Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of Total Aflatoxin Level of Walnut Sausage (Orcik) Sold in Elazığ

Year 2025, Volume: 18 Issue: 1, 38 - 41, 30.06.2025
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1547278

Abstract

This study was conducted to determine the total aflatoxin (AF) level of walnut sausage (orcik) sold in Elazığ. In the study, a total of 50 orcik samples (10 grapes, 10 mulberries, 10 apricots, 10 pomegranates, 10 kiwis) were examined. 031 Veratox® HS Quantitative Aflatoxin High Sensitivity Test, total aflatoxin kit, and high-quality monochromator-based UV/VIS spectrophotometer were used for the determination of aflatoxin. The average total aflatoxin values in the examined orcik samples were determined as 1.629±0.072 µg/kg in grape samples, 1.149±0.163 µg/kg in mulberry samples, 1.086±0.132 µg/kg in apricot samples, 1.387±0.095 µg/kg in pomegranate samples and 1.443±0.095 µg/kg in kiwi samples. The highest aflatoxin value was detected in grape orcik (2.040 µg/kg), while the lowest was in mulberry orcik (0.140 µg/kg). It was determined that all orcik samples were below the maximum limits reported in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation. As a result, when the analyzed orcik samples were examined, it was determined that there was no standard in production in terms of total aflatoxin (AF) levels and that the necessary hygiene conditions were not followed both in production and in sales. Compliance with hygiene rules in production and sales environments, and packaging products in appropriate packaging and sales are important for orcik products to be free of mycotoxins and public health.

Project Number

1919B012216953

References

  • Chen Y, Martynenko A (2018) Combination of hydrothermodynamic (HTD) processing and different drying methods for natural blueberry leather. LWT, 87:470-477.
  • Suna S, Ozkan-Karabacak A (2019) Investigation of drying kinetics and physicochemical properties of mulberry leather (pestil) dried with different methods. JFPP, 43(8):e14051.
  • Yıldız O, Boyracı GM (2020) Production and some quality parameters of sugar beet sweets (pestil and köme). Sugar Tech., 22(5):842-852.
  • Demir P, Güran HŞ, İncili GK, Patır B (2023) Elazığ yöresel ürünlerinden cevizli sucuğun (orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg., 37(1):13-20.
  • Kalkışım Ö, Özdemir M (2012) Pestil ve Köme Teknolojisi. Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu, Ziraat Mühendisliği Anabilim Dalı. 80s, Gümüşhane. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://kutuphane.gumushane.edu.tr/media/uploads/kutuphane/files/pestil_kome.pdf
  • Ulusal-Bayram H (2018) Geleneksel Gümüşhane Pestil Ve Kömesinin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametrelerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, Trabzon. Türkiye.
  • Doğan N (2019). Dikenli incir (Opuntia ficus indica) meyvesinin bazı fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenerek gıda sanayinde kullanım olanaklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye., s.16.
  • Yıldız O (2009) Gümüşhane Geleneksel Gıdaları; Pestil, Köme, Ballı Tatlı ve Yeni Bir Ürün: Çokopestil. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye.
  • Özmen H, Aksu Y (2012) Elazığ bölgesinde yetiştirilen üzüm (beyaz ve siyah) ve üzüm ürünlerinde ağır metal tayini. NWSA, 7(1):37-42.
  • Mello JPFD, Macdonald AMC (1997) Mycotoxins. AFST, 69:155-166.
  • Kızıl M, Demir P, Erkan S, Öksüztepe G (2017) Elazığ ilinde satılan çiğ süt ve UHT sütlerde aflatoksin M1 düzeyi. Dicle Üniv Vet Fak Derg., 10(2):115-121.
  • Tunail N (2000) Mikrobiyel Enfeksiyonlar ve İntoksikasyonlar. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Sim Matbaacılık, s.3, Ankara, Türkiye.
  • Seglar B (2001) Mycotoxin effects on dairy cattle. Bennett JW, Klich M (2003) Mycotoxins. Clin Microbiol Rev., 16(3):497-516.
  • Özkaya Ş, Temiz A (2003) Aflatoksinler: kimyasal yapıları, toksisiteleri ve detoksifikasyonları. On-Line Mikro Derg., 1(1):1-21.
  • Li H, Wang D, Tang X, Zhang W, Zhang Q, Li P (2020) Time-resolved fluorescence ımmunochromatography assay (TRFICA) for Aflatoxin: aiming at increasing strip method sensitivity. Front Microbiol., 6(11):676.
  • Tonbak F, Demir P (2021) Yem ve gıdalarla hayatımıza giren aflatoksinleri önleme yöntemleri. Vet Farm Toks Dern Bult., 12(2):105-117.
  • Anonim (2023) Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği (Tarih: 05.11.2023, Sayı: 32360).
  • Kaya S, Şanlı Y (2002) Veterinary Clinical Toxicology. Ankara: Medipress. Sayfa 228-229.
  • Karagöz Y (2015) SPSS Uygulamalı İstatistik Yöntemleri, 9. Baskı, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, Türkiye.
  • Erdoğan A, Gürses M, Sert S (2003) Erzurum’da satışa sunulan köme (cevizli pestil sucuğu) ve kuru incirlerin aflatoksin içeriklerinin saptanması. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 34(1):85-88.
  • Golge O, Hepsag F, Kabak B (2016) Determination of aflatoxins in walnut sujuk and Turkish delight by HPLC-FLD method. Food Control, 59:731-736.

Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması

Year 2025, Volume: 18 Issue: 1, 38 - 41, 30.06.2025
https://doi.org/10.47027/duvetfd.1547278

Abstract

Bu araştırma Elazığ’da satışa sunulan cevizli sucuğun (orcik) toplam aflatoksin (AF) düzeyini saptamak amacıyla yapıldı. Çalışmada, toplam 50 adet orcik örneği (10 adet üzüm, 10 adet dut, 10 adet kayısı, 10 adet nar, 10 adet kivi) incelendi. Aflatoksin tayininde 8031 Veratox® HS Quantitative Aflatoxin High Sensitivity Test, total aflatoksin kiti ve yüksek kaliteli monokromatör bazlı UV/VIS spektrofotometre kullanıldı. İncelenen orcik örneklerinde ortalama olarak toplam aflatoksin değerleri üzüm örneklerinde 1.629±0.072 µg/kg, dut örneklerinde 1.149±0.163 µg/kg, kayısı örneklerinde 1.086±0.132 µg/kg, nar örneklerinde 1.387±0.095 µg/kg, kivi örneklerinde 1.443±0.095 µg/kg olarak belirlendi. En yüksek aflatoksin değeri üzüm orciğinde (2.040 µg/kg), en düşük aflatoksin değeri ise dut orciğinde (0.140 µg/kg) saptandı. Tüm orcik örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde bildirilen maksimum limitlerin altında olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, analizleri yapılan orcik örnekleri incelendiğinde belirlenen toplam aflatoksin (AF) düzeyleri bakımından üretimde bir standart olmadığı, gerek üretiminde gerekse satışa sunulmasında gerekli hijyen şartlarına uyulmadığı belirlendi. Üretim ve satış ortamlarındaki hijyen kurallarına uyulması, ürünlerin uygun ambalaj içerisinde paketlenip satışa sunulması orcik ürünlerinin mikotoksinlerden ari olması ve halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Supporting Institution

TÜBİTAK

Project Number

1919B012216953

References

  • Chen Y, Martynenko A (2018) Combination of hydrothermodynamic (HTD) processing and different drying methods for natural blueberry leather. LWT, 87:470-477.
  • Suna S, Ozkan-Karabacak A (2019) Investigation of drying kinetics and physicochemical properties of mulberry leather (pestil) dried with different methods. JFPP, 43(8):e14051.
  • Yıldız O, Boyracı GM (2020) Production and some quality parameters of sugar beet sweets (pestil and köme). Sugar Tech., 22(5):842-852.
  • Demir P, Güran HŞ, İncili GK, Patır B (2023) Elazığ yöresel ürünlerinden cevizli sucuğun (orcik) kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg., 37(1):13-20.
  • Kalkışım Ö, Özdemir M (2012) Pestil ve Köme Teknolojisi. Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu, Ziraat Mühendisliği Anabilim Dalı. 80s, Gümüşhane. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://kutuphane.gumushane.edu.tr/media/uploads/kutuphane/files/pestil_kome.pdf
  • Ulusal-Bayram H (2018) Geleneksel Gümüşhane Pestil Ve Kömesinin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametrelerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı, Trabzon. Türkiye.
  • Doğan N (2019). Dikenli incir (Opuntia ficus indica) meyvesinin bazı fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenerek gıda sanayinde kullanım olanaklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Bursa, Türkiye., s.16.
  • Yıldız O (2009) Gümüşhane Geleneksel Gıdaları; Pestil, Köme, Ballı Tatlı ve Yeni Bir Ürün: Çokopestil. II. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van, Türkiye.
  • Özmen H, Aksu Y (2012) Elazığ bölgesinde yetiştirilen üzüm (beyaz ve siyah) ve üzüm ürünlerinde ağır metal tayini. NWSA, 7(1):37-42.
  • Mello JPFD, Macdonald AMC (1997) Mycotoxins. AFST, 69:155-166.
  • Kızıl M, Demir P, Erkan S, Öksüztepe G (2017) Elazığ ilinde satılan çiğ süt ve UHT sütlerde aflatoksin M1 düzeyi. Dicle Üniv Vet Fak Derg., 10(2):115-121.
  • Tunail N (2000) Mikrobiyel Enfeksiyonlar ve İntoksikasyonlar. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Sim Matbaacılık, s.3, Ankara, Türkiye.
  • Seglar B (2001) Mycotoxin effects on dairy cattle. Bennett JW, Klich M (2003) Mycotoxins. Clin Microbiol Rev., 16(3):497-516.
  • Özkaya Ş, Temiz A (2003) Aflatoksinler: kimyasal yapıları, toksisiteleri ve detoksifikasyonları. On-Line Mikro Derg., 1(1):1-21.
  • Li H, Wang D, Tang X, Zhang W, Zhang Q, Li P (2020) Time-resolved fluorescence ımmunochromatography assay (TRFICA) for Aflatoxin: aiming at increasing strip method sensitivity. Front Microbiol., 6(11):676.
  • Tonbak F, Demir P (2021) Yem ve gıdalarla hayatımıza giren aflatoksinleri önleme yöntemleri. Vet Farm Toks Dern Bult., 12(2):105-117.
  • Anonim (2023) Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği (Tarih: 05.11.2023, Sayı: 32360).
  • Kaya S, Şanlı Y (2002) Veterinary Clinical Toxicology. Ankara: Medipress. Sayfa 228-229.
  • Karagöz Y (2015) SPSS Uygulamalı İstatistik Yöntemleri, 9. Baskı, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, Türkiye.
  • Erdoğan A, Gürses M, Sert S (2003) Erzurum’da satışa sunulan köme (cevizli pestil sucuğu) ve kuru incirlerin aflatoksin içeriklerinin saptanması. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 34(1):85-88.
  • Golge O, Hepsag F, Kabak B (2016) Determination of aflatoxins in walnut sujuk and Turkish delight by HPLC-FLD method. Food Control, 59:731-736.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Food Hygiene and Technology
Journal Section Research
Authors

Pelin Demir 0000-0002-0824-1672

Fatma Nur Şenocak 0009-0007-0917-6634

Yasin Baykalır 0000-0002-9248-6065

Ali Arslan 0000-0002-3011-5592

Project Number 1919B012216953
Publication Date June 30, 2025
Submission Date September 10, 2024
Acceptance Date May 20, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Demir, P., Şenocak, F. N., Baykalır, Y., Arslan, A. (2025). Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1), 38-41. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1547278
AMA Demir P, Şenocak FN, Baykalır Y, Arslan A. Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması. Dicle Üniv Vet Fak Derg. June 2025;18(1):38-41. doi:10.47027/duvetfd.1547278
Chicago Demir, Pelin, Fatma Nur Şenocak, Yasin Baykalır, and Ali Arslan. “Elazığ’da satılan Cevizli Sucuk (orcik)’un Toplam Aflatoksin düzeyinin araştırılması”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no. 1 (June 2025): 38-41. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1547278.
EndNote Demir P, Şenocak FN, Baykalır Y, Arslan A (June 1, 2025) Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 1 38–41.
IEEE P. Demir, F. N. Şenocak, Y. Baykalır, and A. Arslan, “Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması”, Dicle Üniv Vet Fak Derg, vol. 18, no. 1, pp. 38–41, 2025, doi: 10.47027/duvetfd.1547278.
ISNAD Demir, Pelin et al. “Elazığ’da satılan Cevizli Sucuk (orcik)’un Toplam Aflatoksin düzeyinin araştırılması”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/1 (June 2025), 38-41. https://doi.org/10.47027/duvetfd.1547278.
JAMA Demir P, Şenocak FN, Baykalır Y, Arslan A. Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2025;18:38–41.
MLA Demir, Pelin et al. “Elazığ’da satılan Cevizli Sucuk (orcik)’un Toplam Aflatoksin düzeyinin araştırılması”. Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, 2025, pp. 38-41, doi:10.47027/duvetfd.1547278.
Vancouver Demir P, Şenocak FN, Baykalır Y, Arslan A. Elazığ’da satılan cevizli sucuk (orcik)’un toplam aflatoksin düzeyinin araştırılması. Dicle Üniv Vet Fak Derg. 2025;18(1):38-41.