Along with many thoughts and theories about elites throughout history, the subject of elite theories has been one of the most important issues in political science. Many important thinkers have put forward ideas on the concept of elite and this concept has continued to be the subject of many studies today. Political elites are the minority parts of society that are included in the category of rulers on a plane where society is divided into those who govern and those who are ruled. Today, the parliamentarians who undertake the function of representation, which is an indispensable element of democracies, are also among the minority parts of the society. In this respect, within the scope of the study, the issue of representation of political elites in Türkiye was discussed through the 28th term parliamentarians. The aim of the study is to try to make a general inference about the political elites in Türkiye through the 28th term parliamentarians. For this purpose, it was aimed to examine the demographic characteristics, educational status and professional backgrounds, foreign languages they know and political backgrounds of the parliamentarians by using the document analysis method in the study. In this context, within the scope of the study, firstly, the concept of elite and elite theories were mentioned, and then the issue of representation of political elites in Türkiye was examined through the 28th term parliamentarians.
Tarih boyunca elitlerle ilgili ortaya atılan birçok düşünce ve teoriyle birlikte elit teorileri konusu siyaset biliminde oldukça önem atfedilen konulardan biri olmuştur. Elit kavramı üzerinde birçok önemli düşünür fikirler ortaya koymuş ve bu kavram günümüzde halen daha birçok çalışmanın konusu olmaya devam etmektedir. Siyasal elitler, en temelinde, toplumun yönetenler ve yönetilenler şeklinde ikiye ayrıldığı bir düzlemde yönetenler kategorisine dahil edilen toplumun azınlıkta kalan kısımlarıdır. Günümüzde demokrasilerin vazgeçilmez öğesi olan temsil işlevini üstlenen milletvekilleri de toplumun bu azınlıkta kalan kısımlarındandır. Bu bakımdan çalışma kapsamında Türkiye’de siyasal elitlerin temsili konusu 28. Dönem milletvekilleri üzerinden ele alınmıştır. Çalışmanın amacı 28. Dönem milletvekilleri üzerinden Türkiye’deki siyasal elitler hakkında genel bir çıkarımda bulunmaya çalışmaktır. Bu amaçla çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılarak milletvekillerinin demografik özellikleri, eğitim durumu ve mesleki geçmişleri, bildikleri yabancı diller ve siyasi geçmişlerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda çalışma kapsamında ilk olarak elit kavramı ve elit teorilerinden bahsedilmiş sonrasında ise Türkiye’de siyasal elitlerin temsili konusu 28. Dönem milletvekilleri üzerinden incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Policy and Administration (Other) |
Journal Section | Tüm Sayı |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2025 |
Submission Date | September 13, 2024 |
Acceptance Date | April 22, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.