The COVID-19 pandemic has had a significant impact on all areas of life, including the education system. In the context of global uncertainty and rapid digitalization, educational institutions have faced new challenges that require prompt and effective solutions. Anti-crisis management of the educational process has become a necessary condition for ensuring its continuity and quality. The pandemic has provided a unique opportunity to analyze the education infrastructure in real time as part of crisis management. Anti-crisis management in the education process during the COVID-19 pandemic using a survey of university management as an example is considered in this article. The methodology research includes semi-structured interviews, which allows for a deeper understanding of the managers’ experience and the connection between crisis management and the sustainability of education systems. The main focus is on the strategies used to maintain the quality of education, as well as the adaptation of new technologies and teaching methods in unforeseen circumstances. The results of this study can serve as a basis for further changes in the policies and practices of educational institutions’ management, as well as help develop recommendations for increasing their resilience to future crises, which is a pressing issue in the modern world.
Keywords: educational process anti-crisis management pandemic adaptation distance learning quality of education.
Пандемия COVID-19 оказала существенное влияние на все сферы жизни, включая систему образования. В условиях глобальной неопределенности и стремительной цифровизации образовательные учреждения столкнулись с новыми вызовами, требующими оперативных и эффективных решений. Антикризисное управление образовательным процессом стало необходимым условием обеспечения его непрерывности и качества. Пандемия предоставила уникальную возможность для анализа инфраструктуры образования в режиме реального времени в рамках управления кризисом. В статье рассматривается антикризисное управление образовательным процессом в условиях пандемии COVID-19 на примере опроса руководства вузов. Методология исследования включает полуструктурированные интервью, что позволяет глубже понять опыт руководителей и связь управления кризисом с устойчивостью систем образования. Основное внимание уделяется стратегиям, используемым для поддержания качества образования, а также адаптации новых технологий и методов обучения в непредвиденных обстоятельствах. Результаты данного исследования могут послужить основой для дальнейших изменений в политике и практике управления образовательными учреждениями, а также помочь в разработке рекомендаций по повышению их устойчивости к будущим кризисам, что является актуальной проблемой в современном мире.
COVID-19 salgını, eğitim sistemi de dahil olmak üzere yaşamın tüm alanlarında önemli bir etkiye sahip olmuştur. Küresel belirsizlik ve hızlı dijitalleşme bağlamında, eğitim kurumları hızlı ve etkili çözümler gerektiren yeni zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Eğitim sürecinin kriz karşıtı yönetimi, sürekliliğini ve kalitesini sağlamak için gerekli bir koşul haline gelmiştir. Pandemi, kriz yönetiminin bir parçası olarak eğitim altyapısını gerçek zamanlı olarak analiz etmek için benzersiz bir fırsat sağlamıştır. Bu makalede, COVID-19 salgını sırasında üniversite yönetimine yönelik bir anket örneği kullanılarak eğitim sürecinde kriz karşıtı yönetim ele alınmaktadır. Metodoloji araştırması, yöneticilerin deneyiminin ve kriz yönetimi ile eğitim sistemlerinin sürdürülebilirliği arasındaki bağlantının daha derin bir şekilde anlaşılmasını sağlayan yarı yapılandırılmış görüşmeleri içerir. Ana odak noktası, eğitim kalitesini korumak için kullanılan stratejiler ve öngörülemeyen durumlarda yeni teknolojilerin ve öğretim yöntemlerinin uyarlanmasıdır. Bu çalışmanın sonuçları, eğitim kurumlarının yönetim politikalarında ve uygulamalarında daha fazla değişiklik yapılması için bir temel oluşturabilir ve modern dünyada acil bir konu olan gelecekteki krizlere karşı dayanıklılıklarını artırmak için öneriler geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Educational Administration, Supervision, Planning and Economics (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 23, 2025 |
Submission Date | January 17, 2025 |
Acceptance Date | June 2, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 13 Issue: 1 |
The International New Issues in Social Sciences, is international, Scientific, peer-reviewed Journal.
Tini-SOS journal is to evaluate scientific articles in the field of social sciences, especially based on field studies structured in accordance with scientific criteria, and conducts studies to publish studies that provide appropriate measures.