Su ürünleri üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olan küçük ölçekli balıkçılığın sosyodemografik yapısı, üretim miktarları ve ekonomik durumunun sürekli olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, küçük ölçekli balıkçılığın av gücü açısından yapısı incelenmiş ve balıkçıların sosyodemografik yapıları, balıkçılık üretim miktarları ve gelir-gider dengesi üzerinden ekonomik yapılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda, tekne yaşlarının 1 ile 21 arasında değiştiği, avcılıkta kullanılan teknelerin %65.30’luk kısmında echosounder cihazının bulunmakta olduğu, teknelerin %65.27’sinin 5-7.99 m boy uzunluğundaki teknelerden oluştuğu, balıkçıların yaşlarının 25 ile 81 arasında değişim gösterdiği, %54.88’inin sadece balıkçılıktan geçimini sağladığı, balıkçıların %95’inin avlanmada olta, ağ ve algarna kullandığı, avlanan balıkların %87’sinin komisyoncular aracılığıyla satıldığı, en yüksek oranda avlanan ve gelir getiren türlerin barbunya, mezgit, palamut ve deniz salyangozu olduğu, elde edilen gelir olarak 50.000 TL’ye kadar olan grubun en yüksek sayıda olduğu hesaplanmıştır.
The sociodemographic structure, production amounts and economic situation of small-scale fisheries, which have an important potential in terms of aquaculture production, should be continuously examined. In this study, the structure of small-scale fisheries in terms of catch power was examined and it was aimed to determine the economic structure of the fishermen through their sociodemographic structure, fishery production amounts and income-expenditure balance. As a result of face-to-face interviews were calculated the ages of the boats ranged from 1 to 21, 65.30% of the boats used of fish finders. 65.27% of the boats length vary between 5-7.99 m., the ages of the fishermen vary between 25 and 81, 54.88% make a living solely from fishing, 95% of fishermen use fishing gillnet, trammel net and longline for fishing, 87% of the fish caught are sold through brokers, the species that are caught at the highest rate and generate income are red mullet, whiting, Atlantic bonito and sea snails. It has been calculated that the group with income up to 50.000 TL is the highest.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2025 |
Submission Date | December 18, 2024 |
Acceptance Date | June 19, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 11 Issue: 2 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
MEMBA Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
Su bilimleri alanında biyoloji, ekoloji, içsular, balık besleme, balık avcılığı, balıkçılık teknolojisi, balıkçılık ekonomisi ve yönetimi, su ürünleri işleme teknolojileri, su kimyası, mikrobiyoloji, alg biyoteknolojisi, denizel organizmaların korunması, acısu ve tatlı su habitatları ve kirlilik, ekotoksikoloji, tarımsal ve çevresel sürdürülebilirlik, iklim ve bitki büyüme modelleri, iklim değişikliği, doğal afetler, hidrometeorolojik afetler, uzaktan algılama, coğrafi bilgi teknolojileri, kıyısal alanlar, kurak ve yarıkurak topografyalar, mekansal analiz ve modelleme, biyocoğrafya, fiziki coğrafya, beşeri ve ekonomik coğrafya, jeomorfoloji, çevresel sorunlar, hayvansal ve bitkisel biyoteknoloji, hayvansal ve bitkisel üretim alanlarında İngilizce ve Türkçe orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemeleri yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayınlanan online, açık erişimli, uluslararası hakemli dergidir.
MEMBA Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.