Toplumsal cinsiyet rollerinin temsili, kültürel değişimlere yanıt olarak sürekli olarak yenilenmekte ve toplumsal yaşamın örgütlenmesini önemli ölçüde etkilemektedir. Günümüzde ise sosyal medya bu etkiyi değişen ve daha da güçlenen izlenme pratikleri yoluyla daha da etkili hale getirmiş böylece toplumsal cinsiyete dair kalıp yargılar üretilmeye, aktarılmaya kimi zaman ise değişip dönüşmeye devam etmektedir. Bu çalışma, Covid-19 dönemi sonrası tanımlanmaya başlanan ve sağ ideolojinin bir ürünü olduğu iddia edilen geleneksel eş hareketinin ABD’den ve Türkiye’den birer Instagram fenomeni seçilerek en çok izlenen üç Reels videosu üzerinden kavramı nasıl temsil ettiklerini içerik analizi yöntemiyle karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini oluşturan Ballerina Farm ve Ozden.Ozdogan hesaplarından seçilen videolara tematik analiz tekniği kullanılmış ve geleneksel kadınlık rolleri, aile yaşamı, çok çocuklu hayat vurgusu gibi temalar incelenmiştir. Elde edilen bulgularda Ballerina Farm’ın içeriklerinde geleneksel yaşamın ve ev içi emeğin romantize edildiği; kadınlık, annelik ve eş olma gibi kavramların kırsal yaşamda modern bir estetikle harmanlanmış toplumsal cinsiyet rollerini vurguladığı tespit edilirken, Ozden.Ozdogan hesabının içeriklerinde daha modern vurgularla geleneksel aile yapısının paylaşıldığı, başta annelik olmak üzere kadının toplumsal cinsiyet rollerine odaklandığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, farklı kültürlerde farklı kültürel bağlamlara göre inşa edilen geleneksel eş kimliğinin sosyal medya platformlarında yeni bir dijital kimlik olarak sunulduğunu göstermektedir. Bu dijital kimliğin yalnızca eski bir kavramı yeniden anlamlandırma sürecine sokmakla kalmadığını, eril tahakküme aracılık ettiği ve kadın kimliğinin metalaştırılarak ticari bir nesneye dönüştürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Her iki hesap da geleneksel eş kimliğini dijital platformlarda çok katmanlı ve karmaşık bir şekilde inşa etmektedir, toplumsal ve kültürel beklentilere paralel olarak kadınlık rollerini yeniden anlamlandırmaktadır.
The depiction of gender roles has been persistently revised in reaction to cultural changes, significantly influencing the organization of social life. In contemporary society, social media has intensified this influence through evolving and increasingly powerful viewing practices, making it even more impactful. Consequently, gender-related stereotypes continue to be produced and transmitted, while at times undergoing change and transformation. This study aims to comparatively analyze the representation of the traditional wife movement—an emerging phenomenon in the post-COVID-19 era, often argued to be a product of right-wing ideology—by examining the three most-viewed Reels videos of two prominent Instagram influencers, one from the United States and the other from Türkiye, through the method of thematic analysis. The selected Instagram accounts, Ballerina Farm and Ozden.Ozdogan, constitute the sample of this study. Their videos were subjected to thematic analysis, focusing on recurring themes such as traditional gender roles, family life, and the emphasis on raising multiple children. The findings indicate that Ballerina Farm’s content romanticizes traditional domestic life and labor, portraying femininity, motherhood, and wifely duties within a modern aesthetic of rural living. In contrast, Ozden.Ozdogan's content underscores the traditional family structure with more modern elements, emphasizing women’s gender roles, particularly in the context of motherhood. The study concludes that the traditional wife identity, shaped by distinct cultural contexts, is being reconstructed as a new digital identity on social media platforms. This digital identity not only recontextualizes an existing concept but also serves as an instrument of patriarchal dominance, commodifying female identity and transforming it into a commercial object. Both accounts construct a complex and multifaceted digital identity for the traditional wife, re-contextualizing feminine roles in response to changing social and cultural expectations.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Communication and Media Studies (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 28, 2025 |
Submission Date | January 30, 2025 |
Acceptance Date | April 22, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Issue: 48 |
Journal of Akdeniz University Faculty of Communication is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC-BY-NC).