Bu çalışma, çipura (Sparus aurata) diyetlerinde yem katkı maddesi olarak artan oranlarda propolis ilavesinin hematolojik parametreler ve balık eti yağ asitleri profili üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ortalama 12,04±0,01 g ağırlığındaki çipuralar, 10 hafta boyunca 0 (kontrol), 1,25, 2,5, 5, 10, 20 g/kg propolis (kısaca P1,25; P2,5; P5; P10 ve P20) ilaveli diyetlerle beslenmiştir. Deneme, 400 L’lik 18 polyester tanka 50’şer balık eklenerek üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme grupları %45 protein, %17 yağ içeren yemle günde iki kez (09:00 ve 17:00) doyana kadar elle beslenmiştir. Propolis takviyesi, balık eti doymuş yağ asitleri (SFA) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) üzerine herhangi bir etki etmemiştir, bununla birlikte 10 g/kg propolis ilavesinden itibaren çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) içerikleri önemli düzeyde artmıştır. Dolayısı ile yemlere propolis ilavesi, balık eti toplam yağ asidi kompozisyonunu etkilemiştir (p <0,05). Sonuç olarak, propolis takviyesi, çipura eti yağ asidi kompozisyonunun kalitesini iyileştirmiştir. Denemenin sonunda balıklardan alınan kan örneklerinde RBC (kırmızı kan hücrelerindeki eritrosit sayısı), HGB (kanda bulunan hemoglobin sayısı) ve HCT (kanda bulunan eritrosit ve hemoglobin sayısı) gibi hematolojik parametreler P20 grubunda diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Deneme grupları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p >0,05). Yemlerine propolis ilavesi çipura yavrularının hematolojik parametreleri üzerine herhangi bir etki etmemiştir. Elde edilen sonuçlar propolisin, çipura yemlerinde kullanılabilme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
17/194 numaralı proje
Bu çalışma Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 17/194 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir.
17/194 numaralı proje
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 17/194 numaralı proje |
Publication Date | June 15, 2022 |
Submission Date | May 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 39 Issue: 2 |