Araştırma, İdil/Şırnak koşullarında yaygın fiğ (Vicia sativa L) ile arpanın (Hordeum vulgare L.) saf ve farklı karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, fiğ (F) ve arpanın (A) saf (% 100) ekimlerin yanı sıra, %75 F-%25 A, %50 F-%50 A ve %25 F-%75A karışımları kullanılmıştır. Araştırmada toplam yaş ot ve kuru ot veriminin sırasıyla 1578.1-2994.7 kg/da ve 369.4-1131.7 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Kuru ot kalitesi ile ilgi bazı önemli özelliklerden ham protein (HP) oranının %10.57-19.90, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %47.63-61.68, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) % 27.66-32.64, sindirilebilir kuru madde (SKM) oranı %63.48-67.35, kuru madde tüketimi (KMT) %1.950-2.521 ve nispi yem değerinin (NYD) 96.85-124.69 arasında değiştiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yaygın fiğin İdil/Şırnak koşullarının sahip olduğu kış soğuklarından etkilendiği ve bundan dolayı da söz konusu koşullarda ot verimlerinin düşük olduğu görülmektedir. Ancak arpanın saf ve %25-50 fiğ karışımı şeklinde yetiştirildiğinde ortalama dekara 1100 kg kuru ot elde edildiği saptanmıştır.
Gerekmemektedir
Yok
The research was carried out to determine the effect of sole and different mixture ratios of common vetch (Vicia sativa L) and barley (Hordeum vulgare L.) on forage yield and quality in İdil/Şırnak conditions. In the research, in addition to pure (100 %) sowing of vetch (V) and barley (B), 75V-25B%, 50V-50B% and 25V-75B% mixtures were used. In the research, it was determined that the total fresh and hay yield varied between 1578.1-2994.7 kg da-1 and 369.4-1131.7 kg da-1, respectively. Among the some important features related to hay quality, crude protein ratio is 10.57-19.90%, neutral detergent insoluble fiber is 47.63-61.68%, acid detergent insoluble fiber is 27.66-32.64%, digestible dry matter rate 63.48-67.35%, dry matter intake 1.950-2.521%, relative feed value was determined to vary between 96.85-124.69. As a result of the research,
It is seen that common vetch is affected by the winter cold of İdil/Şırnak conditions and therefore the forage productivity is low in these conditions. However, it has been determined that when barley is grown pure and as a mixture of 25-50 % vetch, an average of 1100 kg of dry matter per decare is obtained.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | March 4, 2025 |
Acceptance Date | June 24, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.