Ferulago W. Koch is an important genus from the Apiaceae family, widely used in traditional medicine and rich in bioactive compounds. Ferulago asparagifolia Boiss. contains coumarins, terpenoids, flavonoids, and phenolic compounds. In this study, the antioxidant activities and total phenol/flavonoid content of F. asparagifolia fruit and leaf extracts were measured. The antioxidant activities were assessed using DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl), ABTS (2,2’ azinobis (3-ethylbenzothiazoline 6-sulfonic acid)), and iron chelation methods spectrophotometrically. The ethanol extract of F. asparagifolia leaves showed 58.73% DPPH radical scavenging activity at 1 mg/mL concentration, while the fruit ethanol extract exhibited 53.13% activity. In the ABTS radical scavenging activity test, all extracts showed increased activity with increasing concentrations, with leaf and fruit ethanol extracts showing 85.85% and 85.70% activity at 1 mg/mL concentration, respectively. The highest phenol content (218.78 ± 4.55 mg gallic acid equivalent (GAE)/g) was found in the ethanol extract of F. asparagifolia leaves. The anti-acetylcholinesterase (Anti-AChE) and antibutyrylcholinesterase (Anti-BuChE) activity of F. asparagifolia extracts was investigated using the Ellman method, and the anti-tyrosinase (Anti-TYR) activity was examined using the dopachrome method in vitro. The hexane extract of F. asparagifolia fruit showed significant inhibitory activity against AChE (145.1 µg/mL). Additionally, the ethanol extract of F. asparagifolia leaves exhibited the highest anti-tyrosinase activity (2.42 mg/mL). In conclusion, while F. asparagifolia extracts possess significant antioxidant activities, they also demonstrate considerable antityrosinase activity, indicating their potential use in the treatment of neurodegenerative diseases and development of skin-whitening products. Therefore, further in-depth research is warranted for F. asparagifolia to be used in oxidative stress defense or in the development of products related to its anti-tyrosinase activity.
Ferulago W. Koch Apiaceae familyasına ait geleneksel tıpta yaygın olarak kullanımı olan ve zengin biyoaktif içeriğe sahip önemli bir cinsdir. Bu çalışmada, F. asparagifolia meyve ve yaprak ekstrelerinin toplam fenol/flavonoit içeriği ölçülmesi yanı sıra, antioksidan aktiviteleri DPPH ((1.1-Difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2.2’-azinobis(3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit) ve demir şelasyon metotları ile spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. F. asparagifolia yaprak etanol ekstresi 1mg/ml konsantrasyonunda %58.73, meyve etanol ekstresi ise %53.13 DPPH radikal süpürücü aktivite göstermiştir. ABTS radikal süpürücü aktivite testinde ise, tüm ekstreler konsantrasyon artışına bağlı olarak aktivitede artış göstermiş ve yaprak ve meyve etanol ekstreleri 1mg/ml konsantrasyonunda sırasıyla %85,85 ve %85.70 aktivite sergilemiştir. En yüksek fenol içeriği F. asparagifolia yapraklarının etanol ekstresinde (218.78 ± 4.55 mg Gallik aside eşdeğer/g) bulunmuştur. F. asparagifolia ekstrelerinin anti-asetilkolinesteraz ve anti-butirilkolinesteraz (Anti-AChE, Anti-BuChE) aktivitesi Ellman metodu ve antitirozinaz (Anti-TYR) aktivitesi ise dopakrom metodukullanılarak incelenmiştir. F. asparagifolia meyvesi hekzan ekstresi, AChE’ye (145.1 µg/mL) karşı anlamlı inhibitör aktivite göstermiştir. Ayrıca F. asparagifolia yaprak etanol ekstresi en yüksek Anti-TYR aktivite (2.42 mg/mL) sergilemiştir. Sonuç olarak F. asparagifolia ekstreleri önemli antioksidan ve dikkate değer antitirozinaz aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, F. asparagifolia bitkisi, vücudu oksidatif strese karşı korumada kullanılabilir veya cilt beyazlatıcı ürünlerin geliştirilmesinde etkili olabilecek antitirozinaz aktivitesiyle ilgili olarak daha fazla araştırılmaya ihtiyaç duymaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 22, 2025 |
Submission Date | June 25, 2024 |
Acceptance Date | November 7, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 1 |