Bu araştırmada, Çankırı İlinde tüketicilerin balık tüketim düzeyleri ile tüketim tercihlerine etki eden faktörler CHAID analizi yardımıyla incelenmiştir. Anket çalışması oransal örnekleme yöntemine göre belirlenen 156 tüketiciyle gerçekleşmiştir. İncelenen tüketicilerin %51,9’unun dengeli ve sağlıklı beslenme, %34,0’ının ise lezzeti açısından balık tükettiği belirlenmiştir. Ayrıca tüketicilerin %91,7’sinin deniz balığını tercih ettiği; %51,9’unun balığı süpermarketten aldığı, %46,2’sinin balığı kızartarak tükettiği belirlenmiştir. Analiz sonucuna göre eğitim düzeyi, hanehalkı geliri, medeni durum ve balık satın alım yerleri, tüketicilerin balık tüketimine etki eden en önemli faktörler olduğu tespit edilmiştir.
Bu çalışma, Genç, Y. (2018) tarafından “Çankırı İli Merkez İlçesinde Tüketicilerin Su Ürünleri Tüketim Yapısı” konulu dönem projesinden türetilmiştir.
In this study, the consumption levels of the consumers and factors affecting the consumption preferences of the fish were examined with CHAID analysis in Central district of Çankırı province. The survey was conducted with 156 consumers determined by method of proportional sampling. It was found that 51,9% of consumers in terms of balanced and healty diet and 34,0% of consumers in terms of taste consume fish, moreover, 91,7% consumers prefer sea fish, 51,9% consumers prefer to buy fish from supermarket and 46,2% consumers prefer to consume fry fish. According to the analysis results, it was determined that dependent variables of level of education, household income, marital status and place of purchase are the most important factors which affecting fish consumption.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2020 |
Submission Date | June 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 37 Issue: 1 |