Review
BibTex RIS Cite

Erzincan'da Doğal Bir Miras: Karaerik (Cimin) Üzümü

Year 2025, Volume: 8 Issue: 1, 82 - 92, 30.06.2025
https://doi.org/10.55257/ethabd.1682747

Abstract

Erzincan’da bağcılık faaliyetlerinin, yörede yapılan ilk tarımsal faaliyetlerden biri olduğu ve tarihinin neolitik çağa kadar dayandığı değerlendirilmektedir. Erzincan bağcılığı, tarihsel süreç içerisinde şaraplık üzüm üretiminden sofralık üzüm üretimine evrilmesine rağmen üzüm üretim yöntemi esasen değişmeden kalmıştır. Erzincan bağcılığı denilince akla gelen üretim merkezi Üzümlü İlçesi, standart üzüm çeşidi ise yörenin en önemli milli değerlerinden biri olan Karaerik (Cimin) üzümüdür. Son 20 yılda Üzümlü’de bağ alanı varlığı hafif dalgalı olarak seyretmesine karşın önemli bir artış veya azalış göze çarpmamaktadır. Karaerik üzüm çeşidinin sınırlı bir alanda üretilmesi ve eşsiz tadı ticari olarak ülkenin en değerli üzüm çeşitlerinden biri olmasını sağlamıştır. Bu üzüm çeşidinin gelecek nesillere aktarılması; tarihi bir değerin yaşatılması, kültürel bir mirasın ve eşsiz bir genetik kaynağın korunması adına önem arz etmektedir. Ancak son yıllarda sıklıkla yaşanılan don hadiselerinin taban arazilerdeki bağları daha fazla etkilemesinden dolayı ovadaki bağların yamaç arazilere doğru kayacağı düşünülmektedir.

References

  • Alaeddinoğlu, F., Türk, N., 2015. Viniculture in Urartu Civilization, The International Conference Econometrics XXII. 1-10.
  • Anonymous, 2024 a., https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr 01.10.2024.
  • Anonymous, 2024 b. http://www.uzumlu.gov.tr/kaymakamligimiz-tarafindan-cografi-isaretli-cimin-uzumu-icin-50-hibeli-tarim-ilaci-dagitimi-gerceklestirilecektir 10.11.2024.
  • Anonymous, 2024 c. https://www.erzincannet.com/uzumlu-de-ciftcilere-egitim-duzenlendi 10.11. 2024.
  • Anonymous, 2024 d. https://erzincan.tarimorman.gov.tr/Haber/502/Uzum-Baglarinda-Entegre-Mucadele-Suruyor 10.11.2024.
  • Anonymous, 2024 e https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=24 10.11.2024.
  • Ardos, M., 1985. Jeomorfoloji açısından Türkiye ovalarının oluşumları ve gelişimleri. Coğrafya Dergisi, (1), s: 111-126.
  • Belli, O., 2011. “Van Gölü Havzası’nda Urartu Bağcılığı ve Şarap Kültürü”, IV. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu, Ankara, 18-34.
  • Bozkurt, A., Yağcı, A., Akgül, D. S., 2023. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Külleme Enfeksiyonlarına Duyarlılığının Zamana Bağlı Değişimi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 300-308.
  • Çelik, H., Ağaoğlu Y.S., Fidan Y., Marasalı B., Söylemezoğlu G., 1998. Genel Bağcılık, ISBN: 975-96656-0-3.
  • Cigdem, S. Livelihoods and lifestyles of ancient Anatolian people. Ph.D. Thesis, Atatürk University Social Sciences Institute, Erzurum, Turkey, 1996.
  • Ekinci, A.P., 2008. Erzincan Üzümünün (Cimin) (Vitis Vinifera ssp.) Farklı Dokularına Ait Ekstraktların Antioksidan Özelliklerinin In Vitro İncelenmesi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Erzen, A., 1992. Doğu Anadolu ve Urartular. II. Türk Tarih Kongresi, Ankara.
  • FAO, 2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/qcl/visualize 10.05.2025.
  • Gökbayrak, Z. Bağcılığın Belalı Zararlısı: Filoksera. Alatarım 2006, 5, 37–43.
  • Gözener, B., Kaya, Y., Sayılı, M. 2014. Erzincan ili Üzümlü ilçesinde cimin üzümü üretimi ve pazarlama durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 74-80.
  • İlim Serhat, M., Eyduran, S. P., Aslantaş, R., 2017. Iğdır Yöresinde Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yuzuncu Yil Universitesi Journal of Agricultural Sciences (YYU J Agr Sci), 27(4).
  • Kalkan, N. N Kaya, Ö. Karadoğan, B. Köse, C. 2017. Farklı Gövde Yüksekliğine Sahip Karaerik (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Kış Gözlerinde Soğuk Peroksidasyon Zararı Ve Lipid Düzeyinin Belirlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 32(1): 11-17.
  • Kalkan, N. N, Keskin, N., 2018. The Effects of Trunk Height and Training Systemson The Some Physicochemical Properties of ‘Karaerik’ Berries. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28 (Special issue): 257-267.
  • Kara, R., 2016. Erzincan Adı Üzerine. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 25-38.
  • Karadeniz, V., Altınbilek, M.S., 2016. Erzincan İlinin İdari Coğrafya Analizi ve İdari Sınırlardan Kaynaklanan Sorunlar. Uluslararası Erzincan Sempozyumu, 89.
  • Karadoğan, B., Keskin, N., Kunter, B., Oguz, D., Kalkan, N.N. Comparison of Karaerik (Cimin) clones for total phenolic and antioxidant contents. Bahce 2018, 1, 117–120.
  • Karaosmanoğlu, M., Işıklı, M, Caner, E., 2014. Erzincan- Altıntepe ve Çevresi Yüzey Araştırmaları, Anadolu’nun Zirvesinde Türk Arkeolojisinin 40 Yılı, 505-514.
  • Keskin, O., 2015. Vine and the worm of grapevine: Struggle against phylloxera in the Ottoman Empire. J. Hist. Investig. 30, 479–505. 28.
  • Khanizandeh, S., Rekika, D., Levasseur, A., Groleav, Y., Richer, C., Fisher, H., 2005. The effects of Different Cultural and Environmental Factors on Grapevine Growth, Winter Hardiness and Performance İn Three Locations İn Canada. Small Fruit Rev., 4(3):3-28.
  • Koch, E., Bruns, E., Chmielewski, F.M., Defila, C., Lipa, W., Menzel, A.,2007. Guidelines For Plant Phenological Observations. World Climate Data and Monitoring Programme.
  • Kökten, İ. K., 1971. Keban Baraj Gölü Alanında Taş Devri Araştırmaları-1969, Keban Projesi Çalışmaları. Ankara. (Ss. 13-21).
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Kaymaz, Ö., 2012. Rakımın Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri. Trakya Univ J Eng Sci, 13(1): 17-29.
  • Küpe, M., 2012. Küresel iklim değişikliğinin bağcılık üzerindeki etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 191-196.
  • Küpe, M., 2013.Üzümlü İlçesi Erzincan Koşullarında Yetiştirilen Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi., Yüksek Lisans Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Küpe, M., 2019. Asma Gözlerinde Düşük Sıcaklık Ekzotermlerinin Karakteristik Yapıları ve Göz Yapısı ile İlişkilerinin Belirlenmesi., Doktora Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Küpe, M., Karatas, N., Ünal, M.S.; Ercişli, S., Baron, M., Sochor, J., 2021 Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants 10, 2154.
  • Küpe, M.; Karatas, N.; Ünal, M.S.; Ercişli, S.; Baron, M.; Sochor, J. Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants 2021, 10, 2154.
  • Özgüç, T., 1961. Altıntepe Kazıları Belleten XXV (97-100), 253-267.
  • Özgüç, T., 1969. Altıntepe II/Mezarlar, Depo Binası ve Fildişi Eserleri, Ankara.
  • Özoğul, Ü., 2024. Erzincan Üzümlü’de Farklı Rakımlardaki Karaerik Üzüm Çeşidinde Don Zararı Tespiti ve Bazı Fenolojik ve Pomolojik Gözlemler., Yüksek Lisans Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Polat, P., Altınbilek, M.S., 2021. Erzincan’ın İklim Özellikleri ile Erzincan’da Kaydedilen Uzun Dönem (1930-2020) Sıcaklık ve Yağış Verilerinin Trend Analizleri. Doğu Coğrafya Dergisi, 26(46), 55-80.
  • Saglam, C.O., Saglam.,2018 b. H. The importance of grape in human history. J. Agric. 2018, 1, 1–10.
  • Sağlam, H., Sağlam, Ö.Ç., 2018 a. Türkiye Bağcılığına Tarihsel Bir Bakış; Asma Genetik Kaynaklarının Önemi. Selcuk Journal Of Agriculture And Food Sciences, 32(3), 601-606.
  • Taskesenlioglu, M.Y., Ercisli, S., Kupe, M., Ercisli, N., 2022. History of Grape in Anatolia and Historical Sustainable Grape Production in Erzincan Agroecological Conditions in Turkey. Sustainability, 14(3), 1496.
  • Türker, N., Alaeddinoğlu, F., 2016. From Wine Production to Wine Tourism Experience: The Case of Anatolia, Turkey, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/3, 25-37.

A Naturel Heritage in Erzincan: Karaerik (Cimin) Grape

Year 2025, Volume: 8 Issue: 1, 82 - 92, 30.06.2025
https://doi.org/10.55257/ethabd.1682747

Abstract

Viticultural activities in Erzincan are among the earliest agricultural practices in the region, with a history tracing back to the Neolithic Age. Although Erzincan viticulture has evolved from wine grape production to table grape production over time, the fundamental grape production methods have remained largely unchanged. The Üzümlü District is the primary production center that comes to mind when Erzincan viticulture is mentioned, and the standard grape variety is the Karaerik (Cimin) grape, recognized as one of the region's significant national values. While the vineyard area in Üzümlü has experienced slight fluctuations in the last two decades, no significant increase or decrease is noticeable. The limited production area and unique taste of the Karaerik grape variety have made it one of the most commercially valuable grape varieties in the Türkiye. Transferring this grape variety to future generations is crucial for preserving a historical value, cultural heritage and a unique genetic resource. However, it is anticipated that vineyards in the plains will shift towards the hillsides due to the frequent frost events experienced in recent years, which have a greater impact on vineyards in the lower-lying areas.
Evaluation of hawthorn genotypes growing naturally in Malatya (Türkiye) in terms of some morphological characteristics

References

  • Alaeddinoğlu, F., Türk, N., 2015. Viniculture in Urartu Civilization, The International Conference Econometrics XXII. 1-10.
  • Anonymous, 2024 a., https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr 01.10.2024.
  • Anonymous, 2024 b. http://www.uzumlu.gov.tr/kaymakamligimiz-tarafindan-cografi-isaretli-cimin-uzumu-icin-50-hibeli-tarim-ilaci-dagitimi-gerceklestirilecektir 10.11.2024.
  • Anonymous, 2024 c. https://www.erzincannet.com/uzumlu-de-ciftcilere-egitim-duzenlendi 10.11. 2024.
  • Anonymous, 2024 d. https://erzincan.tarimorman.gov.tr/Haber/502/Uzum-Baglarinda-Entegre-Mucadele-Suruyor 10.11.2024.
  • Anonymous, 2024 e https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/liste?il=24 10.11.2024.
  • Ardos, M., 1985. Jeomorfoloji açısından Türkiye ovalarının oluşumları ve gelişimleri. Coğrafya Dergisi, (1), s: 111-126.
  • Belli, O., 2011. “Van Gölü Havzası’nda Urartu Bağcılığı ve Şarap Kültürü”, IV. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu, Ankara, 18-34.
  • Bozkurt, A., Yağcı, A., Akgül, D. S., 2023. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Külleme Enfeksiyonlarına Duyarlılığının Zamana Bağlı Değişimi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 300-308.
  • Çelik, H., Ağaoğlu Y.S., Fidan Y., Marasalı B., Söylemezoğlu G., 1998. Genel Bağcılık, ISBN: 975-96656-0-3.
  • Cigdem, S. Livelihoods and lifestyles of ancient Anatolian people. Ph.D. Thesis, Atatürk University Social Sciences Institute, Erzurum, Turkey, 1996.
  • Ekinci, A.P., 2008. Erzincan Üzümünün (Cimin) (Vitis Vinifera ssp.) Farklı Dokularına Ait Ekstraktların Antioksidan Özelliklerinin In Vitro İncelenmesi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Erzen, A., 1992. Doğu Anadolu ve Urartular. II. Türk Tarih Kongresi, Ankara.
  • FAO, 2023. https://www.fao.org/faostat/en/#data/qcl/visualize 10.05.2025.
  • Gökbayrak, Z. Bağcılığın Belalı Zararlısı: Filoksera. Alatarım 2006, 5, 37–43.
  • Gözener, B., Kaya, Y., Sayılı, M. 2014. Erzincan ili Üzümlü ilçesinde cimin üzümü üretimi ve pazarlama durumu. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9), 74-80.
  • İlim Serhat, M., Eyduran, S. P., Aslantaş, R., 2017. Iğdır Yöresinde Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik Özelliklerinin Belirlenmesi. Yuzuncu Yil Universitesi Journal of Agricultural Sciences (YYU J Agr Sci), 27(4).
  • Kalkan, N. N Kaya, Ö. Karadoğan, B. Köse, C. 2017. Farklı Gövde Yüksekliğine Sahip Karaerik (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin Kış Gözlerinde Soğuk Peroksidasyon Zararı Ve Lipid Düzeyinin Belirlenmesi. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 32(1): 11-17.
  • Kalkan, N. N, Keskin, N., 2018. The Effects of Trunk Height and Training Systemson The Some Physicochemical Properties of ‘Karaerik’ Berries. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 28 (Special issue): 257-267.
  • Kara, R., 2016. Erzincan Adı Üzerine. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 25-38.
  • Karadeniz, V., Altınbilek, M.S., 2016. Erzincan İlinin İdari Coğrafya Analizi ve İdari Sınırlardan Kaynaklanan Sorunlar. Uluslararası Erzincan Sempozyumu, 89.
  • Karadoğan, B., Keskin, N., Kunter, B., Oguz, D., Kalkan, N.N. Comparison of Karaerik (Cimin) clones for total phenolic and antioxidant contents. Bahce 2018, 1, 117–120.
  • Karaosmanoğlu, M., Işıklı, M, Caner, E., 2014. Erzincan- Altıntepe ve Çevresi Yüzey Araştırmaları, Anadolu’nun Zirvesinde Türk Arkeolojisinin 40 Yılı, 505-514.
  • Keskin, O., 2015. Vine and the worm of grapevine: Struggle against phylloxera in the Ottoman Empire. J. Hist. Investig. 30, 479–505. 28.
  • Khanizandeh, S., Rekika, D., Levasseur, A., Groleav, Y., Richer, C., Fisher, H., 2005. The effects of Different Cultural and Environmental Factors on Grapevine Growth, Winter Hardiness and Performance İn Three Locations İn Canada. Small Fruit Rev., 4(3):3-28.
  • Koch, E., Bruns, E., Chmielewski, F.M., Defila, C., Lipa, W., Menzel, A.,2007. Guidelines For Plant Phenological Observations. World Climate Data and Monitoring Programme.
  • Kökten, İ. K., 1971. Keban Baraj Gölü Alanında Taş Devri Araştırmaları-1969, Keban Projesi Çalışmaları. Ankara. (Ss. 13-21).
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Kaymaz, Ö., 2012. Rakımın Üzüm Kalitesi Üzerine Etkileri. Trakya Univ J Eng Sci, 13(1): 17-29.
  • Küpe, M., 2012. Küresel iklim değişikliğinin bağcılık üzerindeki etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(2), 191-196.
  • Küpe, M., 2013.Üzümlü İlçesi Erzincan Koşullarında Yetiştirilen Karaerik Üzüm Çeşidinde Kış Soğuklarından Sonra Zarar Düzeyine Bağlı Olarak Uygun Budama Seviyelerinin Tespit Edilmesi., Yüksek Lisans Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Küpe, M., 2019. Asma Gözlerinde Düşük Sıcaklık Ekzotermlerinin Karakteristik Yapıları ve Göz Yapısı ile İlişkilerinin Belirlenmesi., Doktora Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Küpe, M., Karatas, N., Ünal, M.S.; Ercişli, S., Baron, M., Sochor, J., 2021 Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants 10, 2154.
  • Küpe, M.; Karatas, N.; Ünal, M.S.; Ercişli, S.; Baron, M.; Sochor, J. Phenolic composition and antioxidant activity of peel, pulp and seed extracts of different clones of the Turkish grape cultivar ‘Karaerik’. Plants 2021, 10, 2154.
  • Özgüç, T., 1961. Altıntepe Kazıları Belleten XXV (97-100), 253-267.
  • Özgüç, T., 1969. Altıntepe II/Mezarlar, Depo Binası ve Fildişi Eserleri, Ankara.
  • Özoğul, Ü., 2024. Erzincan Üzümlü’de Farklı Rakımlardaki Karaerik Üzüm Çeşidinde Don Zararı Tespiti ve Bazı Fenolojik ve Pomolojik Gözlemler., Yüksek Lisans Tezi , Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Polat, P., Altınbilek, M.S., 2021. Erzincan’ın İklim Özellikleri ile Erzincan’da Kaydedilen Uzun Dönem (1930-2020) Sıcaklık ve Yağış Verilerinin Trend Analizleri. Doğu Coğrafya Dergisi, 26(46), 55-80.
  • Saglam, C.O., Saglam.,2018 b. H. The importance of grape in human history. J. Agric. 2018, 1, 1–10.
  • Sağlam, H., Sağlam, Ö.Ç., 2018 a. Türkiye Bağcılığına Tarihsel Bir Bakış; Asma Genetik Kaynaklarının Önemi. Selcuk Journal Of Agriculture And Food Sciences, 32(3), 601-606.
  • Taskesenlioglu, M.Y., Ercisli, S., Kupe, M., Ercisli, N., 2022. History of Grape in Anatolia and Historical Sustainable Grape Production in Erzincan Agroecological Conditions in Turkey. Sustainability, 14(3), 1496.
  • Türker, N., Alaeddinoğlu, F., 2016. From Wine Production to Wine Tourism Experience: The Case of Anatolia, Turkey, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/3, 25-37.
There are 41 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Precision Agriculture Technologies, Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Articles
Authors

Uzeyir Ozogul 0000-0002-9538-9738

Muhammed Küpe 0000-0002-7225-8065

Early Pub Date May 29, 2025
Publication Date June 30, 2025
Submission Date April 24, 2025
Acceptance Date May 27, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Ozogul, U., & Küpe, M. (2025). A Naturel Heritage in Erzincan: Karaerik (Cimin) Grape. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 8(1), 82-92. https://doi.org/10.55257/ethabd.1682747