Research Article
BibTex RIS Cite

The Relationship of Bee Products Use with Health in the Community during the Covid 19 Pandemic

Year 2025, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 8, 30.04.2025

Abstract

Aim: This study was conducted to determine the relationship between the use of bee products and health in the community during the Covid 19 pandemic.
Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted with 462 individuals between April 2020 and June 2020. Data were collected with a questionnaire covering personal information and bee product use.
Results: In the study, it was determined that there was a correlation between bee product use and Covid 19 infection and blood group (p<0.05). However, according to the results of the Chi-Square test, there was no statistical significance between bee product use and Covid 19 diagnosis, smoking, and Rh factor (p>0.05).
Conclusion: The study contributes to determine whether bee products serve as alternative or complementary approaches to traditional treatment methods.

References

  • Acar Tek, N. & Koçak, T. (2020) Koronavirüsle (Covid-19) mücadelede beslenmenin bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rolü. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18-45. https://dergipark.org.tr/tr/pub/gsbdergi/issue/56673/790269
  • Al Naggar, Y., Giesy, J. P., Abdel-Daim, M. M., Ansari, M. J., Al-Kahtani, S. N., & Yahya, G. (2021). Fighting against the second wave of COVID-19: Can honeybee products help protect against the pandemic?. Saudi journal of biological sciences, 28(3), 1519-1527. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2020.12.031
  • Bakour, M., Laaroussi, H., Ousaaid, D., El Ghouizi, A., Es-Safi, I., Mechchate, H., & Lyoussi, B. (2022). New insights into potential beneficial effects of bioactive compounds of bee products in boosting immunity to fight COVID-19 pandemic: Focus on zinc and polyphenols. Nutrients, 14(5), 942. https://doi.org/10.3390/nu14050942
  • Bucekova, M., Godocikova, J., Gueyte, R., Chambrey, C., & Majtan, J. (2023). Characterisation of physicochemical parameters and antibacterial properties of New Caledonian honeys. Plos one, 18(10), e0293730. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293730
  • Hossain, K. S., Hossain, M. G., Moni, A., Rahman, M. M., Rahman, U. H., Alam, M., ... & Uddin, M. J. (2020). Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises. Heliyon, 6(12), e05798. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05798

Covid 19 Salgınında Toplumda Arı Ürünleri Kullanımının Sağlıkla İlişkisi

Year 2025, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 8, 30.04.2025

Abstract

Amaç: Covid 19 salgınında toplumda arı ürünleri kullanımının sağlıkla ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan araştırma Nisan 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında 462 birey ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri kişisel bilgileri ve arı ürünleri kullanımını kapsayan soru form ile toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmada arı ürünü kullanma ile Covid 19 enfeksiyonunu atlatma, kan grubu arasında korelasyon olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak Ki-Kare testinin sonuçlarına göre, Arı ürünü kullanma ile Covid 19 tanısı alma, Sigara kullanma, Rh faktörü arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Araştırma, arı ürünlerinin geleneksel tedavi yöntemlerine alternatif mi yoksa tamamlayıcı yaklaşımlar mı olarak hizmet ettiğini belirlemeye katkıda bulunmaktadır.

References

  • Acar Tek, N. & Koçak, T. (2020) Koronavirüsle (Covid-19) mücadelede beslenmenin bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rolü. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18-45. https://dergipark.org.tr/tr/pub/gsbdergi/issue/56673/790269
  • Al Naggar, Y., Giesy, J. P., Abdel-Daim, M. M., Ansari, M. J., Al-Kahtani, S. N., & Yahya, G. (2021). Fighting against the second wave of COVID-19: Can honeybee products help protect against the pandemic?. Saudi journal of biological sciences, 28(3), 1519-1527. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2020.12.031
  • Bakour, M., Laaroussi, H., Ousaaid, D., El Ghouizi, A., Es-Safi, I., Mechchate, H., & Lyoussi, B. (2022). New insights into potential beneficial effects of bioactive compounds of bee products in boosting immunity to fight COVID-19 pandemic: Focus on zinc and polyphenols. Nutrients, 14(5), 942. https://doi.org/10.3390/nu14050942
  • Bucekova, M., Godocikova, J., Gueyte, R., Chambrey, C., & Majtan, J. (2023). Characterisation of physicochemical parameters and antibacterial properties of New Caledonian honeys. Plos one, 18(10), e0293730. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293730
  • Hossain, K. S., Hossain, M. G., Moni, A., Rahman, M. M., Rahman, U. H., Alam, M., ... & Uddin, M. J. (2020). Prospects of honey in fighting against COVID-19: pharmacological insights and therapeutic promises. Heliyon, 6(12), e05798. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05798
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Public Health Nursing
Journal Section Research Article
Authors

Mine Cengiz 0000-0002-2066-3464

Mahir Murat Cengiz 0000-0002-9844-4229

Publication Date April 30, 2025
Submission Date February 27, 2025
Acceptance Date April 28, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Cengiz, M., & Cengiz, M. M. (2025). Covid 19 Salgınında Toplumda Arı Ürünleri Kullanımının Sağlıkla İlişkisi. Nuh’un Gemisi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-8.