Erzincan’da bağcılık faaliyetlerinin, yörede yapılan ilk tarımsal faaliyetlerden biri olduğu ve tarihinin neolitik çağa kadar dayandığı değerlendirilmektedir. Erzincan bağcılığı, tarihsel süreç içerisinde şaraplık üzüm üretiminden sofralık üzüm üretimine evrilmesine rağmen üzüm üretim yöntemi esasen değişmeden kalmıştır. Erzincan bağcılığı denilince akla gelen üretim merkezi Üzümlü İlçesi, standart üzüm çeşidi ise yörenin en önemli milli değerlerinden biri olan Karaerik (Cimin) üzümüdür. Son 20 yılda Üzümlü’de bağ alanı varlığı hafif dalgalı olarak seyretmesine karşın önemli bir artış veya azalış göze çarpmamaktadır. Karaerik üzüm çeşidinin sınırlı bir alanda üretilmesi ve eşsiz tadı ticari olarak ülkenin en değerli üzüm çeşitlerinden biri olmasını sağlamıştır. Bu üzüm çeşidinin gelecek nesillere aktarılması; tarihi bir değerin yaşatılması, kültürel bir mirasın ve eşsiz bir genetik kaynağın korunması adına önem arz etmektedir. Ancak son yıllarda sıklıkla yaşanılan don hadiselerinin taban arazilerdeki bağları daha fazla etkilemesinden dolayı ovadaki bağların yamaç arazilere doğru kayacağı düşünülmektedir.
Viticultural activities in Erzincan are among the earliest agricultural practices in the region, with a history tracing back to the Neolithic Age. Although Erzincan viticulture has evolved from wine grape production to table grape production over time, the fundamental grape production methods have remained largely unchanged. The Üzümlü District is the primary production center that comes to mind when Erzincan viticulture is mentioned, and the standard grape variety is the Karaerik (Cimin) grape, recognized as one of the region's significant national values. While the vineyard area in Üzümlü has experienced slight fluctuations in the last two decades, no significant increase or decrease is noticeable. The limited production area and unique taste of the Karaerik grape variety have made it one of the most commercially valuable grape varieties in the Türkiye. Transferring this grape variety to future generations is crucial for preserving a historical value, cultural heritage and a unique genetic resource. However, it is anticipated that vineyards in the plains will shift towards the hillsides due to the frequent frost events experienced in recent years, which have a greater impact on vineyards in the lower-lying areas.
Evaluation of hawthorn genotypes growing naturally in Malatya (Türkiye) in terms of some morphological characteristics
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Precision Agriculture Technologies, Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 29, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | April 24, 2025 |
Acceptance Date | May 27, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 1 |