Freeganism is a movement that opposes waste and overconsumption by recycling all kinds of leftover food. This study aims to evaluate the food choice motivations of freegans from a social, cultural, and economic perspective. It seeks to highlight awareness regarding overconsumption and food waste within the scope of the freegan food movement. This study is significant in terms of promoting the expansion of consumption-opposing communities like freeganism and encouraging consumers to participate in these movements to prevent overproduction and food waste. The data for the study were collected through an online survey using a convenience sampling method with 413 participants, employing quantitative research methods. Correlation and regression analyses revealed that freegan consumer behavior has a three-dimensional structure comprising simple living, upcycling, and sensitivity. Furthermore, a statistically significant relationship was found between freegan consumer behavior and social, cultural, and economic food choice motivations. Among these, the cultural dimension of food choice motivations was identified as the most influential factor affecting the sub-dimensions of freeganism. It is anticipated that communities like freeganism can reach broader audiences through awareness-raising activities and promotional efforts.
Friganlık, her türlü atık gıdanın geri dönüşümünün yapıldığı, israfa ve aşırı tüketime karşı duran bir akımdır. Çalışmanın amacı friganların yemek seçme motivasyonunu sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan inceleyerek değerlendirmektir. Frigan yemek hareketi kapsamında aşırı tüketim ve gıda israfı konularındaki farkındalığa dikkat çekmek hedeflenmektedir. Bu çalışma aşırı üretim ve gıda israfını önlemek için friganizm gibi tüketim karşıtı toplulukların yaygınlaşması ve tüketicilerin bu hareketlere katılımının teşvik edilmesi açısından önem taşımaktadır. Çalışma verileri kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 413 kişi ile nicel araştırma yöntemlerinden çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda friganist tüketici davranışının sade yaşam, ileri dönüşüm ve duyarlılık olmak üzere üç boyutlu yapısının olduğu ve sosyal, kültürel ve ekonomik yemek seçme motivasyonları ile friganist tüketici davranışı arasında anlamlı bir istatistiki ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Yemek seçme motivasyonlarından kültür boyutunun friganizm alt boyutlarını en çok etkileyen motivasyon olduğu saptanmıştır. Friganizm gibi toplulukların, tanıtım faaliyetleriyle bilinçlendirme çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırabileceği ön görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Tourism |
Authors | |
Early Pub Date | June 11, 2025 |
Publication Date | June 12, 2025 |
Submission Date | February 21, 2025 |
Acceptance Date | June 3, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 28 Issue: 53 |
Baun SOBED