Hayvancılık sektöründe metan emisyonlarının azaltılması çevresel sürdürülebilirliği sağlamanın yanında yemden kaynaklı enerji kayıplarını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, kuzu rasyonlarında kullanılan dut (Morus alba) yapraklarının anti-metanojenik ve anti-proteolitik etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, farklı oranlarda (%0, %5, %10, %15, %20) rasyona dahil edilen dut yapraklarının in vitro sindirim parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada, farklı oranlardaki dut yapraklarından oluşturulan rasyonların kimyasal bileşimi, in vitro gaz üretimi, metan emisyonu, sindirim derecesi ve fermantasyon parametreleri incelenmiştir. İn vitro koşullarda yapılan çalışmada elde edilen bulgular dut yaprağının CH4 (ml) üretiminin 14.81-15.22, NH3-N üretiminin ise 47.88 49.30 arasında değiştiğini göstermiş ve istatiksel olarak önemli bulunmamıştır. Bu bulgular farklı oranlarda kullanılan dut yaprağının anti-metanojenik ve anti-proteolitik etkisinin olmadığını göstermiştir. Rasyona dut yaprağının ilave edilmesinin fermantasyon parametreleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmaması ve dut yaprağının besin değerleri özellikle protein içeriğinin yüksek olmasından dolayı, ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılan kaba yemlerin yeterince üretilmediği bölge ve mevsimlerde ucuz ve alternatif yem kaynağı olarak dut yapraklarının kullanılmasının kaba yem açığının giderilmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Bu araştırmada hayvanlar ve insanlar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için etik kurul onayı alınmamıştır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2023/5-4D
Bu Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (Proje No: 2023/5-4 D) tarafından Desteklenmiştir
Reducing methane emissions in the livestock sector is of great importance not only for ensuring environmental sustainability but also for preventing energy losses originating from feed. This study aims to determine the anti-methanogenic and anti-proteolytic effects of mulberry (Morus alba) leaves used in lamb rations. The effects of mulberry leaves included in the ration at different levels (0%, 5%, 10%, 15%, 20%) on in vitro digestion parameters were evaluated. The chemical composition, in vitro gas production, methane emission, digestibility, and fermentation parameters of rations containing different proportions of mulberry leaves were examined. Findings obtained under in vitro conditions showed that CH₄ (ml) production ranged between 14.81 and 15.22, and NH₃-N production ranged between 47.88 and 49.30, with no statistically significant differences. These results indicate that mulberry leaves used at different inclusion levels do not exhibit anti-methanogenic or anti-proteolytic effects. Since the inclusion of mulberry leaves in the ration did not have a negative effect on fermentation parameters and due to their high nutritional value especially protein content it is considered that mulberry leaves could contribute to closing the forage gap as a cheap and alternative feed resource in regions and seasons where sufficient roughage for ruminant feeding is not produced.
Mulberry leaf lamb ration methane emission anti-methanogenic effect anti-proteolytic effect
2023/5-4D
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2023/5-4D |
Early Pub Date | July 9, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | February 19, 2025 |
Acceptance Date | June 13, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 5 |