Research Article
BibTex RIS Cite

Yemek ve Göç: Türkiye'ye Göç Etmiş Suriye'lilerin Yemek İle İlgili Kültürel ve İktisadi Deneyimleri

Year 2021, Issue: 8, 0 - 0, 31.12.2021
https://doi.org/10.48131/jscs.1005933

Abstract

Öz
Bu çalışma, birçok yönü olan yemek, tatlı/gıda olgusunun, göç-göçmenler ile ilgili boyutunu ele almaktır. Araştırmada konuyla ilgili kısa bir literatür analizi ve kavramsal tartışmanın ardından, Hatay ili merkez ilçesi Antakya’da Lokanta işletmecisi ve tatlı imalatçısı 20 Suriyeli göçmenle yapılmış yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilmektedir. Konunun daha kapsayıcı bir bakış açısıyla ele alınmasını mümkün kılacağı düşüncesinden hareketle yemek, kültür ve yemeğin iktisadi yönü ile göç, göçmenlik olguları ve bu olguların yemek ile olan ilintisi genel kavramlar çerçevesinde tartışılmış, daha sonra derinlemesine mülakat yapılan göçmenler özelinde analiz yapılmıştır. Göçmenlerle yapılan görüşmelerde yemek/tatlı üreten bir küçük işletme sahibi olma sürecine gelinene kadar olan aşamalarda, görüşülen kişilerin yaşadıkları bazı deneyimler sorgulanmış ve ürettikleri gıdaların ağırlıklı olarak kültürel ve iktisadi boyutunun arka planında yer alan etmenler saptanmaya çalışılmıştır. Yemek/gıda üretiminin göç deneyimi ile ilintisi, göçmen kişi veya grubun, geldiği ülkeden daha farklı bir bağlam içerebilmektedir. Bu yönüyle yemek, göçmenler açısından hem bir “kültürel devamlılık” objesi, hem de hayatını sürdürebilmek için belli bir maddi kazanca ihtiyaç duyan göçmenlerin, kolaylıkla bir iktisadi gelir kaynağına dönüştürebildikleri bir madde özelliği taşımaktadır.

References

  • Abbots E. J. (2016) “Approaches to Food and Migration: Rootedness, Being and Belonging” In The Handbook of Food and Anthropology (2016)J. Klein and J. Watson (eds)London: Bloomsbury, pp 115-132.
  • Akarçay, E., (2016). Beslencenin sosyolojisi. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Bailey, A. (2017). The Migrant Suitcase: Food, Belonging and Commensality Among Indian Migrants in The Netherlands. Appetite, Vol. 110, 51-60.

Food And Migration: Cultural And Economical Experiences Of Syrian Immigrants

Year 2021, Issue: 8, 0 - 0, 31.12.2021
https://doi.org/10.48131/jscs.1005933

Abstract

References

  • Abbots E. J. (2016) “Approaches to Food and Migration: Rootedness, Being and Belonging” In The Handbook of Food and Anthropology (2016)J. Klein and J. Watson (eds)London: Bloomsbury, pp 115-132.
  • Akarçay, E., (2016). Beslencenin sosyolojisi. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • Bailey, A. (2017). The Migrant Suitcase: Food, Belonging and Commensality Among Indian Migrants in The Netherlands. Appetite, Vol. 110, 51-60.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Selim Karyelioğlu

Early Pub Date January 10, 2022
Publication Date December 31, 2021
Submission Date October 7, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 8

Cite

APA Karyelioğlu, S. (2021). Yemek ve Göç: Türkiye’ye Göç Etmiş Suriye’lilerin Yemek İle İlgili Kültürel ve İktisadi Deneyimleri. Toplum Ve Kültür Araştırmaları Dergisi(8). https://doi.org/10.48131/jscs.1005933