Milas İlçesinde Zeytincilik Faaliyetleri, Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Year 2025,
Volume: 23 Issue: 1, 22 - 45
Cem Karaoğlan
,
Cemali Sarı
Abstract
Milas’ta ekonomik faaliyetler içerisinde zeytincilik faaliyetleri önemli bir paya sahip olsa da verimlilik ülke ortalamasının altındadır. Milas’ta zeytincilik faaliyetlerindeki verimliliğin ülke ortalamasından düşük olmasının sebepleri ve üreticilerin yaşadığı sorunların belirlenip çözüm önerileri sunulması araştırmanın temel amacıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve yerel halkla yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler neticesinde toplanan veriler Maxqda’ya aktarılarak içerik analizi yapılmıştır. Milas’ın engebeli arazi yapısı, zeytincilikle uğraşan insanların yaş ortalamasının yüksek olması, gençlerin zeytinciliğe ilgisiz olması, kalifiye eleman yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, girdi maliyetlerinin artması, yanlış hasat yöntemleri vb. durumların Milas’taki zeytin üretiminde verimliliğin düşük olmasına sebep olan unsurlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
References
- Ali, S., Mueed, A., Jahangir, M., Sammi, S., Zakki, S. A., Amin, A., Anwar, K., Ayoup, A., Li, P., Shehzad, F., Ali, Q., Akram, M., Ahmad, S., Riaz, M., llah, I., Zheng, H. (2024). Evolution of olive farming, industry, and usage in Pakistan: A comprehensive review. Journal of Agriculture and Food Research, 16, 1-17. doi:10.1016/j.jafr.2024.101091
- Bannor, R. K., Arthur, K. K., Oppong, D., Oppong-Kyeremeh, H. (2023). A comprehensive systematic review and bibliometric analysis of food fraud from a global perspective. Journal of Agriculture and Food Research, 14(6), 1-18. doi:10.1016/j.jafr.2023.100686
- Ben-David, E., Kerem, Z., Zipori, I., Weissbein, S., Basheer, L., Bustan, A., Dag, A. (2010). Optimization of the Abencor system to extract olive oil from irrigated orchards. European Journal of Lipid Science and Technology, 112, 1158–1165. doi: 10.1002/ejlt.201000056
- Çakar, Ö., Durmuş, E., Arslan, H. (2011). Muğla zeytin üretiminde milas ilçesinin yeri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(1), 1-26.
- Dag, A., Ben-Gal, A., Yermiyahu, U., Basheer, L., Nir, Y., Kerem, Z. (2008). The effect of irrigation level and harvest mechanization on virgin olive oil quality in a traditional rain-fed ‘Souri’ olive orchard converted to irrigation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 1524–1528.
- Dag, A., Boim, S., Sobotin, Y., Zipori, I. (2012). Effect of mechanically harvested olive storage temperature and duration on oil quality. HortTechnology, 22, 528–533.
- Dancausa-Millan, G., Millán Vázquez de la Torre, M.G., Huete-Alcocer, N. (2022). Olive oil as a gourmet ingredient in contemporary cuisine. A gastronomic tourism proposal. International Journal of Gastronomy and Food Science, 29, 100548. doi:10.1016/j.ijgfs.2022.100548
- Dancausa Millán, M.G., Sanchez-Rivas García, J., Millán Vázquez de la Torre, M.G. (2023). The olive grove landscape as a tourist resource in Andalucía: oleotourism. Land, 12 (8): 1507. doi:10.3390/land12081507
- Erel, R., Dag, A., Ben-Gal, A., Schwartz, A., Yermiyahu, U. (2008). Flowering and fruit set of olive trees in response to nitrogen, phosphorus, and potassium. Journal of the American Society for Horticultural Science, 133, 639–647.
- Ferguson, L., Klonsky, K., Martin, G.C. (2005). The olive harvest. In Sibbett, G.S., Ferguson, L., Coviello, J.L., Lindstrand, M. (Eds.), Olive Production Manual, 2nd ed. University of California, Agriculture and Natural Resources, Oakland, CA, 135–140.
- Ferguson, L., Rosa, U.A., Castro-Garcia, S., Lee, S.M., Guinard, J.X., Burns, J., Krueger, W.H., O’Conell, N.V., Glozer, K. (2010). Mechanical harvest of California table and oil olives. Adv. Hortic. Sci. 24, 53–63.
- Ilgar, R. (2016). Çanakkale ilinde zeytin yetiştiriciliği ve yaşanan sorunlar. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Dergisi, 32, 19-32.
- Iqbal, M. A., Mahmood, A., Khan, M. A., Ahmad, T., Azam, M., Bhatti, M. I. N., Awan, A. A., Hafiz, A. (2020). Role of compatible pollinizer for commercial olive production in Pothwar, Pakistan. The Journal of Animal & Plant Sciences, 30 (6), 1612–1621. doi:10.36899/JAPS.2020.6.0182
- Jan, M., Sumrah, M. A., Akhtar, S., Ul Haq, I., Anser, M. R., Yasmin, I. (2021). Nutritional Requirement of Olive (Olea europaea L.) in Pothwar Region of Pakistan: A Review. Sarhad Journal of Agriculture, 37(4), 1334–1341. doi:10.17582/journal.sja/2021/37.4.1334.1341.
- Jiménez-Sánchez, A., Martínez-Ortega, A.J., Remón-Ruiz, P.J., Piñar-Gutiérrez, A., Pereira-Cunill, J.L., García-Luna, P.P. (2022). Therapeutic properties and use of extra virgin olive oil in clinical nutrition: A narrative review and literature update. Nutrients, 14, 1440.
- Kaniewski, D., Van Campo, E., Boiy, T., Terral, J. F., Khadari, B., Besnard, G. (2012). Primary domestication and early uses of the emblematic olive tree: palaeobotanical, historical and molecular evidence from the Middle East. Biological Reviews, 87, 885–899. doi:10.1111/j.1469- 185X.2012.00229.x.
- Konstantinos, C. (2022). A historical and social insight of olive groves and landscapes in Greece. Congreso Internacıonal Del Aceıte De Olıva. 26-28 Mayıs 2022, Jae’n, 494-505.
- Mantonaro, G., Nuzzo, V., Xiloyiannis, C., Dichio, B. (2018). Climate change mitigation and adaptation in agriculture: The case of olive. Journal of Water and Climate Change, 9(4), 633-642.
- Oktik, N., Hız, K., Bozyer, Ü., Sezer S. (2004). Milas Araştırması 2003. Muğla Üniversitesi Yayınları No:47. Rektörlük Yayınları:27, Muğla.
- Rehman, M., Awan, A. A., Khan, O., Haq, I. (2013). Response of olive cultivars to air-layering at various timings. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 50 (4), 555–558.
- Rufat, J., Romero-Aroca, A.J., Arbonés, A., Villar, J.M., Hermoso, J.F., Pascual, M. (2018). Mechanical harvesting and irrigation strategy responses on ‘Arbequina’olive oil quality. Horttechnology 28, 607–614.
- Saldana, J. (2023). Nitel Araştırmacılar İçin Kodlama El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
- Somavat, P., Huang, H., Kumar, S., Garg, M., Danao, M., Singh, V., Paulsen, M., Rausch, K.D. (2015). Hermetic wheat storage for small holder farmers in India. Proceedings of the First International Congress on Post-harvest Loss Prevention, Rome, Italy. 4–7.
- Sumrah, M. A., Mahfooz, S. H., Jan, M., Akhtar, S. Pasha, M. F. K., Hussain, A., Anser, M. R., Akhtar, J. (2023). Economical olive oil production by reduction of post-harvest losses in olive fruit, Journal of Economic Impact 5 (1): 88-91.
- Ünsal, A. (2021). Ölmez Ağacın Peşinde Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı, Yapı Kredi yayınları, 12. Baskı, İstanbul.
- Yılmaz M. (2005). Eğitimde Araştırma Yöntemleri: Görüşme. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yücel, T. (1990). Türkiye’de Zeytinliklerin Dağılışı. Coğrafya Araştırmaları Dergisi, 2 (2), 1-10.
- Zion, B., Bechar, A., Regev, R., Shamir, N., Weissblum, A., Zipori, Y., Dag, A. (2011). Mechanical harvesting of olives-An operations study. Israel Journal of Plant Sciences. 59, 71–84. doi:10.1560/IJPS.59.1.71
- İnternet Kaynakları
- http://www.milas.gov.tr/milas-zeytin-ve zeytinyagi#:~:text=Milas%20zeytincili%C4%9Fi%20ile%20ilgili%20veriler,bin%20ton%20tane%20%C3%BCretimi%20ger%C3%A7ekle%C5%9Fmektedir. (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 15.56)
- https://mugla.ktb.gov.tr/TR-270754/cografya-konum-iklim-ulasim.html (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 17.26)
- http://www.mugla.gov.tr/ilcelerimiz (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 17.58)
- https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 18.01.2025 Erişim Saati: 22.38)
- https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim Tarihi: 17.01.2025 Erişim Saati: 14.19)
Year 2025,
Volume: 23 Issue: 1, 22 - 45
Cem Karaoğlan
,
Cemali Sarı
References
- Ali, S., Mueed, A., Jahangir, M., Sammi, S., Zakki, S. A., Amin, A., Anwar, K., Ayoup, A., Li, P., Shehzad, F., Ali, Q., Akram, M., Ahmad, S., Riaz, M., llah, I., Zheng, H. (2024). Evolution of olive farming, industry, and usage in Pakistan: A comprehensive review. Journal of Agriculture and Food Research, 16, 1-17. doi:10.1016/j.jafr.2024.101091
- Bannor, R. K., Arthur, K. K., Oppong, D., Oppong-Kyeremeh, H. (2023). A comprehensive systematic review and bibliometric analysis of food fraud from a global perspective. Journal of Agriculture and Food Research, 14(6), 1-18. doi:10.1016/j.jafr.2023.100686
- Ben-David, E., Kerem, Z., Zipori, I., Weissbein, S., Basheer, L., Bustan, A., Dag, A. (2010). Optimization of the Abencor system to extract olive oil from irrigated orchards. European Journal of Lipid Science and Technology, 112, 1158–1165. doi: 10.1002/ejlt.201000056
- Çakar, Ö., Durmuş, E., Arslan, H. (2011). Muğla zeytin üretiminde milas ilçesinin yeri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(1), 1-26.
- Dag, A., Ben-Gal, A., Yermiyahu, U., Basheer, L., Nir, Y., Kerem, Z. (2008). The effect of irrigation level and harvest mechanization on virgin olive oil quality in a traditional rain-fed ‘Souri’ olive orchard converted to irrigation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 1524–1528.
- Dag, A., Boim, S., Sobotin, Y., Zipori, I. (2012). Effect of mechanically harvested olive storage temperature and duration on oil quality. HortTechnology, 22, 528–533.
- Dancausa-Millan, G., Millán Vázquez de la Torre, M.G., Huete-Alcocer, N. (2022). Olive oil as a gourmet ingredient in contemporary cuisine. A gastronomic tourism proposal. International Journal of Gastronomy and Food Science, 29, 100548. doi:10.1016/j.ijgfs.2022.100548
- Dancausa Millán, M.G., Sanchez-Rivas García, J., Millán Vázquez de la Torre, M.G. (2023). The olive grove landscape as a tourist resource in Andalucía: oleotourism. Land, 12 (8): 1507. doi:10.3390/land12081507
- Erel, R., Dag, A., Ben-Gal, A., Schwartz, A., Yermiyahu, U. (2008). Flowering and fruit set of olive trees in response to nitrogen, phosphorus, and potassium. Journal of the American Society for Horticultural Science, 133, 639–647.
- Ferguson, L., Klonsky, K., Martin, G.C. (2005). The olive harvest. In Sibbett, G.S., Ferguson, L., Coviello, J.L., Lindstrand, M. (Eds.), Olive Production Manual, 2nd ed. University of California, Agriculture and Natural Resources, Oakland, CA, 135–140.
- Ferguson, L., Rosa, U.A., Castro-Garcia, S., Lee, S.M., Guinard, J.X., Burns, J., Krueger, W.H., O’Conell, N.V., Glozer, K. (2010). Mechanical harvest of California table and oil olives. Adv. Hortic. Sci. 24, 53–63.
- Ilgar, R. (2016). Çanakkale ilinde zeytin yetiştiriciliği ve yaşanan sorunlar. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Dergisi, 32, 19-32.
- Iqbal, M. A., Mahmood, A., Khan, M. A., Ahmad, T., Azam, M., Bhatti, M. I. N., Awan, A. A., Hafiz, A. (2020). Role of compatible pollinizer for commercial olive production in Pothwar, Pakistan. The Journal of Animal & Plant Sciences, 30 (6), 1612–1621. doi:10.36899/JAPS.2020.6.0182
- Jan, M., Sumrah, M. A., Akhtar, S., Ul Haq, I., Anser, M. R., Yasmin, I. (2021). Nutritional Requirement of Olive (Olea europaea L.) in Pothwar Region of Pakistan: A Review. Sarhad Journal of Agriculture, 37(4), 1334–1341. doi:10.17582/journal.sja/2021/37.4.1334.1341.
- Jiménez-Sánchez, A., Martínez-Ortega, A.J., Remón-Ruiz, P.J., Piñar-Gutiérrez, A., Pereira-Cunill, J.L., García-Luna, P.P. (2022). Therapeutic properties and use of extra virgin olive oil in clinical nutrition: A narrative review and literature update. Nutrients, 14, 1440.
- Kaniewski, D., Van Campo, E., Boiy, T., Terral, J. F., Khadari, B., Besnard, G. (2012). Primary domestication and early uses of the emblematic olive tree: palaeobotanical, historical and molecular evidence from the Middle East. Biological Reviews, 87, 885–899. doi:10.1111/j.1469- 185X.2012.00229.x.
- Konstantinos, C. (2022). A historical and social insight of olive groves and landscapes in Greece. Congreso Internacıonal Del Aceıte De Olıva. 26-28 Mayıs 2022, Jae’n, 494-505.
- Mantonaro, G., Nuzzo, V., Xiloyiannis, C., Dichio, B. (2018). Climate change mitigation and adaptation in agriculture: The case of olive. Journal of Water and Climate Change, 9(4), 633-642.
- Oktik, N., Hız, K., Bozyer, Ü., Sezer S. (2004). Milas Araştırması 2003. Muğla Üniversitesi Yayınları No:47. Rektörlük Yayınları:27, Muğla.
- Rehman, M., Awan, A. A., Khan, O., Haq, I. (2013). Response of olive cultivars to air-layering at various timings. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 50 (4), 555–558.
- Rufat, J., Romero-Aroca, A.J., Arbonés, A., Villar, J.M., Hermoso, J.F., Pascual, M. (2018). Mechanical harvesting and irrigation strategy responses on ‘Arbequina’olive oil quality. Horttechnology 28, 607–614.
- Saldana, J. (2023). Nitel Araştırmacılar İçin Kodlama El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara.
- Somavat, P., Huang, H., Kumar, S., Garg, M., Danao, M., Singh, V., Paulsen, M., Rausch, K.D. (2015). Hermetic wheat storage for small holder farmers in India. Proceedings of the First International Congress on Post-harvest Loss Prevention, Rome, Italy. 4–7.
- Sumrah, M. A., Mahfooz, S. H., Jan, M., Akhtar, S. Pasha, M. F. K., Hussain, A., Anser, M. R., Akhtar, J. (2023). Economical olive oil production by reduction of post-harvest losses in olive fruit, Journal of Economic Impact 5 (1): 88-91.
- Ünsal, A. (2021). Ölmez Ağacın Peşinde Türkiye'de Zeytin ve Zeytinyağı, Yapı Kredi yayınları, 12. Baskı, İstanbul.
- Yılmaz M. (2005). Eğitimde Araştırma Yöntemleri: Görüşme. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Yücel, T. (1990). Türkiye’de Zeytinliklerin Dağılışı. Coğrafya Araştırmaları Dergisi, 2 (2), 1-10.
- Zion, B., Bechar, A., Regev, R., Shamir, N., Weissblum, A., Zipori, Y., Dag, A. (2011). Mechanical harvesting of olives-An operations study. Israel Journal of Plant Sciences. 59, 71–84. doi:10.1560/IJPS.59.1.71
- İnternet Kaynakları
- http://www.milas.gov.tr/milas-zeytin-ve zeytinyagi#:~:text=Milas%20zeytincili%C4%9Fi%20ile%20ilgili%20veriler,bin%20ton%20tane%20%C3%BCretimi%20ger%C3%A7ekle%C5%9Fmektedir. (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 15.56)
- https://mugla.ktb.gov.tr/TR-270754/cografya-konum-iklim-ulasim.html (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 17.26)
- http://www.mugla.gov.tr/ilcelerimiz (Erişim Tarihi: 28.04.2024 Erişim Saati: 17.58)
- https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 18.01.2025 Erişim Saati: 22.38)
- https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (Erişim Tarihi: 17.01.2025 Erişim Saati: 14.19)