Amaç: Serviks kanseri, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan dördüncü kanser türüdür. Başlıca risk faktörü ise Human Papilloma Virüsüdür (HPV). Çalışmanın amacı, sağlık bilimleri öğrencilerinin serviks kanseri ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyini, tutumunu ve farkındalığını belirlemekti. Yöntem: Çalışma, bir üniversitenin tıp ve hemşirelik fakültelerinde eğitim gören 1101 öğrenci ile 15 Aralık 2017 – 15 Aralık 2018 arasında yürütüldü. Katılımcıların demografik özelliklerinin, HPV, pap-smear testi, HPV aşısı ve serviks kanseri ile ilgili bilgi düzeylerinin, serviks kanseri ve HPV aşısı hakkında tutumlarının ve farkındalık düzeylerinin sorgulandığı bir anket kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 21.4 yıl olan 1101 öğrenci katıldı; 559'u kız, 542'si erkekti. Katılımcıların %74.5'i tıp, %25.5'i hemşirelik fakültesi öğrencisiydi. Serviks kanseri ve HPV arasında nedensellik olduğunu düşünenlerin oranı %94.5, HPV aşısına güvenmeyenlerin oranı %23, HPV aşısı yaptıranların oranı %6.7 ve HPV aşısı ile aşılı aile bireyine sahip olanların oranı %9.2 idi. Tıp öğrencilerinin bilgi düzeyi, hemşirelik öğrencilerinden daha yüksek bulundu (p<0.001). Ayrıca, son sınıf öğrencilerinin bilgi düzeyleri, ilk yıl öğrencilerinin bilgi düzeylerinden daha yüksekti (p<0.001). Sonuç: Sağlık bilimleri öğrencileri arasında serviks kanseri ve HPV aşısı konusunda genel olarak yüksek bilgi düzeyi tespit edildi. Bununla birlikte, HPV aşısına güvensizliğe rastlandı. Bulgularımız, hemşirelik ve tıp fakültelerinde okuyan öğrencileri HPV aşısı hakkında bilinçlendirme ve sağlık bilimleri eğitim programlarını yapılandırma uygulamalarına katkı sağlayabilir.
Çalışmamız için ilgili üniversitenin etik kurulundan izin alınmıştır. (Tarih: 22.02.2018 Karar Sayısı: 04/74)
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan finansal destek alınmamıştır.
Teşekkür Bu makaleyi, yayına hazırlanmadan önce hayata veda eden, tez danışmanı ve makalenin yazarlarından biri olan Profesör Doktor Elvan Çağlar ÇITAK’a ithaf ediyoruz.
Aim: Cervical cancer is the fourth most common cancer and cause of cancer-related death among women worldwide. The primary risk factor is the Human Papillomavirus (HPV). This study’s aim was to determine the knowledge, attitude, and awareness levels of health sciences students regarding cervical cancer and the HPV vaccine. Method: The study was conducted with 1101 students from the medical and nursing faculties of a university between December 15, 2017, and December 15, 2018. A questionnaire was used to assess participants' demographic characteristics, knowledge about HPV, Pap smear test, HPV vaccine, and cervical cancer, as well as their attitudes and awareness levels regarding cervical cancer and the HPV vaccine. Results: A total of 1101 students, with an average age of 21.4 years, participated in the study; 559 were female, and 542 were male. Of the participants, 74.5% were medical students and 25.5% were nursing students. The percentage of participants who believed in a causal relationship between cervical cancer and HPV was 94.5%, those who did not trust the HPV vaccine was 23%, those who had been vaccinated against HPV was 6.7%, and those with family members vaccinated against HPV was 9.2%. Medical students had higher knowledge levels than nursing students (p<0.001). Additionally, final-year students had higher knowledge levels compared to first-year students (p<0.001). Conclusion: Health sciences students generally demonstrated high knowledge levels about cervical cancer and the HPV vaccine. However, there was a notable level of distrust in the HPV vaccine. Our findings suggest the need for increased awareness and educational efforts regarding the HPV vaccine among nursing and medical students. The higher knowledge levels among medical students and final-year students indicate that health sciences education programs should be redesigned to address these gaps.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Preventative Health Care, Public Health (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | April 18, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | April 4, 2024 |
Acceptance Date | July 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 18 Issue: 1 |
MEÜ
Sağlık Bilimleri Dergisi Doç.Dr. Gönül Aslan'ın Editörlüğünde Mersin
Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak 2008 yılında
yayımlanmaya başlanmıştır. Prof.Dr. Gönül Aslan Mart 2015 tarihinde Başeditörlük görevine Prof.Dr.
Caferi Tayyar Şaşmaz'a devretmiştir. 01 Ocak 2023 tarihinde Prof.Dr. C. Tayyar Şaşmaz Başeditörlük görevini Prof.Dr. Özlem İzci Ay'a devretmiştir.
Yılda üç sayı olarak (Nisan - Ağustos - Aralık) yayımlanan dergi multisektöryal hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide araştırma makaleleri yanında derleme, olgu sunumu ve editöre mektup tipinde bilimsel yazılar yayımlanmaktadır. Yayın hayatına başladığı günden beri eposta yoluyla yayın alan ve hem online hem de basılı olarak yayımlanan dergimiz, Mayıs 2014 sayısından itibaren sadece online olarak yayımlanmaya başlamıştır. TÜBİTAK-ULAKBİM Dergi Park ile Nisan 2015 tarihinde yapılan Katılım Sözleşmesi sonrasında online yayın kabul ve değerlendirme sürecine geçmiştir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 16 Kasım 2011'dan beri Türkiye Atıf Dizini tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2016 birinci sayıdan itibaren ULAKBİM Tıp Veri Tabanı tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 02 Ekim 2019 ile 05 Şubat 2025 tarihleri arasında DOAJ tarafından indekslenmektedir.
Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 23 Mart 2021'den beri EBSCO tarafından indekslenmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup, dergimizde makale başvuru, değerlendirme ve yayınlanma aşamasında ücret talep edilmemektedir. Dergimizde yayımlanan makalelerin tamamına ücretsiz olarak Arşivden erişilebilmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.