This research aims to determine the motivations and experiences of kitchen chefs working abroad. Phenomenology design was employed, and data were collected using interviews. The obtained data was organized and analyzed through content analysis. The analysis revealed several themes, including motivations for going abroad, differences in working conditions, contributions, challenges faced, and reasons for returning. The categories within each theme, along with their corresponding codes and frequencies of repetition, were found and tabulated. Overall, the findings indicated that participants primarily relocated for career advancement, economic opportunities, and related reasons. They reported that working conditions in their host countries were superior due to higher wages and fair compensation. Although participants reported that they initially faced challenges such as language barriers and cultural adaptation, they acknowledged that working abroad contributed positively to their professional growth and development. The participants also expressed a reluctance to return to their home countries, citing financial considerations, social and cultural rights, quality of life, security, and similar factors as their reasons for staying abroad.
Mutfak şeflerinin yurtdışında çalışma sebepleri ve deneyimlerinin ortaya çıkarılması amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada olgu bilim deseni tercih edilmiş olup veriler görüşme tekniği yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler düzenlenerek içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda gitme amacı, çalışma şartları farkı, katkılar, yaşanan sorunlar ve geri dönüş temaları belirlenmiştir. Her bir temayı oluşturan kategoriler ve bu kategorileri oluşturan kodlar tekrarlanma sıklıklarıyla birlikle belirlenerek tablo haline getirilmiştir. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde katılımcıların başta kariyer, ekonomik ve benzeri sebeplerle yurt dışına gittiği, bulundukları ülkedeki çalışma koşullarının ücret, emeğinin karşılığını alma ve benzeri sebeplerle daha iyi olduğunu belirtmiştir. Şu an için herhangi bir sorun yaşamadıklarını fakat yurtdışına ilk gittiklerinde dil, kültürel uyum ve benzeri sorunlar yaşadığını ifade eden katılımcılar yurt dışında çalışmanın kendilerine birçok katkı sağladığını belirtmiştir. Araştırma katılımcıları ayrıca maddi sebepler, sosyal/kültürel haklar, yaşam kalitesi, güvenlik ve benzeri gerekçelerle geri dönmek istemediklerini ifade etmiştir.
Araştırma verileri toplanmadan önce gerekli olan etik kurul izni Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Yayın Etiği Kurulu’nun 2024/09 sayılı toplantısından, 04.10.2024/451 tarih ve sayısı karar nolu yazılısı ile alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Human Resources Management |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2025 |
Submission Date | November 1, 2024 |
Acceptance Date | April 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Issue: 84 |
Dergimiz EBSCOhost, ULAKBİM/Sosyal Bilimler Veri Tabanında, SOBİAD ve Türk Eğitim İndeksi'nde yer alan uluslararası hakemli bir dergidir.