Research Article
BibTex RIS Cite

İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi

Year 2025, Volume: 40 Issue: 1, 148 - 163, 30.06.2025

Abstract

Araştırma, İdil/Şırnak koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) saf ve farklı karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, fiğ (F) ve arpanın (A) saf (% 100) ekimlerin yanı sıra, %75 F-%25 A, %50 F-%50 A ve %25 F-%75A karışımları kullanılmıştır. Araştırmada toplam yaş ot ve kuru ot veriminin sırasıyla 1578.1-2994.7 kg/da ve 369.4-1131.7 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Kuru ot kalitesi ile ilgi bazı önemli özelliklerden ham protein (HP) oranının %10.57-19.90, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %47.63-61.68, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) % 27.66-32.64, sindirilebilir kuru madde (SKM) oranı %63.48-67.35, kuru madde tüketimi (KMT) %1.950-2.521 ve nispi yem değerinin (NYD) 96.85-124.69 arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yaygın fiğin İdil/Şırnak koşullarının sahip olduğu kış soğuklarından etkilendiği ve bundan dolayı da söz konusu koşullarda ot verimlerinin düşük olduğu görülmektedir. Ancak arpanın saf ve %25-50 fiğ karışımı şeklinde yetiştirildiğinde ortalama dekara 1100 kg kuru ot elde edildiği saptanmıştır.

Ethical Statement

Gerekmemektedir

Supporting Institution

Yok

References

  • Açıkgöz, E. (1982). Parameters of cold tolerance in common vetch. Euphytica 31:997-1001. Ahlgren, G. H. (1956). Forage crops. McGraw Hill Book Company, Inc.
  • Ak, E. (2022). Mardin ekolojik koşullarında İskenderiye üçgülü ile bazı tahılların kaba yem olarak değerlendirme potansiyelinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Şırnak Üniversitesi.
  • Albayrak, S., Guler, M., Tongel, M.O. (2004). Effects of seed rates on forage production and hay quality of vetch-triticale mixtures. Asian Journal of Plant Sciences 3(6):752-756.
  • Anil, L., Park, J., Phipps, R.H., Miller, F.A. (1998). Temperature intercropping of cereals for forage: A review of the potential for growth and utilization with particular reference to the UK. Grass Forage Sciences 53:301-317.
  • Anlarsal, A.E., Ülger, A.C., Gök, M., Yücel, C., Çakır, B., Onaç, I. (1996a). Çukurova'da tek yıllık baklagil yem bitkisi+mısır üretim sisteminde baklagillerin ot verimleri ile azot fiksasyonlarının saptanması ve mısır üretiminde azot kullanımını azaltma olanakları. Türkiye 3. Çayır- Mera ve Yem Bitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996, Erzurum, s. 362-368.
  • Anlarsal, A.E., Yücel, C., Ülger, A.C. 1996 b. Çukurova koşullarında bazı baklagil yem bitkilerinin (adi fiğ, yem bezelyesi ve mürdümük) bakla ile karışım olarak yetiştirilme olanakları üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer'a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, Erzurum, s.718-724.
  • Anonim (1971). Nutrient requirements of beef cattle. N.A.S. Washington D.C. pp: 55.
  • Anonim (2023). İdil ilçesi iklim değerleri. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://tr.weatherspark.com/y/101967/Idil-T% C3% BCrkiye-Ortalama-Hava-Durumu-Y% C4% B1l-Boyunca#Figures-Rainfall. Erişim Tarihi: 25 Aralık 2023.
  • Arslan, S. (2012). Farklı fiğ (Vicia sativa L.) arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının verimi ve kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi.
  • Bacchi, M., Monti, M., Calvi, A., Lo Presti, E., Pellicanò, A., Preiti, G. (2021). Forage potential of cereal/legume intercrops: Agronomic performances, yield, quality forage and LER in two harvesting times in a Mediterranean environment. Agronomy 11, 121. https://doi.org/10.3390/agronomy11010121
  • Bakoğlu, A., Memiş, A. (2002). Farklı oranlarda ekilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında tohum verimi ve bazı özelliklerin belirlenmesi. F.Ü. Fen ve Mühendislik Bilimler Dergisi 14(1):29-35.
  • Bedir, S. (2010). Karaman ili şartlarında yetiştirilecek Macar fiği+arpa karışımında uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Çaçan, E., Kökten, K. (2019). A research on the evaluation of the cereal species as roughage. Ege Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56 (2):221-229.
  • Çakmakçı, S., Açıkgöz, E. (1987). Adi (Vicia sativa L.) ekim zamanı, sıra arası uzaklığı ve biçim devrelerinin ot verimi ve kalitesine etkisi. Doğa, Tarım ve Ormancılık Serisi 1(I):79-185.
  • Çil, A., Çil, A.N., Yücel, C. (2006). Bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının Harran ovası koşullarına adaptasyonu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10(1/2):53-61.
  • Demiroğlu, T.G., Kır, B., Çelen, A.E., Kavut, Y.T. (2020). Değişik fiğ + tahıl karışımları için en uygun karışım oranı ve biçim zamanının belirlenmesi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi 4(2):146-156.
  • Deniz, C. (2021). Harran ovası koşullarında kışlık ara dönemde yetiştirilen yaygın fiğ, tahıl karışımlarında farklı ot hasat dönemlerinin verim ve kalite özelliklerine olan etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi.
  • Düzçekiç, Y., Özaktan, H., Okumuş, O., Uzun, S. (2022). Kayseri ekolojik koşullarında macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) + arpa (Hordeum vulgare L.) karışık ekim sisteminde uygun karışım oranlarının belirlenmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi 5(2):50-55.
  • Eğritaş, Ö., Önal Aşcı, Ö. (2015). Yaygın fiğ‐ tahıl karışımlarının bazı mineral madde içeriğinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 4(1):13‐18.
  • Enayat, A.H.K., Kökten, K., Tutar, H. (2017). Effects on hay yield of common vetch (Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture rates in Bingol conditions. Türkiye 12. Tarla Bitkileri Kongresi, Kahramanmaraş, Türkiye, 12-15 Eylül 2017, 173-177 pp.
  • Fırıncıoğlu, H.K., Erbektaş, E., Doğruyol, L., Ünal, S., Menteş, Ö. (2009). Enhanced winter hardiness in common vetch (Vicia sativa L.) for autumn sowing in the central highlands of Turkey. Journal of Central European Agriculture 10(3):271-282.
  • Francia, E., Pecchioni, N., Li Destri Nicosia, O., Paoletta, G., Taibi, L., Franco, V., Odoardi, M., Stanca, A.M., Delogu, G. (2006). Dual-purpose barley and oat in a Mediterranean environment. Field Crops Research 99:158-166. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.04.006
  • Geren, H. (2014). Dry yield and silage quality of some winter cereals harvested at different stages under Mediterranean climate conditions. Turkish Journal of Field Crops 19(2):197-202.
  • Göçmen, N. ve Özaslan Parlak, A. (2017). Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(1):119-124.
  • Gök, M., Anlarsal, A.E., Ülger, A.C., Yücel, C., Onaç, I. (1995). Bazı baklagil yeşil gübre bitkilerinde N2-fiksasyonu ve biyomas verimi. İlhan Akalan Toprak ve Çevre Semp., 2(7), C-207-216.
  • Gül, E., Akbay, F., Erol, A. (2022). Farklı fiğ türleri ile arpa karışım oranlarının mineral besin elementi içeriklerine etkisi. UAZİMDER Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi 4 (2):36-41.
  • , Gülümser, E., Mut, H., Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U. (2017). Baklagil yem bitkisi tahıl karışımların ot kalitesi üzerinde ekim oranlarının etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31(3):43-51.
  • Javanmard, A., Shekari, F. ve Deganian, H. (2014). Evaluation of forage yield and competition indices for intercropped barley and legumes. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 8(2):193-196. https://doi.org/10.5281/zenodo.1108434
  • Kahraryan, B., Farahvash, F., Mohammadi, S., Mirshekari, B., Rashidi, V. (2021). Evaluation of yield, yield components and nutritive value in intercropping of barley with vetch. Plant Science Today 8(2):373-379. https://doi.org/10.14719/pst.2021.8.2.871
  • Kaplan, M. (2013). Yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde hasat zamanının ot verim ve kalitesine etkisi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 29(1):76-80.
  • Kara, E. ve Sürmen, M. (2023). Forage yield and quality characteristics of winter legume/grass mixtures harvested at different phenological stages. Turkish Journal of Nature and Science, 12(4):147-153. https://doi.org/10.46810/tdfd.1378089
  • Kendir, H. (1999). Deterrnination of some yield components of winter vetch species (Vicia spp.) grown in Ankara conditions. Tarım Bilimleri Dergisi 5(2):85-91.
  • Kızılşimşek, M. (1997). Çukurova koşullarında İskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrium L.) kışlık ara ürün olarak değişik buğdaygillerle karışım halinde yetiştirme olanakları üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi.
  • Kidambi, S.P., Matches, A.G., Gricgs, T.C. (1989). Variability for Ca, Mg, K, Cu, Zn, and K/(Ca + Mg) ratio among 3 wheat grasses and sainfoin on the southern high plains. Journal of Range Management 42: 316-322.
  • Kirchgessner, M. (1985). Hayvan besleme. TÜBİTAK Fotoğraf Klişe Laboratuvarı ve Ofset Tesisleri, Ankara.
  • Kökten, K., Atış, İ., Çeliktaş, N.¸ Hatipoğlu, R., Tükel, T. (2015). Çukurova kıraç koşullarında azot ve fosfor gübrelemesinin fiğ (Vicia sativa L.) + tiritiale (x tritosecale wittmack) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi üzerinde bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya (Araştırma Sunusu Cilt II, Sayfa 791-796).
  • Kökten, K., Toklu, F., Atış, I., Hatipoğlu, R. (2009). Effects of seeding rate on forage yield and quality of vetch (Vicia sativa L.) - triticale (Triticosecale Wittm.) mixtures under east Mediterranean rainfed conditions. African Journal of Biotechnology, 8(20): 5367-5372.
  • Lithourgidis, A., Vasilakoglou, I., Dhima, K., Dordas, C. ve Yiakoulaki, M. (2006). Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Research 99(2-3):106-113. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.03.008
  • Mckee, R. (1952). The Vetches, in Forages (Ed. H.G. Hughes, M.E. Heath ve D.S. Metcalfe). The lowa State Collage Press, Ames, lowa.
  • Mohsenabadi, G.R., Jahansooz, M.R., Chaichi, M.R., Rahimian, H., Liaghat, A., Savaghebi, G.R. (2008). Evaluation of barley-vetch intercrop at different nitrogen rates. Journal of Agricultural Science and Technology 10(1):23-31.
  • NRC, 2001. In: Nutrients requirement of dairy cattle, 7th rev. ed. The National Academies Press, Washington D.C.
  • Osman, A.E. ve Osman, A.M. (1982). Performance of mixtures of cereal and legume forages under irrigation in the Sudan. Journal of Agriculture Sciences Cambridge, 98:17-21.
  • Öz, M., Çelik, N. (1990). Farklı tohum miktarları ile farklı azotlu gübre seviyelerinin bir arpa (Hordeum vulgare L.) adi fiğ (Vicia sativa L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi.
  • Yücel, C., Avcı, M., Kılıçalp, N. ve Gültekin, R. (2013). Çukurova koşullarında bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin kuru madde verimi ve ot kalitesi bakımından değerlendirilmesi. OMU Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 28(3):134-140.
  • Yücel, C., Avcı, M., Yücel, H., Sevilmiş, U. ve Hatipoğlu, R. (2018 b). Effects of seed mixture ratio and harvest time on forage yield and silage quality of intercropped berseem clover with triticale. Fresenius Environmental Bulletin 27(8):5312-5322.
  • Yücel, C., İnal, İ., Yucel, D., and Hatipoğlu, R. (2018 a). Effects of mixture ratio and cutting time on forage yield and silage quality of intercropped Berseem clover and Italian ryegrass. Legume Research 41 (5):1-8.
  • Yücel, C., Sayar, M.S. ve Yücel, H. (2012). Diyarbakır koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin ot kalitesi ile ilgili bazı özelliklerin saptanması. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2):45-54.

Effect on Forage Yield and Quality of Different Mixture Ratios of Common Vetch With Barley under Idil/Şırnak Climatic Conditions

Year 2025, Volume: 40 Issue: 1, 148 - 163, 30.06.2025

Abstract

The research was carried out to determine the effect of sole and different mixture ratios of common vetch (Vicia sativa L) and barley (Hordeum vulgare L.) on forage yield and quality in İdil/Şırnak conditions. In the research, in addition to pure (100 %) sowing of vetch (V) and barley (B), 75V-25B%, 50V-50B% and 25V-75B% mixtures were used. In the research, it was determined that the total fresh and hay yield varied between 1578.1-2994.7 kg da-1 and 369.4-1131.7 kg da-1, respectively. Among the some important features related to hay quality, crude protein ratio is 10.57-19.90%, neutral detergent insoluble fiber is 47.63-61.68%, acid detergent insoluble fiber is 27.66-32.64%, digestible dry matter rate 63.48-67.35%, dry matter intake 1.950-2.521%, relative feed value was determined to vary between 96.85-124.69. As a result of the research,
It is seen that common vetch is affected by the winter cold of İdil/Şırnak conditions and therefore the forage productivity is low in these conditions. However, it has been determined that when barley is grown pure and as a mixture of 25-50 % vetch, an average of 1100 kg of dry matter per decare is obtained.

References

  • Açıkgöz, E. (1982). Parameters of cold tolerance in common vetch. Euphytica 31:997-1001. Ahlgren, G. H. (1956). Forage crops. McGraw Hill Book Company, Inc.
  • Ak, E. (2022). Mardin ekolojik koşullarında İskenderiye üçgülü ile bazı tahılların kaba yem olarak değerlendirme potansiyelinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Şırnak Üniversitesi.
  • Albayrak, S., Guler, M., Tongel, M.O. (2004). Effects of seed rates on forage production and hay quality of vetch-triticale mixtures. Asian Journal of Plant Sciences 3(6):752-756.
  • Anil, L., Park, J., Phipps, R.H., Miller, F.A. (1998). Temperature intercropping of cereals for forage: A review of the potential for growth and utilization with particular reference to the UK. Grass Forage Sciences 53:301-317.
  • Anlarsal, A.E., Ülger, A.C., Gök, M., Yücel, C., Çakır, B., Onaç, I. (1996a). Çukurova'da tek yıllık baklagil yem bitkisi+mısır üretim sisteminde baklagillerin ot verimleri ile azot fiksasyonlarının saptanması ve mısır üretiminde azot kullanımını azaltma olanakları. Türkiye 3. Çayır- Mera ve Yem Bitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996, Erzurum, s. 362-368.
  • Anlarsal, A.E., Yücel, C., Ülger, A.C. 1996 b. Çukurova koşullarında bazı baklagil yem bitkilerinin (adi fiğ, yem bezelyesi ve mürdümük) bakla ile karışım olarak yetiştirilme olanakları üzerine bir araştırma. Türkiye 3. Çayır-Mer'a ve Yem Bitkileri Kongresi, 17-19 Haziran 1996, Erzurum, s.718-724.
  • Anonim (1971). Nutrient requirements of beef cattle. N.A.S. Washington D.C. pp: 55.
  • Anonim (2023). İdil ilçesi iklim değerleri. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://tr.weatherspark.com/y/101967/Idil-T% C3% BCrkiye-Ortalama-Hava-Durumu-Y% C4% B1l-Boyunca#Figures-Rainfall. Erişim Tarihi: 25 Aralık 2023.
  • Arslan, S. (2012). Farklı fiğ (Vicia sativa L.) arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarının verimi ve kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Selçuk Üniversitesi.
  • Bacchi, M., Monti, M., Calvi, A., Lo Presti, E., Pellicanò, A., Preiti, G. (2021). Forage potential of cereal/legume intercrops: Agronomic performances, yield, quality forage and LER in two harvesting times in a Mediterranean environment. Agronomy 11, 121. https://doi.org/10.3390/agronomy11010121
  • Bakoğlu, A., Memiş, A. (2002). Farklı oranlarda ekilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında tohum verimi ve bazı özelliklerin belirlenmesi. F.Ü. Fen ve Mühendislik Bilimler Dergisi 14(1):29-35.
  • Bedir, S. (2010). Karaman ili şartlarında yetiştirilecek Macar fiği+arpa karışımında uygun karışım oranının saptanması üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi.
  • Çaçan, E., Kökten, K. (2019). A research on the evaluation of the cereal species as roughage. Ege Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 56 (2):221-229.
  • Çakmakçı, S., Açıkgöz, E. (1987). Adi (Vicia sativa L.) ekim zamanı, sıra arası uzaklığı ve biçim devrelerinin ot verimi ve kalitesine etkisi. Doğa, Tarım ve Ormancılık Serisi 1(I):79-185.
  • Çil, A., Çil, A.N., Yücel, C. (2006). Bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının Harran ovası koşullarına adaptasyonu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10(1/2):53-61.
  • Demiroğlu, T.G., Kır, B., Çelen, A.E., Kavut, Y.T. (2020). Değişik fiğ + tahıl karışımları için en uygun karışım oranı ve biçim zamanının belirlenmesi. ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi 4(2):146-156.
  • Deniz, C. (2021). Harran ovası koşullarında kışlık ara dönemde yetiştirilen yaygın fiğ, tahıl karışımlarında farklı ot hasat dönemlerinin verim ve kalite özelliklerine olan etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi.
  • Düzçekiç, Y., Özaktan, H., Okumuş, O., Uzun, S. (2022). Kayseri ekolojik koşullarında macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) + arpa (Hordeum vulgare L.) karışık ekim sisteminde uygun karışım oranlarının belirlenmesi. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi 5(2):50-55.
  • Eğritaş, Ö., Önal Aşcı, Ö. (2015). Yaygın fiğ‐ tahıl karışımlarının bazı mineral madde içeriğinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi 4(1):13‐18.
  • Enayat, A.H.K., Kökten, K., Tutar, H. (2017). Effects on hay yield of common vetch (Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.) mixture rates in Bingol conditions. Türkiye 12. Tarla Bitkileri Kongresi, Kahramanmaraş, Türkiye, 12-15 Eylül 2017, 173-177 pp.
  • Fırıncıoğlu, H.K., Erbektaş, E., Doğruyol, L., Ünal, S., Menteş, Ö. (2009). Enhanced winter hardiness in common vetch (Vicia sativa L.) for autumn sowing in the central highlands of Turkey. Journal of Central European Agriculture 10(3):271-282.
  • Francia, E., Pecchioni, N., Li Destri Nicosia, O., Paoletta, G., Taibi, L., Franco, V., Odoardi, M., Stanca, A.M., Delogu, G. (2006). Dual-purpose barley and oat in a Mediterranean environment. Field Crops Research 99:158-166. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.04.006
  • Geren, H. (2014). Dry yield and silage quality of some winter cereals harvested at different stages under Mediterranean climate conditions. Turkish Journal of Field Crops 19(2):197-202.
  • Göçmen, N. ve Özaslan Parlak, A. (2017). Yem bezelyesi ile arpa, yulaf ve tritikale karışım oranlarının belirlenmesi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 5(1):119-124.
  • Gök, M., Anlarsal, A.E., Ülger, A.C., Yücel, C., Onaç, I. (1995). Bazı baklagil yeşil gübre bitkilerinde N2-fiksasyonu ve biyomas verimi. İlhan Akalan Toprak ve Çevre Semp., 2(7), C-207-216.
  • Gül, E., Akbay, F., Erol, A. (2022). Farklı fiğ türleri ile arpa karışım oranlarının mineral besin elementi içeriklerine etkisi. UAZİMDER Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi 4 (2):36-41.
  • , Gülümser, E., Mut, H., Doğrusöz, M.Ç., Başaran, U. (2017). Baklagil yem bitkisi tahıl karışımların ot kalitesi üzerinde ekim oranlarının etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 31(3):43-51.
  • Javanmard, A., Shekari, F. ve Deganian, H. (2014). Evaluation of forage yield and competition indices for intercropped barley and legumes. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 8(2):193-196. https://doi.org/10.5281/zenodo.1108434
  • Kahraryan, B., Farahvash, F., Mohammadi, S., Mirshekari, B., Rashidi, V. (2021). Evaluation of yield, yield components and nutritive value in intercropping of barley with vetch. Plant Science Today 8(2):373-379. https://doi.org/10.14719/pst.2021.8.2.871
  • Kaplan, M. (2013). Yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde hasat zamanının ot verim ve kalitesine etkisi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 29(1):76-80.
  • Kara, E. ve Sürmen, M. (2023). Forage yield and quality characteristics of winter legume/grass mixtures harvested at different phenological stages. Turkish Journal of Nature and Science, 12(4):147-153. https://doi.org/10.46810/tdfd.1378089
  • Kendir, H. (1999). Deterrnination of some yield components of winter vetch species (Vicia spp.) grown in Ankara conditions. Tarım Bilimleri Dergisi 5(2):85-91.
  • Kızılşimşek, M. (1997). Çukurova koşullarında İskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrium L.) kışlık ara ürün olarak değişik buğdaygillerle karışım halinde yetiştirme olanakları üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi.
  • Kidambi, S.P., Matches, A.G., Gricgs, T.C. (1989). Variability for Ca, Mg, K, Cu, Zn, and K/(Ca + Mg) ratio among 3 wheat grasses and sainfoin on the southern high plains. Journal of Range Management 42: 316-322.
  • Kirchgessner, M. (1985). Hayvan besleme. TÜBİTAK Fotoğraf Klişe Laboratuvarı ve Ofset Tesisleri, Ankara.
  • Kökten, K., Atış, İ., Çeliktaş, N.¸ Hatipoğlu, R., Tükel, T. (2015). Çukurova kıraç koşullarında azot ve fosfor gübrelemesinin fiğ (Vicia sativa L.) + tiritiale (x tritosecale wittmack) karışımında ot verimi ve kalitesine etkisi üzerinde bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya (Araştırma Sunusu Cilt II, Sayfa 791-796).
  • Kökten, K., Toklu, F., Atış, I., Hatipoğlu, R. (2009). Effects of seeding rate on forage yield and quality of vetch (Vicia sativa L.) - triticale (Triticosecale Wittm.) mixtures under east Mediterranean rainfed conditions. African Journal of Biotechnology, 8(20): 5367-5372.
  • Lithourgidis, A., Vasilakoglou, I., Dhima, K., Dordas, C. ve Yiakoulaki, M. (2006). Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Research 99(2-3):106-113. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.03.008
  • Mckee, R. (1952). The Vetches, in Forages (Ed. H.G. Hughes, M.E. Heath ve D.S. Metcalfe). The lowa State Collage Press, Ames, lowa.
  • Mohsenabadi, G.R., Jahansooz, M.R., Chaichi, M.R., Rahimian, H., Liaghat, A., Savaghebi, G.R. (2008). Evaluation of barley-vetch intercrop at different nitrogen rates. Journal of Agricultural Science and Technology 10(1):23-31.
  • NRC, 2001. In: Nutrients requirement of dairy cattle, 7th rev. ed. The National Academies Press, Washington D.C.
  • Osman, A.E. ve Osman, A.M. (1982). Performance of mixtures of cereal and legume forages under irrigation in the Sudan. Journal of Agriculture Sciences Cambridge, 98:17-21.
  • Öz, M., Çelik, N. (1990). Farklı tohum miktarları ile farklı azotlu gübre seviyelerinin bir arpa (Hordeum vulgare L.) adi fiğ (Vicia sativa L.) karışımında ot verimi ve kalitesine etkileri üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi.
  • Yücel, C., Avcı, M., Kılıçalp, N. ve Gültekin, R. (2013). Çukurova koşullarında bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin kuru madde verimi ve ot kalitesi bakımından değerlendirilmesi. OMU Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 28(3):134-140.
  • Yücel, C., Avcı, M., Yücel, H., Sevilmiş, U. ve Hatipoğlu, R. (2018 b). Effects of seed mixture ratio and harvest time on forage yield and silage quality of intercropped berseem clover with triticale. Fresenius Environmental Bulletin 27(8):5312-5322.
  • Yücel, C., İnal, İ., Yucel, D., and Hatipoğlu, R. (2018 a). Effects of mixture ratio and cutting time on forage yield and silage quality of intercropped Berseem clover and Italian ryegrass. Legume Research 41 (5):1-8.
  • Yücel, C., Sayar, M.S. ve Yücel, H. (2012). Diyarbakır koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinin ot kalitesi ile ilgili bazı özelliklerin saptanması. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2):45-54.
There are 47 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Ayten Zenger 0009-0008-6235-5233

Celal Yücel 0000-0001-6792-5890

Publication Date June 30, 2025
Submission Date March 4, 2025
Acceptance Date June 24, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 40 Issue: 1

Cite

APA Zenger, A., & Yücel, C. (2025). İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 40(1), 148-163.
AMA Zenger A, Yücel C. İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2025;40(1):148-163.
Chicago Zenger, Ayten, and Celal Yücel. “İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia Sativa L.) Arpa (Hordeum Vulgare L.) Ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 40, no. 1 (June 2025): 148-63.
EndNote Zenger A, Yücel C (June 1, 2025) İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 40 1 148–163.
IEEE A. Zenger and C. Yücel, “İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 40, no. 1, pp. 148–163, 2025.
ISNAD Zenger, Ayten - Yücel, Celal. “İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia Sativa L.) Arpa (Hordeum Vulgare L.) Ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 40/1 (June 2025), 148-163.
JAMA Zenger A, Yücel C. İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2025;40:148–163.
MLA Zenger, Ayten and Celal Yücel. “İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia Sativa L.) Arpa (Hordeum Vulgare L.) Ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi Ve Kalitesine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 40, no. 1, 2025, pp. 148-63.
Vancouver Zenger A, Yücel C. İdil/Şırnak İklim Koşullarında Yaygın Fiğin (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) ile Farklı Karışım Oranlarının Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2025;40(1):148-63.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.