This study describes the development of antibacterial eco-friendly disposable chewable bar in order to provide convenience to the user in cases where hygiene methods are difficult to apply or there is not enough time and materials for application. Firstly, essential oils and methanolic extracts of clove, lavender and pomegranate fruit peel were obtained. Disc diffusion method was used to find out the antibacterial activity of each extracts and essential oils against Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus mitis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis. Analyses of HPLC-UV were carried out by using the HPLC Agilent-1100 modular compact system. Cinnamic acid, Caffeic acid, Punicalagin, Kaempferol-3-O-rutinoside, Quercetin-3-O-hexoside, and Catechin were detected in all methanolic extracts. Next, antibacterial chewable bars, which were made of beeswax, mastic gum, extracts and essential oils of lavender, clove, pomegranate fruit peel, were prepared. Then, the antibacterial activity of antibacterial chewable bars was determined against human saliva, S. mitis, S. aureus, S. epidermidis. The chewable bar 1, which contains beeswax and mastic gum, showed 71-90% antibacterial activity against S. aureus, S. mitis and S. epidermidis. The chewable bar 2, which includes beeswax, mastic gum, extracts and essential oils, showed 100% antibacterial activity against S. aureus, S. mitis and S. epidermidis. Also, chewable bar 2 has 99% antibacterial activity against human saliva.The current research is the first research about the preparation of antibacterial chewable bar and the determination of the antibacterial activity of it. It is needed further research to discover the side effects of this antibacterial chewable bar before using for human.
Oral care antibacterial activity disc diffusion method plate counting biodegradable material
1919B012105372
Bu çalışmada, hijyen yöntemlerinin uygulanmasının zor olduğu veya uygulama için yeterli zaman ve malzemenin bulunmadığı durumlarda kullanıcıya kolaylık sağlamak amacıyla antibakteriyel, çevre dostu, tek kullanımlık çiğneme barının geliştirilmesi anlatılmaktadır. İlk olarak karanfil, nar meyve kabuğu ve lavanta uçucu yağları ve metanolik ekstraktları elde edilmiştir. Her bir ekstrakt ve uçucu yağın Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus mitis ve Staphylococcus epidermidis'e karşı antibakteriyel aktivitesini belirlemek için disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. HPLC-UV analizleri HPLC Agilent-1100 modular compact system kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tüm metanolik ekstraktlarda Cinnamic acid, Caffeic acid, Punicalagin, Kaempferol-3-O-rutinoside, Catechin ve Quercetin-3-O-hexoside tespit edilmiştir. Daha sonra, lavanta, karanfil, nar meyvesi kabuğu ekstraktları ve uçucu yağları, balmumu ve damla sakızından oluşan antibakteriyel çiğnenebilir barlar hazırlanmıştır. Ardından antibakteriyel çiğneme barlarının hem insan tükürüğü üzerindeki hem de S. mitis, S. aureus ve S. epidermidis üzerindeki antibakteriyel aktivitesi belirlenmiştir. Balmumu ve damla sakızı içeren çiğneme barı 1, S. aureus, S. mitis ve S. epidermidis'e karşı %71-90 antibakteriyel aktivite göstermiştir. Balmumu, damla sakızı, ekstraktlar ve uçucu yağlar içeren çiğneme barı 2, S. aureus, S. mitis ve S. epidermidis'e karşı %100 antibakteriyel aktivite göstermiştir. Ayrıca, çiğneme barı 2’nin, insan tükürüğüne karşı %99 antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, antibakteriyel çiğneme barlarının hazırlanması ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi ile ilgili ilk araştırmadır. Bu antibakteriyel çiğneme barının insanların kullanımına sunulmadan önce yan etkilerinin belirlenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
1919B012105372
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Bacteriology |
Journal Section | Biyoloji / Biology |
Authors | |
Project Number | 1919B012105372 |
Early Pub Date | May 24, 2025 |
Publication Date | June 1, 2025 |
Submission Date | December 3, 2024 |
Acceptance Date | February 11, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 2 |