Research Article
BibTex RIS Cite

A Qualitative Research on the Motivations and Experiences of Kitchen Chefs Working Abroad

Year 2025, Issue: 84, 1 - 14, 30.04.2025
https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577345

Abstract

This research aims to determine the motivations and experiences of kitchen chefs working abroad. Phenomenology design was employed, and data were collected using interviews. The obtained data was organized and analyzed through content analysis. The analysis revealed several themes, including motivations for going abroad, differences in working conditions, contributions, challenges faced, and reasons for returning. The categories within each theme, along with their corresponding codes and frequencies of repetition, were found and tabulated. Overall, the findings indicated that participants primarily relocated for career advancement, economic opportunities, and related reasons. They reported that working conditions in their host countries were superior due to higher wages and fair compensation. Although participants reported that they initially faced challenges such as language barriers and cultural adaptation, they acknowledged that working abroad contributed positively to their professional growth and development. The participants also expressed a reluctance to return to their home countries, citing financial considerations, social and cultural rights, quality of life, security, and similar factors as their reasons for staying abroad.

References

  • Aksoy, M., İflazoğlu, N. ve Canbolat, C. (2016). Avrupa aşçılık tarihi: Antik Yunan'dan Sanayi Devrimi’ne. Journal of Recreation and Tourism Research, 3(1), 54-62.
  • Alanka, D. (2024). Nitel bir araştırma yöntemi olarak içerik analizi: Teorik bir çerçeve. Kronotop İletişim Dergisi, 1(1), 64-84.
  • Alptekin, M. Y. (2019). Yurtdışından geri dönen gurbetçilerin yaşadıkları temel sorunlar bağlamında sosyal adaptasyon probleminin analizi. Assam Uluslararası Hakemli Dergi, 6(14), 58-71.
  • Aratoğlu, C. (2015). Mesleki ve teknik anadolu lisesinde ve meslek yüksekokulunda aşçılık eğitimi alan öğrencilerin gıda güvenliği konusundaki bilgi ve uygulama düzeyleri. . [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aslan, N. (2018). Aşçılık eğitimine yönelik düşüncelerin sektör başarısı ile ilişkilendirilmesi: İstanbul ili beş yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir araştırma. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır? Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. doi: 10.31592/aeusbed.598299
  • Birdir, K. ve Kılıçhan, R. (2013). Mutfak şeflerinin mesleki eğitim düzeyleri ve yaşadıkları eğitim problemlerinin tespitine yönelik bir çalışma. 14. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (ss. 615-635). Kayseri.
  • Boztilki, M. (2023). Neden gitmek istiyorlar? Z kuşağı kadınların göç etme istekleri hakkında bir araştırma. Pamukkale Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 55, 157-172. doi: 10.30794/pausbed.1230506
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Can, Ç. Ü. ve Avcu, B. Ş. (2024). Aşçılık bölümü öğrencilerinin meslek uyumu ve kariyer planlamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 6(1), 33-52.
  • Çapar, M. C., & Ceylan, M. (2022). Durum çalışması ve olgubilim desenlerinin karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 295-312. doi: 10.18037/ausbd.1227359
  • Çiçek, A. (2023). Türkiye'deki hekim adaylarının yurt dışına göç etme eğilimleri. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 8(2), 67-80. doi: 10.52539/mad.1348476
  • Demir, F. ve Akturfan, M. (2024). Mutfak departmanında işgören seçimi: baş aşçılar üzerine nitel bir çalışma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(2), 510-527. doi: 10.32709/akusosbil.1127164
  • Demir, Ö. Profesyonel mutfak şeflerinin istihdam politikaları. Aydın Gastronomy, 8(2), 427-439.
  • Ekiz, D. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık
  • Eren, R. (2020). Aşçılık meslek etiği ilkelerinin belirlenmesine yönelik nitel bir araştırma Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(4), 2523-2540. doi: 10.21325/jotags.2020.725
  • Gençoğlu, H. U. Ç. ve Kemer, E. (2021). Aşçılık programında okuyan kadın öğrencilerin mesleğe bakış açılarının değerlendirilmesi: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi örneği. Aydın Gastronomy, 5(2), 105-116.
  • Karaca, E. ve Özbay, G. (2021). Türkiye’deki aşçılık örgütlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirme. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 1-22. doi: 10.32958/gastoria.846687
  • Karasu, M. S. (2018). MEB tarafından yurt dışına görevlendirilen öğretmenlerin gidiş nedenleri. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(24), 177-191.
  • Kaya, S. (2024). Meslek folkloru bağlamında Eskişehir’deki aşçıların lakapları üzerine bir inceleme. Yazıt Kültür Bilimleri Dergisi, 4(1), 25-39. doi: 10.59902/yazit.1465695
  • Keskin, U. (2019). Platon’un bakış açısına göre yapıcı/düzenleyici meslek olarak aşçılık. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(1), 119-134.
  • Kızıltepe, Z. (2017). İçerik analizi nedir? Nasıl oluşmuştur? F.N. Seggie ve Y. Bayyurt (Ed.), Nitel Araştırma Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları içinde (253-266). Anı Yayıncılık.
  • Koç Başaran, Y. (2017). Sosyal bilimlerde örnekleme kuramı. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5, (47), 480-495. doi: 10.16992/ASOS.12368
  • Kurnaz, A. ve İşlek, E. (2018). Aşçılık kültürünün festival turizmi kapsamında kullanılması: Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 6(3), 3-13.
  • Odabaşı Gürgil, S. Ve Karaman, N. (2023).Türkiye’den yurtdışına göçün sosyo-ekonomik nedenleri. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(11) 75-90.
  • Oğan, Y. (2022a). Üniversite öğrencilerinin iş hayatına hazır bulunma düzeyi: aşçılık programı üzerine bir araştırma. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 25 (1), 1-18. doi: 10.55931/ahbvtfd.1036059
  • Oğan, Y. (2022b). Aşçılık öğrencilerinin mesleki beklentileri üzerine bir inceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24(4), 1621-1632. doi: 10.32709/akusosbil.1035108
  • Özdemir, A. ve İlhan, A. (2021). Beyin göçü: öğrencileri yurt dışı eğitime yönlendiren sebepler bağlamında nitel bir araştırma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(42), 1159-1186. doi: 10.46928/iticusbe.804014
  • Özdemir, N. E. ve Korkutan, M. (2024). Türkiye’den Avrupa ülkelerine yönelik sosyal refah göçü üzerine bir değerlendirme. Mavi Atlas, 12(2), 280-294. doi: 10.18795/gumusmaviatlas.1476858
  • Pekerşen, Y. ve Aslan, N. (2019). Aşçılık eğitimi ve sektör başarısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan aşçılar üzerine bir araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2), 93-122. doi: 10.18026/cbayarsos.472843
  • Ritter, C., Koralesky, K. E., Saraceni, J., Roche, S., Vaarst, M., & Kelton, D. (2023). Qualitative research in dairy science: A narrative review. Journal of Dairy Science, 106(9), 5880-5895. doi: 10.3168/jds.2022.23125
  • Robinson, R. N. S., & Barron, P. E. (2007). Developing a framework for understanding the impact of deskilling and standardisation on the turnover and attrition of chefs. International Journal of Hospitality Management, 26(4), 913-926. doi: 10.1016/j.ijhm.2006.10.002
  • Sarsılmaz, E. G., Sindel, M., Mırçık, Ö. K. ve Uyguner, A. (2023). Beyin göçü: yurtdışında akademik kariyer tercih edilme sebepleri üzerine nitel bir araştırma. 7. Uluslararası Eğitim ve Değerler Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (ss. 68-75). 26-29 Ekim 2023. Kemer/Antalya.
  • Shani, A., Belhassen, Y., & Soskolne, D. (2013). Teaching professional ethics in culinary studies. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(3), 447-464. doi: 10.1108/09596111311311062
  • Tekindal, M. ve Uğuz Arsu, Ş. (2020). Nitel araştırma yöntemi olarak fenomenolojik yaklaşımın kapsamı ve sürecine yönelik bir derleme. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 20(1), 153-182.
  • Turizm Gazetesi (2024). Turizmde yöneticiden, aşçı ve garsona kadar “beyin ve emek göçü” yaşanıyor. https://www.turizmgazetesi.com/haber/turizmde-yoneticiden-asci-ve-garsona-kadar-beyin-ve-emek-gocu-yasaniyor/87259 Erişim Tarihi: 28.07.2024
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2024). Uluslararası Göç İstatistikleri, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Uluslararasi-Goc-Istatistikleri-2023-53544 Erişim tarihi: 05.10.2024
  • Yağar, F. ve Dökme, S. (2018). Niteliksel araştırmaların planlanması: Araştırma soruları, örneklem seçimi, geçerlik ve güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 1-9.
  • Yazıcıoğlu, B. (2017). Yurt dışında yaşayan veya ülkesine geri dönüş yapan Türklerin demografik, sosyal ve kültürel özellikleri, aile yapısı ve yaşadığı uyum sorunları: Karakoçan örneği. I. Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset Kongresi içinde (ss. 213-254). 12-13-14 Ekim 2017. Kahramanmaraş.
  • Yıldız, S. (2017). Sosyal Bilimlerde Örnekleme Sorunu: Nicel Ve Nitel Paradigmalardan Örnekleme Kuramına Bütüncül Bir Bakış. Kesit Akademi Dergisi, 3(11), 421-442.
  • Yılmaz, A. ve Tanrıverdi, H. (2017). Aşçıların meslek uyumu ve meslek algısı düzeyleri üzerine bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 621-639.

Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Year 2025, Issue: 84, 1 - 14, 30.04.2025
https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577345

Abstract

Mutfak şeflerinin yurtdışında çalışma sebepleri ve deneyimlerinin ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada olgu bilim deseni tercih edilmiş olup veriler görüşme tekniği yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler düzenlenerek içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda gitme amacı, çalışma şartları farkı, katkılar, yaşanan sorunlar ve geri dönüş temaları belirlenmiştir. Her bir temayı oluşturan kategoriler ve bu kategorileri oluşturan kodlar tekrarlanma sıklıklarıyla birlikle belirlenerek tablo haline getirilmiştir. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde katılımcıların başta kariyer, ekonomik ve benzeri sebeplerle yurt dışına gittiği, bulundukları ülkedeki çalışma koşullarının ücret, emeğinin karşılığını alma ve benzeri sebeplerle daha iyi olduğunu belirtmiştir. Şu an için herhangi bir sorun yaşamadıklarını fakat yurtdışına ilk gittiklerinde dil, kültürel uyum ve benzeri sorunlar yaşadığını ifade eden katılımcılar yurt dışında çalışmanın kendilerine birçok katkı sağladığını belirtmiştir. Araştırma katılımcıları ayrıca maddi sebepler, sosyal/kültürel haklar, yaşam kalitesi, güvenlik ve benzeri gerekçelerle geri dönmek istemediklerini ifade etmiştir.

Ethical Statement

Araştırma verileri toplanmadan önce gerekli olan etik kurul izni Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Yayın Etiği Kurulu’nun 2024/09 sayılı toplantısından, 04.10.2024/451 tarih ve sayısı karar nolu yazılısı ile alınmıştır.

References

  • Aksoy, M., İflazoğlu, N. ve Canbolat, C. (2016). Avrupa aşçılık tarihi: Antik Yunan'dan Sanayi Devrimi’ne. Journal of Recreation and Tourism Research, 3(1), 54-62.
  • Alanka, D. (2024). Nitel bir araştırma yöntemi olarak içerik analizi: Teorik bir çerçeve. Kronotop İletişim Dergisi, 1(1), 64-84.
  • Alptekin, M. Y. (2019). Yurtdışından geri dönen gurbetçilerin yaşadıkları temel sorunlar bağlamında sosyal adaptasyon probleminin analizi. Assam Uluslararası Hakemli Dergi, 6(14), 58-71.
  • Aratoğlu, C. (2015). Mesleki ve teknik anadolu lisesinde ve meslek yüksekokulunda aşçılık eğitimi alan öğrencilerin gıda güvenliği konusundaki bilgi ve uygulama düzeyleri. . [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aslan, N. (2018). Aşçılık eğitimine yönelik düşüncelerin sektör başarısı ile ilişkilendirilmesi: İstanbul ili beş yıldızlı otel işletmeleri üzerine bir araştırma. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Baltacı, A. (2019). Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır? Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 368-388. doi: 10.31592/aeusbed.598299
  • Birdir, K. ve Kılıçhan, R. (2013). Mutfak şeflerinin mesleki eğitim düzeyleri ve yaşadıkları eğitim problemlerinin tespitine yönelik bir çalışma. 14. Ulusal Turizm Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (ss. 615-635). Kayseri.
  • Boztilki, M. (2023). Neden gitmek istiyorlar? Z kuşağı kadınların göç etme istekleri hakkında bir araştırma. Pamukkale Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 55, 157-172. doi: 10.30794/pausbed.1230506
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Can, Ç. Ü. ve Avcu, B. Ş. (2024). Aşçılık bölümü öğrencilerinin meslek uyumu ve kariyer planlamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 6(1), 33-52.
  • Çapar, M. C., & Ceylan, M. (2022). Durum çalışması ve olgubilim desenlerinin karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 295-312. doi: 10.18037/ausbd.1227359
  • Çiçek, A. (2023). Türkiye'deki hekim adaylarının yurt dışına göç etme eğilimleri. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 8(2), 67-80. doi: 10.52539/mad.1348476
  • Demir, F. ve Akturfan, M. (2024). Mutfak departmanında işgören seçimi: baş aşçılar üzerine nitel bir çalışma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(2), 510-527. doi: 10.32709/akusosbil.1127164
  • Demir, Ö. Profesyonel mutfak şeflerinin istihdam politikaları. Aydın Gastronomy, 8(2), 427-439.
  • Ekiz, D. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık
  • Eren, R. (2020). Aşçılık meslek etiği ilkelerinin belirlenmesine yönelik nitel bir araştırma Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 8(4), 2523-2540. doi: 10.21325/jotags.2020.725
  • Gençoğlu, H. U. Ç. ve Kemer, E. (2021). Aşçılık programında okuyan kadın öğrencilerin mesleğe bakış açılarının değerlendirilmesi: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi örneği. Aydın Gastronomy, 5(2), 105-116.
  • Karaca, E. ve Özbay, G. (2021). Türkiye’deki aşçılık örgütlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde değerlendirme. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 1-22. doi: 10.32958/gastoria.846687
  • Karasu, M. S. (2018). MEB tarafından yurt dışına görevlendirilen öğretmenlerin gidiş nedenleri. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(24), 177-191.
  • Kaya, S. (2024). Meslek folkloru bağlamında Eskişehir’deki aşçıların lakapları üzerine bir inceleme. Yazıt Kültür Bilimleri Dergisi, 4(1), 25-39. doi: 10.59902/yazit.1465695
  • Keskin, U. (2019). Platon’un bakış açısına göre yapıcı/düzenleyici meslek olarak aşçılık. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 2(1), 119-134.
  • Kızıltepe, Z. (2017). İçerik analizi nedir? Nasıl oluşmuştur? F.N. Seggie ve Y. Bayyurt (Ed.), Nitel Araştırma Yöntem, Teknik, Analiz ve Yaklaşımları içinde (253-266). Anı Yayıncılık.
  • Koç Başaran, Y. (2017). Sosyal bilimlerde örnekleme kuramı. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5, (47), 480-495. doi: 10.16992/ASOS.12368
  • Kurnaz, A. ve İşlek, E. (2018). Aşçılık kültürünün festival turizmi kapsamında kullanılması: Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 6(3), 3-13.
  • Odabaşı Gürgil, S. Ve Karaman, N. (2023).Türkiye’den yurtdışına göçün sosyo-ekonomik nedenleri. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(11) 75-90.
  • Oğan, Y. (2022a). Üniversite öğrencilerinin iş hayatına hazır bulunma düzeyi: aşçılık programı üzerine bir araştırma. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 25 (1), 1-18. doi: 10.55931/ahbvtfd.1036059
  • Oğan, Y. (2022b). Aşçılık öğrencilerinin mesleki beklentileri üzerine bir inceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24(4), 1621-1632. doi: 10.32709/akusosbil.1035108
  • Özdemir, A. ve İlhan, A. (2021). Beyin göçü: öğrencileri yurt dışı eğitime yönlendiren sebepler bağlamında nitel bir araştırma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(42), 1159-1186. doi: 10.46928/iticusbe.804014
  • Özdemir, N. E. ve Korkutan, M. (2024). Türkiye’den Avrupa ülkelerine yönelik sosyal refah göçü üzerine bir değerlendirme. Mavi Atlas, 12(2), 280-294. doi: 10.18795/gumusmaviatlas.1476858
  • Pekerşen, Y. ve Aslan, N. (2019). Aşçılık eğitimi ve sektör başarısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan aşçılar üzerine bir araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2), 93-122. doi: 10.18026/cbayarsos.472843
  • Ritter, C., Koralesky, K. E., Saraceni, J., Roche, S., Vaarst, M., & Kelton, D. (2023). Qualitative research in dairy science: A narrative review. Journal of Dairy Science, 106(9), 5880-5895. doi: 10.3168/jds.2022.23125
  • Robinson, R. N. S., & Barron, P. E. (2007). Developing a framework for understanding the impact of deskilling and standardisation on the turnover and attrition of chefs. International Journal of Hospitality Management, 26(4), 913-926. doi: 10.1016/j.ijhm.2006.10.002
  • Sarsılmaz, E. G., Sindel, M., Mırçık, Ö. K. ve Uyguner, A. (2023). Beyin göçü: yurtdışında akademik kariyer tercih edilme sebepleri üzerine nitel bir araştırma. 7. Uluslararası Eğitim ve Değerler Sempozyumu Tam Metin Kitabı içinde (ss. 68-75). 26-29 Ekim 2023. Kemer/Antalya.
  • Shani, A., Belhassen, Y., & Soskolne, D. (2013). Teaching professional ethics in culinary studies. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 25(3), 447-464. doi: 10.1108/09596111311311062
  • Tekindal, M. ve Uğuz Arsu, Ş. (2020). Nitel araştırma yöntemi olarak fenomenolojik yaklaşımın kapsamı ve sürecine yönelik bir derleme. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 20(1), 153-182.
  • Turizm Gazetesi (2024). Turizmde yöneticiden, aşçı ve garsona kadar “beyin ve emek göçü” yaşanıyor. https://www.turizmgazetesi.com/haber/turizmde-yoneticiden-asci-ve-garsona-kadar-beyin-ve-emek-gocu-yasaniyor/87259 Erişim Tarihi: 28.07.2024
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2024). Uluslararası Göç İstatistikleri, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Uluslararasi-Goc-Istatistikleri-2023-53544 Erişim tarihi: 05.10.2024
  • Yağar, F. ve Dökme, S. (2018). Niteliksel araştırmaların planlanması: Araştırma soruları, örneklem seçimi, geçerlik ve güvenirlik. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 3(3), 1-9.
  • Yazıcıoğlu, B. (2017). Yurt dışında yaşayan veya ülkesine geri dönüş yapan Türklerin demografik, sosyal ve kültürel özellikleri, aile yapısı ve yaşadığı uyum sorunları: Karakoçan örneği. I. Uluslararası Kahramanmaraş Yönetim, Ekonomi ve Siyaset Kongresi içinde (ss. 213-254). 12-13-14 Ekim 2017. Kahramanmaraş.
  • Yıldız, S. (2017). Sosyal Bilimlerde Örnekleme Sorunu: Nicel Ve Nitel Paradigmalardan Örnekleme Kuramına Bütüncül Bir Bakış. Kesit Akademi Dergisi, 3(11), 421-442.
  • Yılmaz, A. ve Tanrıverdi, H. (2017). Aşçıların meslek uyumu ve meslek algısı düzeyleri üzerine bir araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(2), 621-639.
There are 42 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Human Resources Management
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Özkan Demir 0000-0002-7994-2564

Publication Date April 30, 2025
Submission Date November 1, 2024
Acceptance Date April 18, 2025
Published in Issue Year 2025 Issue: 84

Cite

APA Demir, Ö. (2025). Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(84), 1-14. https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577345
AMA Demir Ö. Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. April 2025;(84):1-14. doi:10.51290/dpusbe.1577345
Chicago Demir, Özkan. “Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri Ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 84 (April 2025): 1-14. https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577345.
EndNote Demir Ö (April 1, 2025) Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 84 1–14.
IEEE Ö. Demir, “Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 84, pp. 1–14, April 2025, doi: 10.51290/dpusbe.1577345.
ISNAD Demir, Özkan. “Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri Ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 84 (April 2025), 1-14. https://doi.org/10.51290/dpusbe.1577345.
JAMA Demir Ö. Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;:1–14.
MLA Demir, Özkan. “Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri Ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma”. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, no. 84, 2025, pp. 1-14, doi:10.51290/dpusbe.1577345.
Vancouver Demir Ö. Mutfak Şeflerinin Yurt Dışında Çalışma Sebepleri ve Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025(84):1-14.

Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.