Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Tavuk Eti Üretiminin Genel Durumu ve Üretim Projeksiyonu

Year 2025, Volume: 8 Issue: 3, 1120 - 1128, 16.06.2025
https://doi.org/10.47495/okufbed.1602296

Abstract

Bu araştırmada, Türkiye’de tavuk eti üretim (ton) sektörünün genel durumunu ortaya konması ve gelecek on yıla ait üretim tahminini yapılması öngörülmüştür. Araştırmadaki veri seti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK; 2024) tarafından yayınlamış olan 2001-2023 yılları arasında istatistiksel tablolardaki yıllara göre tavuk eti üretim (ton) miktarından elde edilmiş olup, zaman serisi analizlerinden ARIMA ve Çift Üstel düzeltme metodu analizler yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda en uygun model ARIMA (1,1,1) ve çift üstel düzeltme metodunda Türkiye’de tavuk eti üretim (ton) miktarının yıldan yıla artış eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Türkiye tavuk eti üretiminin (ton) 2026 yılında yaklaşık 936615 ton, 2033 yılında ise yaklaşık 885833 ton olacağı bildirmiştir.

References

  • Altınel A. Etlik piliç üretiminin temel ilkeleri ve verimliliğin değerlendirilmesi. VI. Hayvancılık ve Beslenme Sempozyumu, Tavuk Yetiştiriciliği ve Hastalıkları, Bildiriler Kitabı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, 1995, Konya, 91-98.
  • Aşkan E., Dağdemir V. Türkiye broiler (etlik piliç) sektörünün durumu ve sektörün trend analizi. III. IBANESS Kongreler Serisi, 04-05 Mart 2017, Edirne, 1457-1465.
  • Bars T., Uçum İ., Akbay C. ARIMA modeli ile Türkiye fındık üretim projeksiyonu. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2018; 21(Özel Seri): 154-160.
  • Civaner EÇ. Kanatlı etleri. İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Ankara, 2007.
  • Çiçek H., Tandoğan M. Türkiye’de piliç eti fiyatları ve etkili faktörler. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2007; 7(1): 52-57.
  • Çobanoğlu F., Konak K., Bozkurt M. Türkiye etlik piliç sektörünün mevcut durumu ve Dünya genelindeki gelişmeler. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2003; 16(2): 127-133.
  • Dagdemir V., Demir O., Keskin A. Estimation of supply and demand models for chicken meat in Turkey. Journal of Applied Animal Research 2004; 25: 45-48.
  • Ertürk YE. Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde Köy-Tür’e bağlı olarak faaliyet gösteren broiler işletmelerinin ekonomik analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ss. 85, Ankara, Türkiye, 2000.
  • Gordon AD. The dynamics of World Poultry Markets, opportunities and added value opportunities. NOVUS Istanbul 1997. GIRA Strategic Market Research Company, 1997.
  • Kelley CR. All sides should know pitfalls of agricultural contracting. Feedstuffs 1994; 66(23): 19-21.
  • Keskin B., Demirbaş N. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: Sorunlar ve öneriler. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 2012; 26(1): 117-130.
  • Kozaklı Ö., Mert M., Fırat MZ. Türkiye etlik piliç üretiminin zaman serisi yöntemi ile modellenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakülte Dergisi 2021; 58(4): 557-567.
  • MacKinnon JG. One-sided p-values. Journal of Biopharmaceutical Statistics, 1996; 6(2): 211-220.
  • Lucy MP. Management of large broiler farms. The University of Georgia College of Agricultural and Environmental Sciences, Cooperative Extension Service, Leaflet 419/June, 1990.
  • Özer Ö. Farklı antioksidan ilavesinin dondurularak muhafaza edilen mekanik ayrılmış piliç eti köftelerinin bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ss. 54, Konya, Türkiye, 2008.
  • Saatcioğlu C., Karaca O. Döviz kuru belirsizliğinin ihracata etkisi: Türkiye örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi 2004; 5(2): 183-195.
  • Tandoğan M. Balıkesir, Bolu ve Sakarya illerinde etlik piliç yetiştiriciliğinin ekonomik ve ekonometrik analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, ss. 115, Afyon, Türkiye, 2014.
  • TÜİK. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id = 1047, 2023 (Erişim Tarihi: 22.02.2024).
  • Yereli AB., Selçuk IŞ., Köktaş AM. Kırgızistan’ın enerji tüketim projeksiyonu. Prof. Dr. Cusup Pirimbayev’in 60. Yaşına Armağan 2015, KTMU Ekonomi Bölümü, Bishkek, 330-343.
  • Zhang GP. Time series forecasting using a hybrid ARIMA and neural network model. Neurocomputing 2003; (50): 159-175.

General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye

Year 2025, Volume: 8 Issue: 3, 1120 - 1128, 16.06.2025
https://doi.org/10.47495/okufbed.1602296

Abstract

This study aims to reveal the general status of the chicken meat production (tonnes) sector in Türkiye and to make a production estimate for the next ten years. The dataset in the study was obtained from the chicken meat production (tonnes) amounts in the statistical tables between 2001-2023 published by the Turkish Statistical Institute (TUIK;2024) and ARIMA and Double Exponential Smoothing Method analyses were performed from time series analyses. As a result of the analysis, it was determined that the chicken meat production (tonnes) amount in Türkiye tended to increase from year to year in the most appropriate model ARIMA (1,1,1) and double exponential smoothing method. It was also reported that Türkiye's chicken meat production (tonnes) would be approximately 936615 tons in 2026 and approximately 885833 tons in 2033.

References

  • Altınel A. Etlik piliç üretiminin temel ilkeleri ve verimliliğin değerlendirilmesi. VI. Hayvancılık ve Beslenme Sempozyumu, Tavuk Yetiştiriciliği ve Hastalıkları, Bildiriler Kitabı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, 1995, Konya, 91-98.
  • Aşkan E., Dağdemir V. Türkiye broiler (etlik piliç) sektörünün durumu ve sektörün trend analizi. III. IBANESS Kongreler Serisi, 04-05 Mart 2017, Edirne, 1457-1465.
  • Bars T., Uçum İ., Akbay C. ARIMA modeli ile Türkiye fındık üretim projeksiyonu. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 2018; 21(Özel Seri): 154-160.
  • Civaner EÇ. Kanatlı etleri. İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Ankara, 2007.
  • Çiçek H., Tandoğan M. Türkiye’de piliç eti fiyatları ve etkili faktörler. Tavukçuluk Araştırma Dergisi 2007; 7(1): 52-57.
  • Çobanoğlu F., Konak K., Bozkurt M. Türkiye etlik piliç sektörünün mevcut durumu ve Dünya genelindeki gelişmeler. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2003; 16(2): 127-133.
  • Dagdemir V., Demir O., Keskin A. Estimation of supply and demand models for chicken meat in Turkey. Journal of Applied Animal Research 2004; 25: 45-48.
  • Ertürk YE. Ankara ili Kızılcahamam ilçesinde Köy-Tür’e bağlı olarak faaliyet gösteren broiler işletmelerinin ekonomik analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ss. 85, Ankara, Türkiye, 2000.
  • Gordon AD. The dynamics of World Poultry Markets, opportunities and added value opportunities. NOVUS Istanbul 1997. GIRA Strategic Market Research Company, 1997.
  • Kelley CR. All sides should know pitfalls of agricultural contracting. Feedstuffs 1994; 66(23): 19-21.
  • Keskin B., Demirbaş N. Türkiye’de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: Sorunlar ve öneriler. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 2012; 26(1): 117-130.
  • Kozaklı Ö., Mert M., Fırat MZ. Türkiye etlik piliç üretiminin zaman serisi yöntemi ile modellenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakülte Dergisi 2021; 58(4): 557-567.
  • MacKinnon JG. One-sided p-values. Journal of Biopharmaceutical Statistics, 1996; 6(2): 211-220.
  • Lucy MP. Management of large broiler farms. The University of Georgia College of Agricultural and Environmental Sciences, Cooperative Extension Service, Leaflet 419/June, 1990.
  • Özer Ö. Farklı antioksidan ilavesinin dondurularak muhafaza edilen mekanik ayrılmış piliç eti köftelerinin bazı kalite özellikleri üzerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, ss. 54, Konya, Türkiye, 2008.
  • Saatcioğlu C., Karaca O. Döviz kuru belirsizliğinin ihracata etkisi: Türkiye örneği. Doğuş Üniversitesi Dergisi 2004; 5(2): 183-195.
  • Tandoğan M. Balıkesir, Bolu ve Sakarya illerinde etlik piliç yetiştiriciliğinin ekonomik ve ekonometrik analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, ss. 115, Afyon, Türkiye, 2014.
  • TÜİK. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id = 1047, 2023 (Erişim Tarihi: 22.02.2024).
  • Yereli AB., Selçuk IŞ., Köktaş AM. Kırgızistan’ın enerji tüketim projeksiyonu. Prof. Dr. Cusup Pirimbayev’in 60. Yaşına Armağan 2015, KTMU Ekonomi Bölümü, Bishkek, 330-343.
  • Zhang GP. Time series forecasting using a hybrid ARIMA and neural network model. Neurocomputing 2003; (50): 159-175.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

İsmail Gök 0000-0002-0759-1187

Mustafa Şahin 0000-0003-3622-4543

Publication Date June 16, 2025
Submission Date December 16, 2024
Acceptance Date March 16, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Gök, İ., & Şahin, M. (2025). General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(3), 1120-1128. https://doi.org/10.47495/okufbed.1602296
AMA Gök İ, Şahin M. General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. June 2025;8(3):1120-1128. doi:10.47495/okufbed.1602296
Chicago Gök, İsmail, and Mustafa Şahin. “General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8, no. 3 (June 2025): 1120-28. https://doi.org/10.47495/okufbed.1602296.
EndNote Gök İ, Şahin M (June 1, 2025) General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8 3 1120–1128.
IEEE İ. Gök and M. Şahin, “General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno, vol. 8, no. 3, pp. 1120–1128, 2025, doi: 10.47495/okufbed.1602296.
ISNAD Gök, İsmail - Şahin, Mustafa. “General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8/3 (June 2025), 1120-1128. https://doi.org/10.47495/okufbed.1602296.
JAMA Gök İ, Şahin M. General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2025;8:1120–1128.
MLA Gök, İsmail and Mustafa Şahin. “General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 8, no. 3, 2025, pp. 1120-8, doi:10.47495/okufbed.1602296.
Vancouver Gök İ, Şahin M. General Situation and Production Projection of Chicken Meat Production in Türkiye. Osmaniye Korkut Ata University Journal of The Institute of Science and Techno. 2025;8(3):1120-8.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.