In this study, the effects of different irrigation levels on some lettuce cultivars were investigated. The research was conducted under greenhouse conditions in Kocaeli province during the 2020-2021 growing season. In the experiment, a split-plot design in randomized blocks was used. Varieties (Carteganas, Concorde, and Melina) were in the main plots, and five irrigation levels (0.25 E, 0.50 E, 0.75 E, 1.00 E, and 1.25 E) were created by taking the amount of water evaporated (E) from a 100 ml glass petri dish as a reference in the sub-plots. Head weight, diameter, length, root length, and leaf number values showed statistically significant (P<0.01) differences according to variety (V), irrigation level (IL), and V x IL interactions. The highest average head weight was obtained as 516.9 g in the Melina variety, followed by the Concorde and Carteganas varieties. The highest average head weight was obtained from 0.75 E at 581.2 g, while the lowest was obtained from 0.25 E at 224.8 g. The highest values in all yield components were obtained from the 0.75 E irrigation level. Relatively low values were obtained at 0.25 E and 0.50 E irrigation levels. According to the results obtained, the appropriate lettuce variety can be selected by considering the market value, and Melina, which has a higher unit mass, can be preferred. In addition, it was concluded that small petri dishes could be used in planning the irrigation time for lettuce grown in unheated greenhouse conditions in Kocaeli, and it can be recommended to use a value of 0.75 as the crop-pan coefficient.
This study does not require approval from the ethics committee. The article was prepared using research and publication ethics. The first author contributed 60%, and the second contributed 40% to the publication. There is no conflict of interest between the authors.
Bu çalışmada, farklı sulama seviyelerinin bazı salata çeşitleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Kocaeli ilinde sera koşullarında 2020-2021 yetiştiricilik mevsiminde yürütülmüştür. Denemede, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseni kullanılmıştır. Ana parsellerde çeşitler (Carteganas, Concorde ve Melina) ve alt parsellerde ise 100 ml’lik cam petri kabından buharlaşan su miktarı (E) referans alınarak oluşturulan beş sulama seviyesi (0.25 E, 0.50 E, 0.75 E, 1.00 E ve 1.25 E) yer almıştır. Baş ağırlığı, çapı, boyu, kök uzunluğu ve yaprak sayısı değerleri çeşit (V), sulama seviyesi (IL) ve V x IL interaksiyonlarına göre istatistiksel olarak önemli (P<0.01) farklılıklar göstermiştir. En yüksek ortalama baş ağırlığı Melina çeşidinde 516.9 g olarak elde edilirken onu sırasıyla Concorde ve Carteganas çeşitleri izlemiştir. En yüksek ortalama baş ağırlığı 0.75 E konusundan 581.2 g olarak elde edilirken en düşük ise 224.8 g ile 0.25 E konusundan elde edilmiştir. Verim bileşenlerinin tümünde en yüksek değerler 0.75 E sulama seviyesinden elde edilmiştir. 0.25 E ve 0.50 E sulama seviyelerinde göreceli olarak düşük değerler elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, pazar değeri de dikkate alınarak uygun salata çeşidi seçimi yapılabileceği gibi birim kütlesi daha yüksek olan Melina tercih edilebilir. Bunun yanında, Kocaeli’de ısıtmasız sera koşullarında yetiştirilen salata için sulama zamanının planlanmasında küçük petri kaplarının kullanılabileceği sonucuna ulaşılmış olup ve bitki-kap katsayısı olarak 0.75 değerinin kullanılması önerilebilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Biosystem |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2025 |
Submission Date | January 13, 2025 |
Acceptance Date | February 28, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 39 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.