Yem bitkileri karışımlarında baklagil ve buğdaygillerin oranları çok iyi ayarlanmalıdır. Bu çalışma, saf mısır (C), saf börülce (Cp) ve %75 mısır + %25 börülce, %50 mısır + %50 börülce ve %25 mısır + %75 börülce karışımlarının ekildiği Sakarya ilinde yürütülmüştür. Daha sonra farklı karışım oranlarının kuru ot verimine etkisi incelenmiştir. Ayrıca elde edilen karışımlardan silaj yapılarak uygulanan karışım oranlarının silaj kalitesine etkisi belirlenmiştir. Araştırmanın arazi denemeleri Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında yürütülmüştür. Her parselden 2 kilogramlık kaplara silaj yapılmış ve olgunlaşma dönemi sonunda; Silaj kalite kriteri olarak silaj kuru madde oranı, silaj pH'ı, asit deterjan lifi (ADF), nötr deterjan lifi (NDF), ham protein (CP), kuru madde tüketimi (DMI), sindirilebilir kuru madde (DDM) ve nispi yem değerleri (RFV) gözlemleri alınmıştır. Silaj kalitesini belirlemede kullanılan fiziksel ve duyusal analizler ile Flieg puanı hesaplaması yapılmıştır. Çalışmada en yüksek ADF, NDF, CP, DMI, DDM ve RFV değerleri sırasıyla %50C+%50Cp (%25.69) ve %25Cp+75C (%25.71), %50C+50Cp (%36.75), %100Cp (%13.59), %100C (%0.48), %100C (%2.79), %100C (%0.32), %75Cp+25C (%0.36) olarak bulunmuştur. Elde edilen silajların fiziksel ve duyusal analiz sonuçlarına göre; %75Cp+%25C ve %100C silajı ile %100Cp'nin iyi, diğer tüm karışım silajlarının ise orta olduğu belirlenmiştir. Flieg puanlamasına göre; %100C ve %75Cp+%25C karışımları iyi olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, baklagil ve buğdaygil yem bitkileri karışımı ekmek isteyen üreticilerin %75 Cp ve %25 C karışımı kullanarak kaliteli yem elde edebilecekleri görülmüştür.
Bu çalışma için etik kurul onayı gerekmemektedir çünkü hayvanlar veya insanlar üzerinde bir çalışma yapılmamıştır.
Bu yayın TÜBİTAK 2209/A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen projeden üretilmiştir.
Projeyi desteklediği için TÜBİTAK 2209 A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı'na teşekkür etmek isteriz.
In forage crop mixtures, the proportions of legumes and grasses should be adjusted very well. This study was conducted in Sakarya province, where pure corn (C), pure cowpea (Cp), and mixtures of 75% corn + 25% cowpea, 50% corn + 50% cowpea, and 25% corn + 75% cowpea were planted. The effect of the different mixture proportions on hay yield was then analyzed. In addition, silage was made from the obtained mixtures and the effect of the applied mixture proportions on the silage quality was determined. The field trials of the research were carried out in the trial areas of Sakarya Applied Sciences University Faculty of Agriculture. Silage was made in 2 kilogram containers from each plot and at the end of the ripening period; silage dry matter ratio, silage pH, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF) crude protein (CP), dry matter intake (DMI), digestible dry matter (DDM) and relative feed values (RFV) observations were taken as silage quality criteria. Flieg score calculation was made with physical and sensory analyzes used to determine silage quality. In the study, the highest ADF, NDF, CP, DMI, DDM and RFV were 50%C+50%Cp (%25.69) and 25%Cp+75%C (%25.71), 50%C+50%Cp (%36.75), 100%Cp (%13.59), 100%C (%0.48), 100%C (%2.79), 100%C (%0.32), 75%Cp+25%C (%0.36), respectively. According to the results of physical and sensory analyzes of the obtained silages, it was determined that 75%Cp+25%C and 100%C silage and 100%Cp were good and all other mixture silages were medium. According to Flieg scoring, 100%C and 75%Cp+25%C mixtures were determined as good. As a result of the study, it was found that producers who wish to plant a mixture of legume and grass forage plants can obtain high-quality forage by using a 75% Cp and 25% C mixture.
Ethics committee approval was not required for this study because of there was no study on animals or humans.
This publication was produced from the project supported by TUBITAK 2209/A Unıversıty Students Research Projects Support Program.
We would like to thank TUBITAK, 2209 A University Students Research Projects Support Program for supporting the project.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | |
Submission Date | March 7, 2025 |
Acceptance Date | April 10, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 3 |