Amaç: Bu çalışma, günlük diyetlerinde sık tüketilen içeceklerin şeffaf plak tedavilerinde kullanılan kompozit ataşmanların yapışma performansı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır.
Materyal ve Metod: Doksan adet çekilmiş premolar diş temizlendi ve cilalandı. Bu premolar dişler, üç farklı kompozit türü ve bir bağlantı şablonu kullanılarak ataşman yerleştirme işlemi yapıldı. In vitro değerlendirme sırasında bağlantıların yapışma dayanıklılığına içeceklerin etkisini simüle etmek için bağlantılar kahve, kola ve distile su içeren üç farklı çözeltiye maruz bırakıldı. Yapışma kuvveti, kesme bağlanma dayanıklılığı testi kullanılarak ölçüldü ve kalıcı yapışkanı değerlendirmek için ARI İndeksi skorlarına bakıldı. Two way ANOVA testi, normal dağılmayan veriler arasında üç veya daha fazla grup arasında karşılaştırma yapmak için kullanıldı. Chi-Kare testi ise ARI ölçümlerini karşılaştırmak için kullanıldı.
Bulgular: Gc Aligner Connect/Omnichroma/Tetric PowerFlow grupları arasında değerler açısından fark vardır (p=0.000 < 0.05). Kahve Çözeltisi/Kola Çözeltisi/Distile Su grupları arasında farklar gözlemlenmiştir (p=0.013 < 0.05). Gruplar ve materyaller arasında etkileşim yoktur (p=0.207 > 0.05). Gc Aligner Connect ve Tetric Power Flow arasında fark yoktur (p=1.00 > 0.05). Kahve, kola ve distile su çözeltilerinde tutulan GC Aligner Connect, Omnichroma ve Tetric PowerFlow alt grupları için ARI değerleri arasında fark veya bağımlılık yoktu (p > 0.05).
Sonuç: Günlük diyetlerde tüketilen içecekler, kompozit malzemelerin yapışma özelliklerini ve davranışını etkileyebilir. Klinisyenler, uygun diyet kurallarının ve uyumun önemini hastalara vurgulamalı ve uygun malzeme seçerken diyet alışkanlıklarını göz önünde bulundurmalıdır.
OBJECTIVE: This study aims to investigate the impact of commonly consumed beverages in patients’ daily diets on the bonding performance of composite attachments used in clear aligner treatments.
MATERIALS AND METHODS: Extracted ninety premolar teeth were cleaned and polished. These premolar teeth were then used for attachment placement, utilizing three distinct types of composites and with an attachment template. To simulate the impact of beverages on bond strength during in vitro evaluation, the attachments were exposed to three different solutions: coffee, cola, and
distilled water. The bonding force was quantified using the shear bond strength test, followed by an assessment of the Adhesive Remnant Index (ARI) scores to evaluate the remaining adhesive. Statistical analyses were done.
RESULTS: The subgroups within the GC Aligner Connect showed statistically significant differences in shear bond strength (p < 0.05). Specifically, the cola group’s shear bond strength values were significantly lower than the coffee and distilled water groups. Additionally, the shear bond strength values in the distilled water group were significantly higher than those observed in the coffee
group (p < 0.05). Notably, the measured values for the cola solution exhibited a significant difference across the groups (p < 0.05).
CONCLUSIONS: The three composites immersed in acidic solutions of cola, coffee, and distilled water were affected to varying degrees, with Omnichroma being the least affected. Clinicians should emphasize to patients the significance of proper dietary rules and their compliance. Additionally, they should consider dietary habits when selecting suitable materials.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Orthodontics and Dentofacial Orthopaedics, Restorative Dentistry |
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 5, 2025 |
Submission Date | April 19, 2024 |
Acceptance Date | August 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 42 Issue: 2 |