Research Article
BibTex RIS Cite

Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi

Year 2025, Volume: 8 Issue: 5, 17 - 18

Abstract

Hayvancılık sektöründe metan emisyonlarının azaltılması çevresel sürdürülebilirliği sağlamanın yanında yemden kaynaklı enerji kayıplarını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, kuzu rasyonlarında kullanılan dut (Morus alba) yapraklarının anti-metanojenik ve anti-proteolitik etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, farklı oranlarda (%0, %5, %10, %15, %20) rasyona dahil edilen dut yapraklarının in vitro sindirim parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, farklı oranlardaki dut yapraklarından oluşturulan rasyonların kimyasal bileşimi, in vitro gaz üretimi, metan emisyonu, sindirim derecesi ve fermantasyon parametreleri incelenmiştir. İn vitro koşullarda yapılan çalışmada elde edilen bulgular dut yaprağının CH4 (ml) üretiminin 14.81-15.22, NH3-N üretiminin ise 47.88 49.30 arasında değiştiğini göstermiş ve istatiksel olarak önemli bulunmamıştır. Bu bulgular farklı oranlarda kullanılan dut yaprağının anti-metanojenik ve anti-proteolitik etkisinin olmadığını göstermiştir. Rasyona dut yaprağının ilave edilmesinin fermantasyon parametreleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmaması ve dut yaprağının besin değerleri özellikle protein içeriğinin yüksek olmasından dolayı, ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılan kaba yemlerin yeterince üretilmediği bölge ve mevsimlerde ucuz ve alternatif yem kaynağı olarak dut yapraklarının kullanılmasının kaba yem açığının giderilmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

Ethical Statement

Bu araştırmada hayvanlar ve insanlar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için etik kurul onayı alınmamıştır.

Supporting Institution

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

2023/5-4D

Thanks

Bu Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (Proje No: 2023/5-4 D) tarafından Desteklenmiştir

References

  • Akçil E, Denek N. 2013. Farklı seviyelerde okaliptus (Eucalyptus camaldulensis) yaprağının bazı kaba yemlerin in vitro metan gazı üretimi üzerine etkisinin araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg, 2(2): 75-81.
  • Akın G. 2006. Küresel Isınma, Nedenleri ve Sonuçları. Ankara Univ Dil Tarih Cog Fak Derg, 46(2): 29-43.

Determination of Anti-Methanogenic and Anti-Proteolytic Effects of Mulberry Leaves Used in Lamb Rations

Year 2025, Volume: 8 Issue: 5, 17 - 18

Abstract

Reducing methane emissions in the livestock sector is of great importance not only for ensuring environmental sustainability but also for preventing energy losses originating from feed. This study aims to determine the anti-methanogenic and anti-proteolytic effects of mulberry (Morus alba) leaves used in lamb rations. The effects of mulberry leaves included in the ration at different levels (0%, 5%, 10%, 15%, 20%) on in vitro digestion parameters were evaluated. The chemical composition, in vitro gas production, methane emission, digestibility, and fermentation parameters of rations containing different proportions of mulberry leaves were examined. Findings obtained under in vitro conditions showed that CH₄ (ml) production ranged between 14.81 and 15.22, and NH₃-N production ranged between 47.88 and 49.30, with no statistically significant differences. These results indicate that mulberry leaves used at different inclusion levels do not exhibit anti-methanogenic or anti-proteolytic effects. Since the inclusion of mulberry leaves in the ration did not have a negative effect on fermentation parameters and due to their high nutritional value especially protein content it is considered that mulberry leaves could contribute to closing the forage gap as a cheap and alternative feed resource in regions and seasons where sufficient roughage for ruminant feeding is not produced.

Project Number

2023/5-4D

References

  • Akçil E, Denek N. 2013. Farklı seviyelerde okaliptus (Eucalyptus camaldulensis) yaprağının bazı kaba yemlerin in vitro metan gazı üretimi üzerine etkisinin araştırılması. Harran Univ Vet Fak Derg, 2(2): 75-81.
  • Akın G. 2006. Küresel Isınma, Nedenleri ve Sonuçları. Ankara Univ Dil Tarih Cog Fak Derg, 46(2): 29-43.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Mesut Erer 0000-0001-6637-584X

Adem Kamalak 0000-0003-0967-4821

Project Number 2023/5-4D
Early Pub Date July 9, 2025
Publication Date
Submission Date February 19, 2025
Acceptance Date June 13, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 8 Issue: 5

Cite

APA Erer, M., & Kamalak, A. (2025). Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science, 8(5), 17-18.
AMA Erer M, Kamalak A. Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. July 2025;8(5):17-18.
Chicago Erer, Mesut, and Adem Kamalak. “Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik Ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science 8, no. 5 (July 2025): 17-18.
EndNote Erer M, Kamalak A (July 1, 2025) Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science 8 5 17–18.
IEEE M. Erer and A. Kamalak, “Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi”, BSJ Eng. Sci., vol. 8, no. 5, pp. 17–18, 2025.
ISNAD Erer, Mesut - Kamalak, Adem. “Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik Ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science 8/5 (July 2025), 17-18.
JAMA Erer M, Kamalak A. Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025;8:17–18.
MLA Erer, Mesut and Adem Kamalak. “Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik Ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, vol. 8, no. 5, 2025, pp. 17-18.
Vancouver Erer M, Kamalak A. Kuzu Rasyonlarında Kullanılan Dut Yapraklarının Anti-Metanojenik ve Anti-Proteolitik Etkilerinin Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025;8(5):17-8.

                                                24890