This study investigated the changes in total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), free radical scavenging capacity (FRSC), iron chelating capacity (ICC) values of cinnamon bark, linden flower, linden leaf, sage leaf, and sage stem infusions during storage. The infusions were prepared at 75°C, 85°C, and 95°C for 30 minutes and stored at + 4°C and - 18°C for 30 days. The measurements were carried out on the 5th, 15th, and 30th day of storage. The variations of the determined parameters between the storage days were observed. In cinnamon bark infusion, TPC, TFC, FRSC, ICC values decreased during storage whereas TPC, FRSC, and ICC of sage stem infusions were increased. In linden flower, linden leaf, and sage leaf infusions, the common variations were observed as TPC slightly decreased, TFC decreased, FRSC and ICC did not considerably change. These general observations were obtained for every studied infusion and storage temperature of the herbal teas. This study revealed that homemade herbal teas have the potential to be good antioxidants and phenolic sources for human consumption and they can be stored when they chilled or freezed in the refrigerator.
Adana Science and Technology University Scientific Research Coordination Unit
17103012
Bu çalışmada tarçın kabuğu, ıhlamur çiçeği, ıhlamur yaprağı, adaçayı yaprağı ve adaçayı sapı infüzyonlarının (çaylarının) depolama sırasında toplam fenolik içerik (TPC), toplam flavonoid içerik (TFC), serbest radikal süpürme kapasitesi (FRSC) ve demir şelatlama kapasitesi (ICC) değerlerindeki değişimler incelenmiştir. İnfüzyonlar 75°C, 85°C ve 95°C'de 30 dakika süreyle hazırlanmış ve +4°C ve -18°C'de 30 gün süreyle saklanmıştır. Ölçümler depolamanın 5., 15. ve 30. günlerinde gerçekleştirilmiştir. Belirlenen parametrelerin depolama günleri arasındaki değişimleri gözlemlenmiştir. Tarçın kabuğu infüzyonunda TPC, TFC, FRSC, ICC değerleri depolama süresince azalırken, adaçayı sapı infüzyonlarının TPC, FRSC ve ICC değerleri artmıştır. Ihlamur çiçeği, ıhlamur yaprağı ve adaçayı yaprağı infüzyonlarında, TPC hafifçe azalırken, TFC'de belirgin azalışlar tespit edilmiş FRSC ve ICC önemli ölçüde değişmemiştir. Bu genel gözlemlerin, çalışılan bitki tipi ve depolama sıcaklığı için geçerli olduğu görülmüştür. Bu çalışma, ev yapımı bitki çaylarının insan tüketimi için iyi bir antioksidan ve fenolik madde kaynağı olma potansiyeline sahip olduklarını ve soğutularak veya dondurularak uzun süre saklanabileceklerini ortaya koymuştur.
17103012
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Food Sciences (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 17103012 |
Publication Date | June 20, 2025 |
Submission Date | April 11, 2025 |
Acceptance Date | June 9, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 1 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.