Peanut (Arachis Hypogaea) is one of the most consumed oilseeds worldwide. The composition of peanuts can vary depending on genotypes, developmental stages, and environmental factors. Peanuts contain nutrients such as fats, carbohydrates, proteins, vitamins-minerals, fiber, insoluble polysaccharides (cellulose and hemicellulose), and soluble oligosaccharides (raffinose, stachyose, and verbascose). Additionally, they are rich in bioactive compounds such as phenolics, flavonoids, polyphenols, and resveratrol. Peanuts are thought to provide potential health benefits due to their rich nutritional value. This study aimed to examine the possible health effects of peanuts on cognitive functions, memory, cardiovascular diseases, and obesity.
The authors declare no conflicts of interest.
Yer fıstığı (Arachis Hypogaea), dünya çapında en çok tüketilen yağlı tohumlardan biridir. Yer fıstığının bileşimi, genotiplere, gelişim aşamalarına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Yer fıstığı içerisinde yağ, karbonhidrat, protein, vitamin-mineraller, posa, çözünmeyen polisakkaritler (selüloz ve hemiselüloz), çözünür oligosakkaritler (rafinoz, stachioz ve verbaskoz) gibi besin ögelerini içermektedir. Ayrıca fenolikler, flavonoidler, polifenoller ve resveratrol gibi biyoaktif bileşenler açısından zengindir. Zengin besin değeri sebebi ile sağlık üzerinde potansiyel yararlar sağladığı düşünülmektedir. Bu çalışma yer fıstığının kognitif fonksiyonlar, hafıza, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite üzerindeki potansiyel sağlık etkilerini incelemeyi amaçlamıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutritional Epidemiology |
Journal Section | Derlemeler |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2025 |
Submission Date | April 19, 2024 |
Acceptance Date | August 20, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 1 |