Purpose: The aim of the study is to evaluate anthropometric risk parameters and meal habits regarding nutrition-related chronic diseases in university students according to gender.
Methods: This study was conducted on a total of 898 university students. A questionnaire was used to determine the demographic characteristics and meal habits of university students. Body weight, height, waist circumference (WC), hip circumference (HC) was measured and, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio (WHR), waist-to-height ratio (WHtR) were calculated.
Results: The mean age of the participants was 20.9 ± 1.96. 76.5% were female, 82.5% skipped meals. Mean values of all anthropometric parameters respectively body weight, height, BMI, WC, HC, WHR and WHtR; 61.0±11.7 kg, 166.7±8.4 cm, 21.8±3.0 kg/m2 ,75.3±9.3 cm, 96.3±7.8 cm, 0.78±0.07 and 0.45±0.05. Mean values of all parameters were found to be significantly different according to gender (p <0.05). According to BMI group 11.7% of females and 26.5% of males were overweight or obese. The prevalence of the participants at risk (above the cut-points) was 4.7% in men and 3.2% in women for abdominal obesity (WC). 14.8% of the females and 32.7% of the males have the "risk" WHR. Central obesity was found in 13.1% of the subjects according to WHtR cut-off degree.
Conclusion: There was statistically significant relationship between the meal skipping status and the mean WC (cm) of the participants. It was observed that waist circumference was higher in male students and those who frequently skipped meals.
All procedures performed in studies involving human participants were in accordance with the ethical standards and with the 1964 Helsinki declaration and its later amendments or comparable ethical standards. Necessary permissions were obtained from the Non-Interventional Research Ethics Committee of Firat University (Elazig, Turkey) before conducting the study (decision dated and numbered 13/06/2018-04-04).
-
-
-
Amaç: Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde beslenmeye bağlı kronik hastalıklara ilişkin antropometrik risk parametreleri ve öğün alışkanlıklarının cinsiyete göre değerlendirilmesidir.
Yöntem: Bu çalışma toplam 898 üniversite öğrencisi üzerinde yapıldı. Üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerini ve öğün alışkanlıklarını belirlemek için anket formu kullanıldı. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçüldü ve beden kütle indeksi (BKI), bel-kalça oranı, bel-boy oranı hesaplandı.
Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,9 ± 2,0 yıldır. %76,5’i kız öğrencilerden oluşmaktadır, %82,5'i öğün atlamaktadır. Tüm antropometrik parametrelerin, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, BKI, bel çevresi, kalça çevresi, bel-kalça oranı, bel-boy oranı ortalama değerleri sırasıyla; 61,0±11,7 kg, 166,7±8,4 cm, 21,8±3,0 kg/m2, 75,3±9,3 cm, 96,3±7,8 cm, 0,78±0,07 ve 0,45±0,05 idi. Tüm parametrelerin ortalama değerleri cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdi (p<0,05). BKI grubuna göre kadınların% 11,7'si ve erkeklerin% 26,5'i fazla kilolu veya şişmandı. Bel çevresine göre abdominal obezite için risk altındakilerin prevalansı (sınır noktalarının üzerinde) erkeklerde % 4,7 ve kadınlarda % 3,2 idi. Kadınların %14,8'i ve erkeklerin %32,7'si "riskli" bel-kalça oranına sahipti. Bel-boy oranı kesme derecesine göre katılımcıların % 13,1'inde santral obezite saptandı.
Sonuç: Katılımcıların öğün atlamaları ile ortalama bel çevresi (cm) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. Erkek öğrencilerde ve sıklıkla öğün atlayanlarda bel çevresinin yüksek olduğu görüldü.
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Early Pub Date | April 28, 2025 |
Publication Date | March 30, 2025 |
Submission Date | September 23, 2024 |
Acceptance Date | March 30, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 6 Issue: 1 |