In this study carried out in the Biotechnology laboratory of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ankara University, seeds of Aktas Buckwheat variety and different doses of salt (0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 and 18 mg L-1) were used as material. In the study, the effect of salt stress on germination and seedling development was investigated. The experiment was conducted under controlled conditions and data on germination potential, germination rate, germination index, vigour index, shoot and root length were obtained. As a result of the analysis of variance performed with these data, the effect of salt doses was found to be statistically significant. When the averages were compared, it was observed that the values of germination rate, germination potential, germination index and shoot and root length were higher in control and 2-4 g L-1 doses. At medium salt doses (6-10 g L-1), germination and seedling development decreased and at 12 g L-1 dose and later, germination and shoot-root development stopped. These results indicate that the germination performance of buckwheat seeds decreased and seedling growth slowed down under salt stress.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknoloji laboratuvarında yürütülen bu araştırmada; materyal olarak Aktaş Karabuğday çeşidinin tohumları ve tuzun (sodyum klorür-NaCI) farklı dozları (0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 ve 18 mg L-1) kullanılmıştır. Çalışmada, tuz stresinin çimlenme ve fide gelişimine etkisi incelenmiştir. Deneme, kontrollü koşullarda yapılmış ve çimlenme potansiyeli, çimlenme oranı, çimlenme indeksi, vigor indeksi, sürgün ve kök uzunluğuna ilişkin veriler elde edilmiştir. Bu veriler ile yapılan varyans analizi sonucunda incelenen özelliklere bakımından tuz dozlarının etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ortalamalar karşılaştırıldığında; kontrol ve 2-4 g L-1 dozlarında başta çimlenme oranı, çimlenme potansiyeli, çimlenme indeksi ve sürgün- kök uzunluğuna ait değerlerin yüksek olduğu görülmektedir. Orta tuz dozlarında (6-10 g L-1) çimlenme ve fide gelişimi azalmış ve 12 g L-1 doz ve sonrasında ise çimlenme ve sürgün-kök gelişimi durmuştur. Bu sonuçlar, tuz stresi altında karabuğday tohumların çimlenme performansının azaldığını ve fide büyümesinin yavaşladığını göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | April 10, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | March 14, 2025 |
Acceptance Date | April 9, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 1 |