Amaç: Bir grup Türk popülasyonunda beslenme düzeyini ve ağız sağlığı farkındalığını değerlendirerek, beslenme durumu ve ağız sağlığı ile oral hijyen alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir anket çalışmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Ağız Sağlığı Değerlendirme anketi kullanılarak, demografik veriler, oral hijyen uygulamaları, günlük beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimi ile mevcut ağız sağlığı hakkında 16 soru yöneltilmiştir. Gönüllülerin intraoral muayenesini takiben çürük, dolgulu ve eksik dişler kayıt altına alınmıştır. Potansiyel değişkenler ile ağız sağlığı arasındaki ilişki tanımlayıcı istatistikler eşliğinde değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 200 katılımcı dahil edilmiştir. Farklı cinsiyet gruplarında çürük, dolgulu, eksik diş skoru ve DMF-T indeksi dağılımları açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ancak, kadın katılımcıların erkeklere oranla daha sık dişlerini temizlemekte ve diş ipi kullanmakta olduğu saptanmakla birlikte; ağız sağlığı problemleri nedeniyle işten izin alma durumunun kadın katılımcılarda erkeklere nazaran daha fazla olduğu görülmüştür. Cinsiyetten bağımsız olarak şekerli yiyecek ve içecek tüketen katılımcılar arasında ise sıklık derecesine göre çürük diş skorunda ve eksik diş sayısında anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Kadınlar erkeklere oranla oral hijyen uygulamalarına daha fazla özen göstermektedir. Fermente olabilen şeker içeren gıdaların tüketim sıklığı ile DMF-T indeksi arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ağız sağlığını korumada ve diş hastalıklarını önlemede kritik bir rol oynadığı anlamlı olarak saptanmış bulunmaktadır.
Aim: To evaluate nutritional status and oral health awareness in a sample of Turkish population and to determine the relationship between nutritional status, oral health, and oral hygiene habits.
Materials and Method: This study was a cross-sectional survey. Using the World Health Organization’s Oral Health Assessment Questionnaire, 16 questions were asked about demographic characteristics, oral hygiene practices, daily dietary habits, smoking and alcohol consumption, and current oral health.
Following intraoral examinations of the volunteers, any caries, and, filled and missing teeth were recorded. The relationship between potential variables and oral health was evaluated using descriptive statistics.
Results: A total of 200 participants were included in the study. There was no significant difference in the distribution of caries, filled and missing teeth scores, and Decayed-Missing-FilledTeeth (DMF-T) index between the genders. It was, however, found that female participants brushed their teeth more frequently
and flossed more frequently. Taking time off from work due to oral health problems was more common in female participants than males. There was a significant increase in the frequency of missing teeth and caries in participants who consumed sweet foods and beverages.
Conclusion: Results displayed that female participants pay more attention to oral hygiene practices than male participants. A correlation was found between the frequency of consumption of fermentable sugar-containing foods and the DMF-T index. It was concluded that healthy eating habits play a significant role in maintaining oral health and preventing dental diseases.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Oral and Maxillofacial Surgery |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | May 26, 2025 |
Submission Date | November 28, 2024 |
Acceptance Date | March 27, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 2 |