Mutfakta zerdeçal; baharat, renk oluşumu ve lezzet arttırma gibi özellikleri ile kullanılmaktadır. Bu özellikleri sayesinde gıda endüstrisinde de katkı maddesi olarak ilave edilmektedir. Gıda sektöründe sadece katkı maddesi olarak değil aynı zamanda raf ömrünü arttırma ve doğal ambalajlama yöntemi olarak kullanıldığı yapılan çalışmalarla desteklenmiştir. Zerdeçalın içerisinde bulunan ve ana bileşeni olan kurkumin renk verme özelliği sayesinde, gıdalarda doğal renk oluşumunu sağlamaktadır. Bu haliyle peynirlerde, salamuralarda ve çeşitli soslarda renk verici madde olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra zerdeçal içerisinde bulunan kurkumin sayesinde antimikrobiyel ve anti-inflamatuvar etkiye sahiptir. Bu etkileri sayesinde sadece mutfakta baharat olarak değil diğer disiplin dalları ile de ilişkilendirilmiştir. Yüzyıllar öncesinde Çin ve Hint tıbbında geleneksel tedavi yöntemi olarak kullanılan zerdeçal günümüzde de tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra antimikrobiyel özellikleri sayesinde medikal tekstil ürünlerinde, dermakozmetik ürünlerde diş tedavilerinde kullanılmaktadır. Sağlık alanında yapılan çalışmalarla diyabet, kanser, Alzhemier ve Parkinson gibi ciddi hastalık durumlarında tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanıldığı ifade edilmektedir.
In the kitchen, turmeric is used for its properties such as spice, color formation, and flavor enhancement. Due to these characteristics, it is also added as an additive in the food industry. Studies have supported its use not only as a food additive but also for extending shelf life and as a natural packaging method. Curcumin, the main component in turmeric, provides natural color in foods due to its coloring property. In this form, it is used as a coloring agent in cheeses, pickles, and various sauces. Additionally, thanks to the curcumin in turmeric, it exhibits antimicrobial and anti-inflammatory effects. These effects associate turmeric not only with its use as a spice in the kitchen but also with other disciplines. Centuries ago, turmeric was used as a traditional treatment method in Chinese and Indian medicine, and today it is frequently preferred as a complementary therapy. Moreover, due to its antimicrobial properties, it is used in medical textile products, dermocosmetic products, and dental treatments. Studies in the health field suggest that it is used as a complementary therapy for serious diseases such as diabetes, cancer, Alzheimer's, and Parkinson's.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2025 |
Submission Date | October 11, 2024 |
Acceptance Date | January 13, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 4 Issue: 1 |