Aims: The aim of this study was to evaluate and compare the in vitro activities of colistin and polymyxin B on extended-spectrum beta-lactamase-secreting Escherichia coli, carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii isolates.
Methods: A total of 400 isolates, 100 strains from each microorganism isolated from clinical samples between April 2022 and June 2024, were included in the study. Isolates were identified using MALDI-TOF-MS. Broth microdilution method was used to determine the susceptibility of colistin and polymyxin B. The presence of extended-spectrum betalactamase was determined using double disk synergy test, and carbapenemase resistance was determined using disk diffusion and Vitek2.
Results: In this study, colistin/polymyxin B susceptibility rates were determined as 77%/83% for E. coli, 74%/83% for K. pneumoniae, 87%/90% for P. aeruginosa, and 56%/69% for A. baumannii. Colistin and polymyxin B MIC values were found to be the same in 66 E. coli isolates, 63 K. pneumoniae isolates, 73 P. aeruginosa isolates and 50 A. baumannii isolates. However, polymyxin B MIC values were found to be lower than colistin MIC values in 24 E. coli isolates, 20 K. pneumoniae isolates, 18 P. aeruginosa isolates and 42 A. baumannii isolates. In this study, polymyxin B was found to be more potent for all isolates.
Conclusion: As a result, polymyxin B was found to be more potent than colistin in all four agents. Especially in A. baumannii isolates, polymyxin susceptibility was found to be below 70%. Therefore, it is important to monitor polymyxin resistance at certain intervals, to apply antimicrobial management meticulously and to investigate combination therapies. Additionally, studies with more isolates are needed to compare the effectiveness of polymyxin B and colistin.
Giriş-Amaç: Bu çalışmada genişlemiş spektrumlu betalaktamaz salgılayan Escherichia coli, karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii izolatlarında kolistin ve polimiksin B’nin in vitro etkinliğinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç-Yöntem: Çalışmaya Nisan 2022-Haziran 2024 tarihleri arasında klinik örneklerden etken olarak izole edilen her mikroorganizmadan 100 suş olmak üzere toplam 400 izolat dahil edilmiştir. İzolatların tanımlanması MALDI-TOF-MS ile gerçekleştirilmiştir. Kolistin ve polimiksin B’nin duyarlılığının saptanması amacıyla sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Genişlemiş spektrumlu betalaktamaz varlığı çift disk sinerji testi ile, karbapenemaz direnci ise disk difüzyon ve Vitek2 ile tespit edilmiştir.
Bulgular: Bu çalışmada kolistin / polimiksin B duyarlılık oranları E. coli için %77 / %83, K. pneumoniae için %74 / %83, P. aeruginosa için %87 / %90 ve A. baumannii için %56 / %69 olarak saptanmıştır. E. coli izolatlarında 66, K. pneumoniae izolatlarında 63, P. aeruginosa izolatlarında 73 ve A. baumannii izolatlarında 50 suşta kolistin ve polimiksin B MİK değerlerinin aynı olduğu bulunmuştur. Ancak E. coli izolatlarında 24, K. pneumoniae izolatlarında 20, P. aeruginosa izolatlarında 18, A. baumannii izolatlarında ise 42 izolatta polimiksin B MİK değerleri, kolistin MİK değerlerinden daha düşük bulunmuştur. Bu çalışmada polimiksin B’nin tüm izolatlar için daha potent olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Sonuç olarak her dört etkende de polimiksin B, kolistine göre daha potent olarak tespit edilmiştir. Özellikle A. baumannii izolatlarında polimiksin duyarlılığı %70’in altında bulunmuştur. Bu nedenle polimiksin direncinin belli aralıklarla izlenmesi, antimikrobiyal yönetimin titizlikle uygulanması, kombinasyon tedavilerinin araştırılması önem arz etmektedir. Ayrıca polimiksin B ve kolistinin etkinliğinin karşılaştırılması için daha fazla izolat ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
YOK
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Bacteriology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2025 |
Submission Date | March 25, 2025 |
Acceptance Date | April 23, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 39 Issue: 1 |
This work is licensed under a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ license.