Yabani mantarlar,
özellikle de ayı mantarı (Boletus edulis)
yiyecek ve ilaç sanayiinde kullanılmalarının yanı sıra ekolojik ve rekreasyonel
önemlerinden ötürü en kıymetli odun dışı orman ürünleri arasındadır. Yabani
mantarların giderek artan sosyoekonomik değerleri, bu ürünlerin odun üretimine
bir alternatif olarak düşünülmesine neden olmaktadır. Mantar ürünlerine
dayalı ekosistem hizmetlerinin sürdürülebilir orman amenajman planlarına
entegrasyonu, mantar verimliliği ile ekolojik değişkenler arasındaki ilişkilerin
sayısal olarak anlaşılması ile mümkündür. Bu araştırmada, eğim, bakı ve
yükseklik gibi bazı ekolojik değişkenlerin ayı mantarı (Boletus edulis) verimliliği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.
Çalışmada kullanılan mantar envanter verileri Bicik Planlama birimi sınırları
içerisindeki 75 adet devamlı örnekleme alanından elde edilmiştir. Tek
yönlü varyans analizi sonuçlarına göre ilgili mantar verimliliği ile meşcere
eğim ve bakısı arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenirken, meşcere yükseltisi
ile anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Buna göre, kuzey bakılı alanlar
ile eğimin %20-30 arasında olduğu meşcereler sırasıyla 6.5 kg/ha-116.7adet/ha ve 33 kg/ha-333.3adet/ha
değerleri ile diğer eğim ve bakı
gruplarına göre daha düşük miktarda mantar verimliliğine sahip olmaktadır. Elde
edilen bu sonuçlar mantar verimliliği ile farklı ekolojik değişkenler
arasındaki ilişkilerin net olarak belirlenebilmesi için mevcut analizlerin
farklı ekosistemlerdeki değerli tüm doğal mantar türleri için yaygınlaştırılması
gerektiğini göstermektedir.
odun dışı orman ürünleri sürdürülebilir orman amenajmanı Boletus edulis ekolojik değişkenler doğal mantarlar
Wild
mushrooms, Boletus edulis in
particular are among the most important non-wood forest products (NWFPs) all
over the world due to their nutritional, medicinal, ecological and recreational
importance. Increasing socioeconomic value of wild mushrooms is made consider
these products as an alternative for timber. Integrating mushroom-based
ecosystem services into sustainable forest management plans requires
understanding of the relationships between mushroom yields and its ecological
drivers. This study evaluated the influence of some ecological variables such
as slope, aspect and altitude on the productivity of wild mushroom, Boletus edulis. Mushroom data was
collected from 75 permanent plots in Bicik planning unit covered by mixed even
aged forest. Significant differences were found among aspect and slope classes
whereas there were no differences among elevation classes with one-way ANOVA
analysis. According to the results lower mushroom productivity was found in the
areas of north aspects or slopes between 20-30% with 6.5 kg/ha-116.7unit/ha and
33 kg/ha-333.3unit/ha respectively than the other aspect and slope groups. This
study showed that to obtain general knowledge relating to the effects of more
ecological factors on mushroom productivity further research efforts is needed
for all valued wild mushrooms, in the different ecosystems.
non-wood forest products sustainable forest management Boletus edulis ecological variables wild mushrooms
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Acceptance Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 20 Issue: 1 |