Background: Sezaryen operasyonu sırasında myomektomi yapılan olgularda myom boyutlarının intraoperatif ve postoperatif klinik sonuçlar üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı.
Methods: Sezaryen myomektomi yapılan 34 olgunun sonuçları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik, klinik ve patolojik verileri olgular myom boyutuna göre 5 cm altı ve 5 cm ve üstü olarak iki grup olarak incelendi. Anne yaşı, gravida, parite, abortus, doğumdaki gebelik haftası, bebek doğum kilosu, operasyon süresi, myom özellikleri, operasyon öncesi ve sonrası hemoglobin değerleri, transfüzyon ihtiyacı, patoloji sonuçları karşılaştırıldı.
Results: Çalışmamızda myom boyutları 5 cm altı 17 gebe hastaya ve 5 cm ve üstü olarak 17 gebe hastaya sezaryen esnasında myomektomi operasyonu aynı anda uygulandı. En sık korpus yerleşimli (%79.4), patolojik olarak en sık normal leiomyoma nodülü (%82.4) en az ise sellüler leiomyoma (%2.99) izlendi. En sık myoma çeşidi ise %64.7 oranında subserozal yerleşimli olarak görüldü. iki grup arasında yaş, gebelik haftası, doğumda bebek kilosu, operasyon öncesi ve sonrası kanama, transfüzyon ihtiyacı, myom yerleşimi, myom çeşidi ve patolojik inceleme açısından istatistiksel olarak farklılık saptanmadı. Tüm klinik veriler incelendiğinde ise 5 cm altı ve 5 cm ve üstü iki grup operasyon süresi açısından değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi (45.47±9.94 vs 52.88±11.09) (p:0.048).
Conclusion: Tecrübeli kliniklerde, sezaryen sırasında myom boyutundan bağımsız olarak myomektomi yapılması seçilmiş hastalarda güvenli ve etkin bir yöntem olarak kabul edilebilir. Operasyon süresinin myom boyutu arttıkça uzayabileceği unutulmamalıdır. Uygun yerleşimli myomlarda sezaryen sırasında myomektomi yapılması maternal morbidite ve mortaliye artırmamaktadır.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırma Etik Kurulu, Prof. Dr. Alpaslan DAYANGAÇ başkanlığında 18/04/2025 tarihinde saat 10.00’da toplanarak aşağıdaki kararı almıştır. karar tarih: 18/04/2025, karar no: 4/19
Osmaniye Devlet Hastanesi
Osmaniye Devlet hastanesi tüm sağlık çalışanlarına.
Background: The purpose of this study was to examine the impact of myoma size on intraoperative and postoperative clinical results among caesarean section patients who underwent myomectomy.
Methods: The results of 34 cases who had caesarean myomectomy were analysed retrospectively. Patients' demographic, clinical, and pathological data was analysed in two categories based on the size of their myomas: those less than 5 cm, those 5 cm and greater than 5 cm. The study analysed many factors including maternal age, gravida, parity, history of abortions, gestational age at delivery, birth weight of the infant, duration of the operation, features of the myoma, pre- and post-operative haemoglobin levels, requirement for blood transfusion, and pathology results.
Results: Our study involved performing myomectomy operation concurrently with caesarean delivery in 17 pregnant patients with myomas measuring less than 5 cm and in 17 pregnant patients with myomas measuring greater than 5 cm. The most prevalent kind was corpus localised (79.4%), the most pathologically normal leiomyoma nodule (82.4%), and the most uncommon one was cellular leiomyoma (2.99%). Subserosal myoma was the most common kind, accounting for 64.7% of cases. There were no statistical differences seen between the two groups in terms of age, gestational age, infant weight at delivery, pre- and post-operative haemorrhage, requirement for blood transfusion, myoma location, myoma type, and pathological examination. Upon analysing all clinical data, a statistically significant difference was detected between the two groups when evaluating the operation duration of individuals with myomas measuring under 5 cm and those with myomas measuring 5 cm or greater (45.47±9.94 vs 52.88±11.09) (p:0.048).
Conclusion: In proficient medical facilities, the practice of conducting myomectomy during caesarean delivery, irrespective of the size of the myoma, may be regarded as a secure and efficient method in selected patients. It is important to acknowledge that the duration of the operation may be extended as the size of the myoma grows.
18/04.2025 tarih ve 4/19 nolu karar ile etik kurul onamı alınmıştır.
Osmaniye Devlet Hastanesi
Osmaniye Devlet hastanesi sağlık çalışanlarına destek ve katkıları için teşekkür ediyoruz.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2025 |
Submission Date | April 23, 2025 |
Acceptance Date | May 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 2 |