15, 20 ve 25 °C’ye
alıştırılan Türk kereviti için kritik termal maksima (CTMax) ve minima (CTMin)
değerleri belirlenmiştir. CTMin ve CTMax değerleri sırasıyla 1,3, 1,1 ve
2,0 ile 37,4, 37,5 ve 38,7 °C’dir. Sıcaklık tolerans testleri alıştırma
sıcaklıklarının (15, 20 ve 25 °C) A.
leptodactylus CTMin değerlerine
önemli etkilerde bulunduklarını göstermiştir (P≤0,05). Sıcaklık tolerans alanı CTMin ve CTMax sınırları ile değerlendirilerek 364°C2 olarak
hesaplanmıştır. Genel olarak 15 ile 25 °C arası alıştırma sıcaklıklarında, alıştırma tepki oranı (ARR) 0,07 ile 0,13 olarak hesaplananmıştır.
Kerevitlerin tamamı 0,5 °C’de kıvrılma ve geneli 32,0- 33,0°C’de kasılma
göstermiştir. Akdeniz bölgesinin güneydoğu kesiminde A. leptodactylus yetiştiriciliği sıcaklık toleransı açısından uygun
olabilir.
Critical thermal maxima (CTMax)
and minima (CTMin) were determined for Turkish crayfish (Astacus leptodactylus)
acclimated to 15, 20 and 25°C. CTMin and CTMax were 1.3, 1.1 and
2.0°C, and 37.4, 37.5 and 38.7°C, respectively. Thermal tolerance tests showed
that acclimation temperatures (15, 20 and 25°C) had significant effects on CTMin values of A. leptodactylus (P≤0.05). The area of thermal
tolerance assessed using the CTMin and CTMax boundaries were
calculated as 364°C2. The overall ARR values were calculated
as 0.07 for CTMin and 0.13 for CTMax values between 15 and 25 °C acclimation tempera-tures. All the crayfish crumpled at 0.5°C and
showed overall spasm at 32.0 – 33.0°C. Farming A. leptodactylus in the southeastern part of the Mediterranean
region may be practiced in terms of temperature tolerance.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |