Susam (Sesamum indicum L.), Pedaliaceae familyasına ait olan ve hem tropikal hem de subtropikal ülkelerde yetiştirilen bir bitkidir. Ana bileşenleri yağ ve proteinden oluşan susamın besin değeri yüksektir. Tohumları kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, E, B1, B2 ve B3 vitaminlerini içermektedir. Susam ayrıca fitosteroller, lesitin, doymamış yağ asitleri ve lignanlardan da zengindir. Susam yağının ana lignanları olan sesamin, sesamol ve sesamolin, antioksidanları artırarak hipertansiyona, hiperlipidemiye, lipit peroksidasyonuna ve inflamasyona karşı koruma sağlamaktadır. Susam yağının antihipertansif etkili olduğu ve tansiyon regülasyonu için gereken ilaç miktarını azalttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Araştırmalarda susam yağının plazma kolesterolünü, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Susam yağı ile ilgili yapılan araştırmalar, susamın ateroskleroz riskini azaltmada ve kardiyovasküler hastalıkları geciktirmede umut vaat ettiğini göstermektedir. Uygun fiyatlı ve doğal olduğu için susam yağının farmasötik tedavi olarak uygulanması amaçlanmaktadır. Bu derlemenin amacı, susamın kardiyovasküler hastalıklarla ilişkisini çeşitli çalışmalar ve mevcut literatür temelinde özetlemektir.
Sesame (Sesamum indicum L.) is a plant belonging to the Pedaliaceae family and is cultivated in both tropical and subtropical countries. Sesame, whose main components are oil and protein, has a high nutritional value. The seeds contain the minerals calcium and phosphorus and vitamins A, E, B1, B2 and B3. Sesame is also rich in phytosterols, lecithin, unsaturated fatty acids and lignans. Sesamin, sesamol and sesamolin, the main lignans in sesame oil, protect against hypertension, hyperlipidaemia, lipid peroxidation and inflammation by increasing antioxidant levels. Studies have shown that sesame oil has an antihypertensive effect and reduces the amount of medication needed to regulate blood pressure. Studies have shown that sesame oil reduces plasma cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol and triglyceride levels. Research on sesame oil shows that sesame shows promise in reducing the risk of atherosclerosis and delaying the onset of cardiovascular disease. Sesame oil is intended to be used as a pharmaceutical treatment because it is affordable and natural. The aim of this review is to summarise the association between sesame oil and cardiovascular disease on the based on various studies and available literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutritional Science |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 14, 2025 |
Submission Date | April 1, 2024 |
Acceptance Date | October 23, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 2 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.