The influence of various drying techniques, including microwave, hot air, infrared, and freeze-drying, on key parameters such as drying time, drying rate, color, energy consumption, and specific energy consumption of white nectarines was systematically examined. In a comparative analysis of drying methods, microwave drying at 300 W exhibited the shortest drying time, completing the process in 15 minutes, whereas freeze-drying required the longest time, extending to 360 minutes. Besides, the highest drying rate (0.55 g water / g dry matter) was obtained by microwave drying at 300 W. Although freeze drying resulted in the best color retention when compared to fresh samples, it also exhibited the highest levels of energy consumption and specific energy consumption. Overall, freeze drying is advised primarily for preserving quality parameters, though it may not be the most efficient option in terms of energy consumption.
Mikrodalga, sıcak hava, kızılötesi ve dondurarak kurutma gibi çeşitli kurutma tekniklerinin; beyaz nektarinde kurutma süresi, kurutma hızı, renk, enerji ve özgül enerji tüketimi gibi temel parametreler üzerindeki etkisi sistematik olarak incelenmiştir. Kurutma yöntemlerinin karşılaştırmalı analizinde, 300 W mikrodalga kurutma 15 dakika ile en kısa sürede kurutma işlemini tamamlarken, dondurarak kurutma 360 dakika gerektirerek kurutma süresini uzatmıştır. Diğer yandan, en yüksek kurutma hızı (0,55 g su / g kuru madde) 300 W mikrodalga kurutma ile elde edilmiştir. Dondurarak kurutma, taze örneklerle karşılaştırıldığında en iyi renk korunmasını sağlasa da en yüksek enerji tüketimi ve özgül enerji tüketimi de göstermiştir. Genel olarak, dondurarak kurutma kalite parametrelerini korumak için öncelikle tavsiye edilebilir, ancak enerji tüketimi açısından en verimli seçenek olmayacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 7, 2025 |
Submission Date | October 15, 2024 |
Acceptance Date | February 17, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 13 Issue: 1 |