This study aimed to determine the effects of sound waves on the vegetative and biochemical properties of strawberry seedlings. Three plant groups were examined in the experiment. The first group included control plants that were planted in pots without any treatment, the second group included plants whose roots were exposed to 37 kHertz sound waves for 30 minutes and planted in pots (RSW), and the last group included plants that were watered with water that was exposed to 37 kHertz sound waves for 30 minutes throughout the experiment (IW). Some physical and biochemical measurements were made on strawberry seedlings to determine the effects of sound waves. In the study, SUS application on both vegetative growth and biochemical parameters was found to be the most important among ultrasonic sound wave applications. In control plants and IW plants respectively; root length 13.18, 20.18 cm plant-1; leaf area 58.35, 199.53 cm2 plant-1; leaf fresh weight 2.83, 8.00 g plant-1, leaf dry weight 0.79,
1.71 g plant-1; total phenolic 3.88, 5.18 mg g-1; malondialdehyde 4.40, 7.43 nmol g-1; proline 0.16, 0.20 μmol g-1; total chlorophyll 273.77, 319.73 mg g-1; carotenoids were determined as 10.28 and 10.98 mg g-1. When the interactions on biochemical parameters were examined, Drought x IW and Drought x RSW applications were found to be the most important. As a result, sound wave applications made a significant contribution to the vegetative development of strawberry seedlings and provided significant
increases in their biochemical structure, especially in drought conditions.
2209-A Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri
Bu çalışmada, iki aşamalı olarak kurgulanmıştır. Birinci aşamada ses dalgalarının çilek fidelerinin vejetatif ve biyokimyasal özelliklerini belirleme ikinci aşamada ise kuraklık stresine karşı etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede 3 bitki grubu incelemeye alınmıştır. Birinci grupta hiçbir işlem yapılmayıp saksılara dikimi yapılan kontrol bitkileri, ikinci grupta kökleri 30 dakika boyunca 37 kHertz ses dalgasına maruz bırakılan ve saksılara dikilen (KSU), son grupta ise deneme boyunca 30 dakika boyunca 37 kHertz’lik ses dalgalarına maruz bırakılan su ile sulanan (SUS) bitkiler yer almıştır. Ses dalgalarının etkilerini belirlemek için çilek fidelerinde bazı fiziksel ve biyokimyasal ölçümler yapılmıştır. Çalışmada, ultrasonik ses dalgası uygulamaları içerisinde SUS uygulamasının, hem vejetatif büyüme üzerine hem de biyokimyasal parametreler üzerine etkisi en önemli bulunmuştur. Sırasıyla kontrol bitkilerinde ve SUS bitkilerinde; kök uzunluğu 13.18 ve 20.18 cm bitki-1; yaprak alanı 58.35 ve
199.53 cm2 bitki-1; yaprak taze ağırlığı 2.83 ve 8.00 g bitki-1, yaprak kuru ağırlığı 0.79 ve 1.71 g bitki-1; toplam fenolik 3.88 ve 5.18 mg g-1; malondialdehit 4.40 ve 7.43 nmol g-1; prolin 0.16 ve 0.20 μmol g-1; toplam klorofil 273.77 ve 319.73 mg g-1; karotenoid 10.28 ve 10.98 mg g-1 olarak belirlenmiştir. Biyokimyasal parametrelerin interaksiyonları incelendiğinde ise Kurak x SUS ve Kurak x KSU uygulamaları önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, ses dalgası uygulamaları çilek fidelerinin vejetatif gelişmesine önemli katkı sağlamış ve özellikle kurak koşullarda biyokimyasal yapısında önemli artışlar sağlamıştır.
TÜBİTAK
2209-A Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri
Bu çalışma 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği ile yürütülen araştırma verilerinden üretilmiştir. Maddi katkılarından dolayı TÜBİTAK’a teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production (Other) |
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Project Number | 2209-A Tübitak Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri |
Early Pub Date | February 26, 2025 |
Publication Date | February 28, 2025 |
Submission Date | October 21, 2024 |
Acceptance Date | December 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 1 |