Research Article
BibTex RIS Cite

Aroma Compounds of Pepino (Solanum muricatum) Fruit

Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 1 - 8, 29.01.2016

Abstract

In this study, the aroma composition of cv. Miski pepino (Solanum muricatum) fruit was investigated. The aroma compounds present in the fruit were extracted by liquid-liquid extraction method with the use of dichloromethane as a solvent. Gas chromatography was used for quantification and GC-mass spectrometry was used for the identification of aroma compounds. According to the results of GC-MS analysis; a total of 50 aroma compounds were identified including 12 alcohols, 7 ketones, 3 lactones, 8 aldehydes, 12 volatile acids, 7 esters and a terpene. Total amount of aroma compounds was calculated as 12 893 µg/kg. In these compounds, acids are the most dominant volatile compounds followed by esters and aldehydes. Esters are important aroma compounds responsible for fruity aroma. Butyl acetate, 4pentyl acetate and methyl-3-methyl-2-butanoate are the quantitatively prominent ester compounds respectively in cv. Miski pepino.

References

  • Ahumada, M., Cantwell, M., (1996). Postharvest studies on pepino dulce (Solanum muricatum Ait.): maturity at harvest and storage behavior. Postharvest Biol Tech 7: 129-136.
  • Beaulieu, J.C., Grimm, C.C., (2001). Identification of Volatile Compounds in Cantaloupe at Various Developmental Stages Using Solid Phase Microextraction. J Agric Food Chem 49: 1345-1352.
  • Burdock, G.A., (2009). Fenaroli's Handbook of Flavor Ingredients, Sixth Edition, CRC pres, London.
  • Cabaroğlu, T., Selli, S., Erten, H., Canbaş, A., (2004). Kabuk Maserasyonunun Bornova Misketinden Elde Edilen Şıradaki Aroma Maddeleri Üzerine Etkisi. Gıda 29(3): 195-201.
  • Çavuşoğlu, A., Erkel, E.İ., Sülüşoğlu, M., (2009). The effect of climatic factors at different growth periods on pepino (Solanum muricatum Aiton) fruit quality and yield. J Food Agric Environ 7 (2) : 551-554.
  • Ersoy, N., Bağcı, Y., (2011). Altın Çilek (Physalis peruviana L.), Pepino (Solanum muricatum Ait.) ve Passiflora (Passiflora edulis Sims) Tropikal Meyvelerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ve Antioksidan Aktiviteleri. Selçuk Tar Gıda Bil Der 25 (3): 67-72.

Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi

Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 1 - 8, 29.01.2016

Abstract

Bu çalışmada, Miski çeşidi pepino (Solanum muricatum) meyvesinin genel özellikleri ve aroma maddeleri bileşimi araştırılmıştır. Meyvedeki aroma maddeleri diklorometan çözgeni yardımıyla sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle ekstrakte edilmiştir. Aroma maddelerinin miktarlarının belirlenmesinde gaz kromatografisi, tanımlanmalarında ise gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılmıştır. GC-MS analiz sonuçlarına göre Miski çeşidi pepinoda 12 adet alkol, 7 adet keton, 3 adet lakton, 8 adet aldehit, 12 adet uçucu asit, 7 adet ester ve 1 adet terpen olmak üzere toplam 50 adet aroma maddesi belirlenmiştir. Aroma maddelerinin toplam miktarı 12 893 µg/kg’dır. Bu bileşikler içerisinde asitler en baskın olarak belirlenmiş ve bunları sırasıyla esterler ve aldehitler izlemişlerdir. Esterler meyvemsi aromadan sorumlu önemli aroma maddeleridir. Miski çeşidi pepinoda sırasıyla bütil asetat, 4-pentil asetat ve metil-3-metil-2bütanoat miktar olarak öne çıkan ester bileşikleridir.

References

  • Ahumada, M., Cantwell, M., (1996). Postharvest studies on pepino dulce (Solanum muricatum Ait.): maturity at harvest and storage behavior. Postharvest Biol Tech 7: 129-136.
  • Beaulieu, J.C., Grimm, C.C., (2001). Identification of Volatile Compounds in Cantaloupe at Various Developmental Stages Using Solid Phase Microextraction. J Agric Food Chem 49: 1345-1352.
  • Burdock, G.A., (2009). Fenaroli's Handbook of Flavor Ingredients, Sixth Edition, CRC pres, London.
  • Cabaroğlu, T., Selli, S., Erten, H., Canbaş, A., (2004). Kabuk Maserasyonunun Bornova Misketinden Elde Edilen Şıradaki Aroma Maddeleri Üzerine Etkisi. Gıda 29(3): 195-201.
  • Çavuşoğlu, A., Erkel, E.İ., Sülüşoğlu, M., (2009). The effect of climatic factors at different growth periods on pepino (Solanum muricatum Aiton) fruit quality and yield. J Food Agric Environ 7 (2) : 551-554.
  • Ersoy, N., Bağcı, Y., (2011). Altın Çilek (Physalis peruviana L.), Pepino (Solanum muricatum Ait.) ve Passiflora (Passiflora edulis Sims) Tropikal Meyvelerinin Bazı Fizikokimyasal Özellikleri ve Antioksidan Aktiviteleri. Selçuk Tar Gıda Bil Der 25 (3): 67-72.
There are 6 citations in total.

Details

Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Serkan Selli

Gamze Güçlü

Publication Date January 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 1

Cite

APA Selli, S., & Güçlü, G. (2016). Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 31(1), 1-8.
AMA Selli S, Güçlü G. Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. January 2016;31(1):1-8.
Chicago Selli, Serkan, and Gamze Güçlü. “Pepino (Solanum Muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 31, no. 1 (January 2016): 1-8.
EndNote Selli S, Güçlü G (January 1, 2016) Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31 1 1–8.
IEEE S. Selli and G. Güçlü, “Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 31, no. 1, pp. 1–8, 2016.
ISNAD Selli, Serkan - Güçlü, Gamze. “Pepino (Solanum Muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31/1 (January 2016), 1-8.
JAMA Selli S, Güçlü G. Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31:1–8.
MLA Selli, Serkan and Gamze Güçlü. “Pepino (Solanum Muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 31, no. 1, 2016, pp. 1-8.
Vancouver Selli S, Güçlü G. Pepino (Solanum muricatum) Meyvesinin Aroma Maddeleri Bileşimi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2016;31(1):1-8.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.