Present research has been carried out to determine the effects of corn flakes on the chemical composition, digestibility and energy values, and fermentation properties of alfalfa silages ensiled with different levels of corn flake addition. Within the scope of the study, alfalfa shredded to 1-3 cm sizes have been ensiled in anaerobic plastic containers by adding 5% and 10% flaked corn to the treatment groups. As a result of the research, it has been determined that the parameters of dry matter, crude protein, crude ash, acid detergent fiber, neutral detergent fiber, acid detergent lignin and acid detergent insoluble crude protein decreased significantly in the treatment groups compared to the control group. Ether extract has been found to be similar in the 5% corn flake added group and the control group but increased significantly at the 10% corn flake level. Starch also increased in the treatment groups compared to the control, and the highest mean has been determined in the group to which 10% corn flakes have been added. Neutral detergent insoluble crude protein decreased considerably with 5% corn flakes and is similar in the 10% corn flakes added group and the control group. Metabolizable energy has not been affected by the treatments but non-fiber carbohydrate, total digestible nutrients and lactation net energy values have been significantly increased by the addition of corn flake to alfalfa silage. An increase in lactic, acetic, propionic and butyric acids has been determined with the addition of corn flakes, and pH decreased significantly in the 10% corn flake added group compared to the control and other treatment group. As a result, considering the positive effects of corn flake addition on important parameters for silage, especially lactic acid and pH, and examining the net effects on other parameters, it can be said that the use of corn flakes in alfalfa silage production would have positive effects. However, levels of 10% and further levels need to be evaluated in future studies.
Mevcut çalışma farklı seviyelerde mısır flake ilavesi ile silolanan yonca silajlarında mısır flakenin yonca silajının kimyasal kompozisyon, sindirilebilirlik ve enerji değerleri ile fermentasyon özelliklerine etkisini belirlemek için yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, 1-3 cm boyutlarında parçalanan yoncalar anaerob plastik kaplara, kontrol grubuna herhangi bir katkı eklenmeden, muamele gruplarına ise %5 ve %10 seviyelerinde mısır flake ilave edilerek silolanmıştır. Araştırma sonucunda kuru madde, ham protein, ham kül, asit deterjan fiber, nötral deterjan fiber, asit deterjan lignin ve asit deterjan çözünmez ham protein parametrelerinin kontrol grubuna göre muamele gruplarında önemli ölçüde düştüğü saptanmıştır. Ham yağ %5 seviyesinde mısır flake ve kontrol gruplarında benzer bulunmuş fakat %10 seviyesinde önemli ölçüde artmıştır. Nişasta seviyesi de muamele gruplarında kontrole göre artmış en yüksek değer %10 mısır flake ilave edilen grupta tespit edilmiştir. Nötral deterjan çözünmez ham proteini %5 mısır flake ile önemli ölçüde düşerken %10 mısır flake ilave edilen grup ve kontrol grubunda benzer olmuştur. Metabolik enerji muamelelerden etkilenmemiş, fiber olmayan karbonhidrat, total sindirilebilir protein ve laktasyon net enerji değerleri mısır flake ilavesi ile önemli ölçüde artmıştır. Laktik, asetik, propiyonik ve bütirik asitlerde mısır flake ilavesi ile artış gözlenmiş olup pH %10 mısır flake ilaveli grupta kontrol ve diğer muamele grubuna kıyasla önemli ölçüde azalmıştır. Sonuç olarak mısır flake ilavesinin silaj için önemli parametreler olan özellikle laktik asit ve pH parametreleri üzerinde olumlu etkileri dikkate alındığı ve diğer parametreler üzerindeki net etkileri de incelendiğinde yonca silajı yapımında mısır flake kullanımının olumlu etkileri olacağı söylenebilir. Ancak ileriki çalışmalarda %10 ve üzerindeki seviyelerin değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Animal Feeding |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | June 16, 2025 |
Submission Date | November 15, 2024 |
Acceptance Date | February 23, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 8 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.