Juniperus L. genus; It is a tree with pointed and long leaves, cone-shaped bright black fruits, an average of 8-9 meters in length, and can live for many years. In this study, essential oils obtained from the leaves of Juniperus. excelsa subsp. excelsa M.Bieb. and Juniperus foetidissima Willd.plants, which have been known for a long time in traditional medicine, were investigated in terms of their antimicrobial effects. The essential oils that make up the study material were extracted in the Neo-Clevenger device. Their antimicrobial activities were evaluated against 6 medically important pathogens (Enterobacter aerogenes (ATCC 13048), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Salmonella enteritidis (ATCC 13075), Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 25923), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Serratia marcescens (ATCC 13880)) and microbial contaminants in food, cosmetics and pharmaceutical products using the hollow agar method. It was observed that the essential oils of both plants exhibited antibacterial activity against all pathogens (8.13±0.67-13.43±0.31 mm). However, it was determined that Gram-negative bacteria were more sensitive to Juniperus excelsa subsp. excelsa and Juniperus foetidissima.
Juniperus L. cinsi; yaprakları sivri ve uzun, meyveleri kozalak şeklinde parlak siyah renkte, boyu ortalama 8-9 metre uzunlukta, çok uzun yıllar yaşayabilen bir ağaçtır. Bu çalışmada geleneksel tıpta kullanımı çok eskiden beri bilinen, Juniperus excelsa subsp. excelsa M.Bieb. ve Juniperus foetidissima Willd. bitkilerinin doğal ortamından toplanan yapraklarından elde edilen uçucu yağlar antimikrobiyal etkileri yönüyle araştırılmıştır. Çalışma materyalini oluşturan uçucu yağlar Neo-Clevenger cihazında ekstrakte edilmiştir. Antimikrobiyal aktiviteleri, oyuk agar yöntemi kullanılarak gıda, kozmetik ve farmasötik ürünlerde tıbbi olarak önemli olan 6 patojen ve mikrobiyal kirleticisine karşı (Enterobacter aerogenes (ATCC 13048), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Salmonella enteritidis (ATCC 13075), Staphylococcus aureus subsp. aureus (ATCC 25923), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Serratia marcescens (ATCC 13880)) değerlendirilmiştir. Her iki bitkinin uçucu yağlarının tüm patojenlere karşı antibakteriyel aktivite sergilediği görülmüştür (8.13±0.67-13.43±0.31 mm). Ancak Gram negatif bakterilerin J. excelsa subsp. excelsa ve J. foetidissima’ ya karşı daha hassas olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 28, 2022 |
Acceptance Date | August 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 23 Issue: 2 |