Söz konusu Escherichia coli (E. coli) bakterisi olduğunda, bir bakteri hem iyi hem de kötü olabilir mi sorusunun yanıtı net bir şekilde evet olmalıdır. E. coli’nin birçok farklı serotipi vardır ve bu türlerin kendi içerisinde çok küçük farklılıklarla ayrılan identik topluluklarına ise suş denir. Suş, bir spesifik özelliği olan türdeki bir izolat ve bunun bir dizisidir. E. coli’ nin bazı suşları hastalık yaparken bazıları ise sağlık için önemlidir. Zararsız olan suşları, bağırsak mikrobiyotasında bulunur ve besinlerin sindirilmesi, vitamin üretilmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol alırken zararlı suşları ise ishal, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olur. Aynı zamanda bize faydalı olsalar bile vücudumuzda yaşadıkları yerden farklı bir yere geçerlerse hastalığa veya inflamasyona sebep olup bağışıklık sistemimizde görev alan hücrelerin kendi dokumuza zarar vermesine neden olabilir. İşin bir diğer yönü de Escherichia coli’nin bilim dünyasına yaptığı büyük katkıları bir model mikroorganizma olarak prokaryotik hücre kategorisinde yapılan moleküler düzeydeki araştırmaların da başlangıç noktası aynı bakterinin genom bilgisinden geçmektedir. Bu çalışmada, Escherichi coli’ nin insanlığa faydalı ve zararlı etkileri, epidemiyolojik verileri, yol açtığı salgınlar, bakterinin ekolojik ve çevresel yönü, endüstrideki önemi, sebep olduğu hastalıklarda antibiyotik tedavisi ve direnç profili konularının açıklanması hedeflenmiştir.
Gerekli değildir.
İSTANBUL ATLAS ÜNİVERSİTESİ
yok
When it comes to the bacterium Escherichia coli (E. coli), the answer to the question whether a bacterium can be both beneficial and pathogenic should be a clear yes. There are many different serotypes of E. coli, and the identical communities of these species, separated by very small differences, are called strains. A strain is an isolate of a species with a specific characteristic and its sequence. Some strains of E. coli cause disease while others are important for health. Harmless strains are found in the gut microbiota and are involved in digesting food, producing vitamins and strengthening the immune system, while harmful strains cause diseases such as diarrhea and urinary tract infections. At the same time, even if they are beneficial to us, if they move from where they live in our body to a different place, they can cause disease or inflammation and cause the cells of our immune system to damage our own tissue. Another aspect of the work is that Escherichia coli has made great contributions to the world of science and as a model microorganism, the starting point of molecular level researchs in the prokaryotic cell category is the genome information of the same bacterium. In this study, it is aimed to explain the beneficial and harmful properties of Escherichi coli on humanity, epidemiological data, epidemics caused by it, ecological and environmental aspects of the bacterium, its importance in industry, antibiotic treatment and resistance profile in the diseases it causes.
yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Medical Microbiology (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Project Number | yok |
Early Pub Date | April 21, 2025 |
Publication Date | June 11, 2025 |
Submission Date | February 1, 2025 |
Acceptance Date | March 24, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 5 Issue: 13 |