Abstract
Amaç: Cota cinsi, Anthemis cinsinin alt türleri arasında sınıflandırılırken günümüzde ayrı bir cins olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de de endemik türleri bulunan Cota cinsine ait türler literatürde diğer Asteracea bitkilerine kıyasla daha az çalışılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de endemik bir tür olan C. pestalozzae Boiis. türünün fenolik içeriği ve antibakteriyel aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: C. pestalozzae Boiss. türünün toprak üstü kısmından hazırlanan metanollü ekstrenin fenolik içeriği Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) analizi ile kalitatif ve kantitatif olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada, tespit edilen bileşiklerin her biri için tespit limiti ve tayin limiti hesaplanmıştır. Ayrıca ekstrenin antibakteriyel aktivitesi bazı Gram (+) ve (-) bakteri türlerine karşı araştırılmıştır.
Sonuç ve Tartışma: Yapılan çalışma, C. pestalozzae Boiss. bitkisinin toprak üstü kısmının metanollü ekstresinde klorojenik asit, 4,5-O-dikafeoil kinik asit, 3,5-O-dikafeoil kinik asit, rutin, hiperozit ve izokersetin kalitatif ve kantitatif olarak tespit edilmiştir. C. pestalozzae toprak üstü kısmı ekstresi sadece Staphylococcus aureus ATCC 43300'e (MRSA) karşı 10000 µg/ml MIC değeri ile antibakteriyel aktivite sergilemiştir. Çalışma sonuçları C. pestalozzae'nin fenolik bileşikler içerdiğini ve Gram (+) bakterilere karşı etkili olduğu göstermiştir.