higher in the conventionally dried samples compared to the products from the solar dryer. Furthermore, the protein content was slightly higher in the products from the active solar dryer (47.67±0.17 %) than in those from the conventional dryer (43.33±0.19 %). These findings suggest that the product from the active solar dryer may help reduce the risk of high blood pressure and promote a healthier diet. Carbohydrate levels were higher in the samples from the conventional roadside dryer (4.13±0.02 %) than in the products from the solar dryer (3.74±0.03 %). The energy level was also higher in the solar-dried samples (3.74±0.03 %) compared to those from the conventional dryer (430.33±0.34 Kcal). These differences were attributed to factors such as exposure of the product to impurities and the nature of the drying medium. Additionally, the study found that the macro elements (Sodium, Potassium, Calcium, Magnesium, and Sulphur) were present in higher concentrations in products from the conventional dryer than in those from the active solar dryer. The mineral composition of the samples from the two methods also exhibited significant differences (p < 0.05). The study recommended the consumption of these products based on their low toxic levels.
Local Ethics Committee Approval was not obtained because experimental animals were not used in this study.
This is a study aimed at advancing drying technology for local fish products in Akwa Ibom State, Southern Nigeria. It is part of collaborative efforts by academics within the state to promote healthy consumption of fish and fish related products. We would be glad if this paper is assessed and accepted for publication. Thanks. Dr. Promise J. Etim (Corresponding Author).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Aquaculture and Fisheries (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 14, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | October 5, 2024 |
Acceptance Date | December 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 21 Issue: 2 |