Aim: This study was conducted to determine the relationship between the use of bee products and health in the community during the Covid 19 pandemic.
Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted with 462 individuals between April 2020 and June 2020. Data were collected with a questionnaire covering personal information and bee product use.
Results: In the study, it was determined that there was a correlation between bee product use and Covid 19 infection and blood group (p<0.05). However, according to the results of the Chi-Square test, there was no statistical significance between bee product use and Covid 19 diagnosis, smoking, and Rh factor (p>0.05).
Conclusion: The study contributes to determine whether bee products serve as alternative or complementary approaches to traditional treatment methods.
Amaç: Covid 19 salgınında toplumda arı ürünleri kullanımının sağlıkla ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan araştırma Nisan 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında 462 birey ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri kişisel bilgileri ve arı ürünleri kullanımını kapsayan soru form ile toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmada arı ürünü kullanma ile Covid 19 enfeksiyonunu atlatma, kan grubu arasında korelasyon olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak Ki-Kare testinin sonuçlarına göre, Arı ürünü kullanma ile Covid 19 tanısı alma, Sigara kullanma, Rh faktörü arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Araştırma, arı ürünlerinin geleneksel tedavi yöntemlerine alternatif mi yoksa tamamlayıcı yaklaşımlar mı olarak hizmet ettiğini belirlemeye katkıda bulunmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health Nursing |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2025 |
Submission Date | February 27, 2025 |
Acceptance Date | April 28, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 2 Issue: 1 |