Review
BibTex RIS Cite

A Comprehensive Examination of the Slow Food Movement's Development in the Tourism Industry

Year 2025, Volume: 12 Issue: 1, 35 - 51, 17.06.2025

Abstract

Slow Food Movement came to the fore with the aim of protecting biodiversity and raising awareness about food against the fastpaced lifestyle. The movement, which started to create global effects, has gradually become intertwined with tourism. The study’s goal in this context is to uncover unexplored themes related to the Slow Food Movement in the tourism industry. The study adopted a qualitative research method. Data were collected from the Scopus database using the document review technique between September 5 and 6, 2024. By using VOSviewer and R Studio programs, bibliometric analysis was applied to 830 articles that were reached at the end of the data collection process. According to the analysis results, food festivals, existential authenticity, corporate social responsibility, geographical indication, food activism, ethical consumption, planned behavior theory, circular economy, gender, and social change issues emerge as niche themes that have not been studied enough and may guide the field in the future.

References

  • Acuner, E. (2014). Çamlıhemşin İçin Cittaslow Model Önerisi: Karşılaştırmalı Bir Analiz, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aladağ, O. F., Köseoglu, M. A., King, B. & Mehraliyev, F. (2020). Strategy Implementation Research in Hospitality and Tourism: Current Status and Future Potential, International Journal of Hospitality Management, 88, 102556.
  • Al-Aadili, N. M. (2020). The Negative Effects of Globalization on Cultural Security. Al-Ameed Journal, 9(4). Aliyeva, N. & Kurgun, A. (2021). Slow Food Hareketinin Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliği ile İlişkisi: Foça Örneği, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(2), 234-251.
  • Aria, M. & Cuccurullo, C. (2017). Bibliometrix: An R-Tool for Comprehensive Science Mapping Analysis, Journal of Informetrics, 11(4), 959-975.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Bilgen, D., Yıldız, Y. & Güngörmüş, H. (2023). Yavaş Turizm ve Rekreasyon, Journal of Sports for All and Recreation, 5(1), 27-34.
  • Bradford, S. C. (1985). Sources of Information on Specific Subjects, Journal of Information Science, 10(4), 17-180.
  • Bucak, T. & Turan, Ö. (2016). Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Yavaş Yemek Örneği, Journal of Yasar University, 11(43), 211-219.
  • Buiatti, S. (2011). Food and Tourism: The Role of the “Slow Food” Association, Food, Agri-Culture and Tourism: Linking Local Gastronomy and Rural Tourism: Interdisciplinary Perspectives, Springer, Berlin.
  • Cittaslow International. (2024). Cittaslow Association. Erişim Adresi: https://www.cittaslow.org/content/association Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Collins, A. & Potoglou, D. (2019). Factors Influencing Visitor Travel to Festivals: Challenges in Encouraging Sustainable Travel, Journal of Sustainable Tourism, 27(5), 668-688.
  • Coşkun, C. & Gençer, K. (2024). Slow Food Konusunda Yazılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi, Journal of Silk Road Tourism Research, 4(1), 23-34.
  • Çavuş, Ş., Kaya, B. & Demirtaş, B. (2019). Sürdürülebilir Turizm Açısından Slow Food Hareketine Bakış ve Türkiye Uygulamaları. International Black Sea Coastline Countries Symposium, Batum.
  • Demir, B. (2021). Sürdürülebilir Turizm Hareketi Olarak Slow Food: Germiyan Örneği, GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism, Recreation and Sports Sciences, 4(2), 99-114.
  • Demiral, G. & Yüksek, G. (2022). Turizm Ulaştırması Alanyazınına Scopus Veri Tabanı Üzerinden Panoramik Bir Bakış, Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 5(4), 1847-1862.
  • Dickinson, J. & Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. Washington: Earthscan.
  • Dimova, D. & Gillen, E. J. (2017). Globalization and Cultural Identity–The Perspective of Contemporary Art, The 16th Salzburg Trilogue, 60-71.
  • Elsevier. (2024). Scopus: Comprehensive, Multidisciplinary, Trusted Abstract and Citation Database. Erişim Adresi: https://www.elsevier.com/products/scopus Erişim Tarihi: 09.10.2024.
  • Erdoğan, M., Ertong, A., Güngör, M. & Kalaycı, B. (2024). Yerelleşme Bağlamında Yavaş Şehirlerin Eğitim Üzerindeki Etkisi Üzerine Bir Analiz. Ulusal Eğitim Dergisi, 4(2), 514-521.
  • Falagas, M. E., Pitsouni, E., Malietzis, G. & Pappas, G. (2008). Comparison of Pubmed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar: Strengths and Weaknesses. The FASEB Journal, 22(2), 338-342.
  • Fusté-Forné, F. & Jamal, T. (2020). Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene, Journal of Tourism Futures, 6(3), 227-232.
  • Sabur, D. G. & Güneş, S. G. (2023). Lezzet Turları ve Slow Food Hareketi, Toros University Journal of Food Nutrition and Gastronomy, 2(1), 105-123.
  • Güzeler, N., Koboyeva, F. & Özbek, Ç. (2020). Slow Food Hareketi Kapsamında Değerlendirilen Gıda Ürünleri Adana İli Örneği, 3rd International New York Conference on Evolving Trends in Interdisciplinary Research & Practices, Manhattan.
  • Honore, C. (2004). In Praise of Slowness: How a Worldwide Movement is Challenging The Cult of Speed, Harper Collins, New York.
  • Hood, W. & Wilson, C. (2001). The Literature of Bibliometrics, Scientometrics, and Informetrics, Scientometrics, 52(2), 291-314.
  • Hsu, E. L. (2015). The Slow Food Movement and Time Shortage: Beyond the Dichotomy of Fast or Slow, Journal of Sociology, 51(3), 628-642.
  • Jackson, P. (2004). Local Consumption Cultures in a Globalizing World, Transactions of the Institute of British Geographers, 29(2), 165-178.
  • Jamal, T. & Stronza, A. (2009). Collaboration Theory and Tourism Practice in Protected Areas: Stakeholders, Structuring and Sustainability, Journal of Sustainable Tourism, 17(2), 169–189. Kartal, G. (2019). Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışına Farklı Bir Bakış: Cittáslow “Yavaş Şehir” Hareketi Ve Sürdürülebilir Kalkınma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21(36), 9-18.
  • Kayan, A. (2015). Küreselleşmenin Kentler Üzerindeki Etkileri ve Küresel Kentlerin Özellikleriyle İlgili Bir Değerlendirme, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 10(1), 271-295.
  • Knox, P. L. (2005). Creating Ordinary Places: Slow Cities in a Fast World, Journal Of Urban Design, 10(1), 1-11.
  • Merigó, J. M., Blanco‐Mesa, F., Gil‐Lafuente, A. & Yager, R. (2017). Thirty Years of the International Journal of Intelligent Systems: A Bibliometric Review, International Journal of Intelligent Systems, 32(5), 526-554.
  • Nilsson, J. H., Svärd, A. C., Widarsson, Å. & Wirell, T. (2011). ‘Cittáslow’eco-Gastronomic Heritage as a Tool for Destination Development, Current Issues in Tourism, 14(4), 373-386.
  • Nosi, C. & Zanni, L. (2004). Moving from “Typical Products” to “Food‐Related Services” the Slow Food Case as a New Business Paradigm, British Food Journal, 106(10/11), 779-792.
  • Osareh, F. (1996). Bibliometrics, Citation Analysis and Co-Citation Analysis: A Review of Literature, Libri, 46, 149-158.
  • Özcan, H. C. (2011). Bir Sürdürülebilir Kent Modeli Yavaş Şehir Hareketi. Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Slow Food. (2024). Erişim Adresi: https://www.slowfood.com/wp-content Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Slow Food Foundation (2024). Slow Food Foundation for Biodiversity. Erişim Adresi: https://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/turkey-en/ Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Soonsap, P., Ashton, A. S. & Lee, T. J. (2023). The Role of Slow Food in Destination Image Development, Asian Journal of Business Research Volume, 13(1).
  • Sünnetçioğlu, S. & Özkök, F. (2017). Güzel, Özgün Ve İyi Yemeğin Peşindeki Yolculuk: Gastronomi, Journal of Awareness, 2(3S), 585-596.
  • Tencati, A. & Zsolnai, L. (2012). Collaborative Enterprise and Sustainability: The Case of Slow Food, Journal of Business Ethics, 110, 345-354.
  • Uslu, A. & Avcı, U. (2020). Yerel Halkın Cittaslow Hareketine Bakış Açısına Yönelik Bir Araştırma: Köyceğiz Örneği, Turizm Akademik Dergisi, 7(1), 117-131.
  • Ünal, M. & Zavalsız, S. (2016). Küreselleşme Karşıtı Bir Hareket: Yavaş Hareketi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(4), 889-912.
  • van-Eck, N. J. & Waltman, L. (2010). Software Survey: Vosviewer, a Computer Program for Bibliometric Mapping, Scientometrics, 84(2), 523–538.
  • VOSviewer. (2024). Welcome to VOSviewer, Visualizing Scientific Landscapes. Erişim Adresi: https://www.vosviewer.com/ Erişim Tarihi: 09.10.2024.
  • Yılmaz, G. & Şahin-Yılmaz, A. (2023). Şarap Turizmi Araştırmalarına Bütüncül Bir Bakış: Ağ Analizi ile Haritalandırma, Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 1621-1640.
  • Yurtseven, H. R., Kaya, O. & Harman, S. (2010). Yavaş Hareket, Detay Yayıncılık, Ankara.

Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış

Year 2025, Volume: 12 Issue: 1, 35 - 51, 17.06.2025

Abstract

Yavaş Yemek Hareketi, hızlı yaşam anlayışına karşı biyolojik çeşitliliği korumak ve gıda konusunda farkındalık yaratmak amacıyla gündeme gelmiştir. Küresel çapta etkiler yaratmaya başlayan hareket zamanla turizmle iç içe geçen bir yapıya bürünmüştür. Bu kapsamda çalışmanın amacı, turizm alanında, Yavaş Yemek Hareketi ile ilgili keşfedilmeyi bekleyen temaları ortaya çıkarmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Veriler, 5 – 6 Eylül 2024 tarihleri arasında, Scopus veri tabanından doküman incelemesi tekniğiyle toplanmıştır. Veri toplama süreci sonunda ulaşılan 830 makaleye VOSviewer ve R Studio programları aracılığıyla bibliyometrik analiz uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; yiyecek festivali, varoluşsal özgünlük, kurumsal sosyal sorumluluk, coğrafi işaret, gıda aktivizmi, etik tüketim, planlı davranış teorisi, döngüsel ekonomi, cinsiyet ve sosyal değişim konularının yeterince çalışılmadığı ve gelecekte alana yön verebilecek niş temalar olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Ethical Statement

Bu çalışma Etik Kurul Kararı gerektiren araştırma türleri arasında yer almadığından, araştırma süreci için etik kurul izni alınmamıştır.

References

  • Acuner, E. (2014). Çamlıhemşin İçin Cittaslow Model Önerisi: Karşılaştırmalı Bir Analiz, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aladağ, O. F., Köseoglu, M. A., King, B. & Mehraliyev, F. (2020). Strategy Implementation Research in Hospitality and Tourism: Current Status and Future Potential, International Journal of Hospitality Management, 88, 102556.
  • Al-Aadili, N. M. (2020). The Negative Effects of Globalization on Cultural Security. Al-Ameed Journal, 9(4). Aliyeva, N. & Kurgun, A. (2021). Slow Food Hareketinin Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliği ile İlişkisi: Foça Örneği, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(2), 234-251.
  • Aria, M. & Cuccurullo, C. (2017). Bibliometrix: An R-Tool for Comprehensive Science Mapping Analysis, Journal of Informetrics, 11(4), 959-975.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 231-274.
  • Bilgen, D., Yıldız, Y. & Güngörmüş, H. (2023). Yavaş Turizm ve Rekreasyon, Journal of Sports for All and Recreation, 5(1), 27-34.
  • Bradford, S. C. (1985). Sources of Information on Specific Subjects, Journal of Information Science, 10(4), 17-180.
  • Bucak, T. & Turan, Ö. (2016). Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Yavaş Yemek Örneği, Journal of Yasar University, 11(43), 211-219.
  • Buiatti, S. (2011). Food and Tourism: The Role of the “Slow Food” Association, Food, Agri-Culture and Tourism: Linking Local Gastronomy and Rural Tourism: Interdisciplinary Perspectives, Springer, Berlin.
  • Cittaslow International. (2024). Cittaslow Association. Erişim Adresi: https://www.cittaslow.org/content/association Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Collins, A. & Potoglou, D. (2019). Factors Influencing Visitor Travel to Festivals: Challenges in Encouraging Sustainable Travel, Journal of Sustainable Tourism, 27(5), 668-688.
  • Coşkun, C. & Gençer, K. (2024). Slow Food Konusunda Yazılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi, Journal of Silk Road Tourism Research, 4(1), 23-34.
  • Çavuş, Ş., Kaya, B. & Demirtaş, B. (2019). Sürdürülebilir Turizm Açısından Slow Food Hareketine Bakış ve Türkiye Uygulamaları. International Black Sea Coastline Countries Symposium, Batum.
  • Demir, B. (2021). Sürdürülebilir Turizm Hareketi Olarak Slow Food: Germiyan Örneği, GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism, Recreation and Sports Sciences, 4(2), 99-114.
  • Demiral, G. & Yüksek, G. (2022). Turizm Ulaştırması Alanyazınına Scopus Veri Tabanı Üzerinden Panoramik Bir Bakış, Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 5(4), 1847-1862.
  • Dickinson, J. & Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. Washington: Earthscan.
  • Dimova, D. & Gillen, E. J. (2017). Globalization and Cultural Identity–The Perspective of Contemporary Art, The 16th Salzburg Trilogue, 60-71.
  • Elsevier. (2024). Scopus: Comprehensive, Multidisciplinary, Trusted Abstract and Citation Database. Erişim Adresi: https://www.elsevier.com/products/scopus Erişim Tarihi: 09.10.2024.
  • Erdoğan, M., Ertong, A., Güngör, M. & Kalaycı, B. (2024). Yerelleşme Bağlamında Yavaş Şehirlerin Eğitim Üzerindeki Etkisi Üzerine Bir Analiz. Ulusal Eğitim Dergisi, 4(2), 514-521.
  • Falagas, M. E., Pitsouni, E., Malietzis, G. & Pappas, G. (2008). Comparison of Pubmed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar: Strengths and Weaknesses. The FASEB Journal, 22(2), 338-342.
  • Fusté-Forné, F. & Jamal, T. (2020). Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene, Journal of Tourism Futures, 6(3), 227-232.
  • Sabur, D. G. & Güneş, S. G. (2023). Lezzet Turları ve Slow Food Hareketi, Toros University Journal of Food Nutrition and Gastronomy, 2(1), 105-123.
  • Güzeler, N., Koboyeva, F. & Özbek, Ç. (2020). Slow Food Hareketi Kapsamında Değerlendirilen Gıda Ürünleri Adana İli Örneği, 3rd International New York Conference on Evolving Trends in Interdisciplinary Research & Practices, Manhattan.
  • Honore, C. (2004). In Praise of Slowness: How a Worldwide Movement is Challenging The Cult of Speed, Harper Collins, New York.
  • Hood, W. & Wilson, C. (2001). The Literature of Bibliometrics, Scientometrics, and Informetrics, Scientometrics, 52(2), 291-314.
  • Hsu, E. L. (2015). The Slow Food Movement and Time Shortage: Beyond the Dichotomy of Fast or Slow, Journal of Sociology, 51(3), 628-642.
  • Jackson, P. (2004). Local Consumption Cultures in a Globalizing World, Transactions of the Institute of British Geographers, 29(2), 165-178.
  • Jamal, T. & Stronza, A. (2009). Collaboration Theory and Tourism Practice in Protected Areas: Stakeholders, Structuring and Sustainability, Journal of Sustainable Tourism, 17(2), 169–189. Kartal, G. (2019). Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışına Farklı Bir Bakış: Cittáslow “Yavaş Şehir” Hareketi Ve Sürdürülebilir Kalkınma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21(36), 9-18.
  • Kayan, A. (2015). Küreselleşmenin Kentler Üzerindeki Etkileri ve Küresel Kentlerin Özellikleriyle İlgili Bir Değerlendirme, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 10(1), 271-295.
  • Knox, P. L. (2005). Creating Ordinary Places: Slow Cities in a Fast World, Journal Of Urban Design, 10(1), 1-11.
  • Merigó, J. M., Blanco‐Mesa, F., Gil‐Lafuente, A. & Yager, R. (2017). Thirty Years of the International Journal of Intelligent Systems: A Bibliometric Review, International Journal of Intelligent Systems, 32(5), 526-554.
  • Nilsson, J. H., Svärd, A. C., Widarsson, Å. & Wirell, T. (2011). ‘Cittáslow’eco-Gastronomic Heritage as a Tool for Destination Development, Current Issues in Tourism, 14(4), 373-386.
  • Nosi, C. & Zanni, L. (2004). Moving from “Typical Products” to “Food‐Related Services” the Slow Food Case as a New Business Paradigm, British Food Journal, 106(10/11), 779-792.
  • Osareh, F. (1996). Bibliometrics, Citation Analysis and Co-Citation Analysis: A Review of Literature, Libri, 46, 149-158.
  • Özcan, H. C. (2011). Bir Sürdürülebilir Kent Modeli Yavaş Şehir Hareketi. Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Slow Food. (2024). Erişim Adresi: https://www.slowfood.com/wp-content Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Slow Food Foundation (2024). Slow Food Foundation for Biodiversity. Erişim Adresi: https://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/turkey-en/ Erişim Tarihi: 09.03.2024.
  • Soonsap, P., Ashton, A. S. & Lee, T. J. (2023). The Role of Slow Food in Destination Image Development, Asian Journal of Business Research Volume, 13(1).
  • Sünnetçioğlu, S. & Özkök, F. (2017). Güzel, Özgün Ve İyi Yemeğin Peşindeki Yolculuk: Gastronomi, Journal of Awareness, 2(3S), 585-596.
  • Tencati, A. & Zsolnai, L. (2012). Collaborative Enterprise and Sustainability: The Case of Slow Food, Journal of Business Ethics, 110, 345-354.
  • Uslu, A. & Avcı, U. (2020). Yerel Halkın Cittaslow Hareketine Bakış Açısına Yönelik Bir Araştırma: Köyceğiz Örneği, Turizm Akademik Dergisi, 7(1), 117-131.
  • Ünal, M. & Zavalsız, S. (2016). Küreselleşme Karşıtı Bir Hareket: Yavaş Hareketi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(4), 889-912.
  • van-Eck, N. J. & Waltman, L. (2010). Software Survey: Vosviewer, a Computer Program for Bibliometric Mapping, Scientometrics, 84(2), 523–538.
  • VOSviewer. (2024). Welcome to VOSviewer, Visualizing Scientific Landscapes. Erişim Adresi: https://www.vosviewer.com/ Erişim Tarihi: 09.10.2024.
  • Yılmaz, G. & Şahin-Yılmaz, A. (2023). Şarap Turizmi Araştırmalarına Bütüncül Bir Bakış: Ağ Analizi ile Haritalandırma, Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 1621-1640.
  • Yurtseven, H. R., Kaya, O. & Harman, S. (2010). Yavaş Hareket, Detay Yayıncılık, Ankara.
There are 45 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy, Sustainable Tourism
Journal Section Articles
Authors

Taner Akkoç 0000-0002-2196-3266

Publication Date June 17, 2025
Submission Date September 16, 2024
Acceptance Date February 7, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Akkoç, T. (2025). Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış. Turizm Akademik Dergisi, 12(1), 35-51.
AMA Akkoç T. Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış. Turizm Akademik Dergisi. June 2025;12(1):35-51.
Chicago Akkoç, Taner. “Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış”. Turizm Akademik Dergisi 12, no. 1 (June 2025): 35-51.
EndNote Akkoç T (June 1, 2025) Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış. Turizm Akademik Dergisi 12 1 35–51.
IEEE T. Akkoç, “Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış”, Turizm Akademik Dergisi, vol. 12, no. 1, pp. 35–51, 2025.
ISNAD Akkoç, Taner. “Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış”. Turizm Akademik Dergisi 12/1 (June 2025), 35-51.
JAMA Akkoç T. Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış. Turizm Akademik Dergisi. 2025;12:35–51.
MLA Akkoç, Taner. “Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış”. Turizm Akademik Dergisi, vol. 12, no. 1, 2025, pp. 35-51.
Vancouver Akkoç T. Yavaş Yemek Hareketinin Turizm Endüstrisindeki Gelişimine Bütüncül Bir Bakış. Turizm Akademik Dergisi. 2025;12(1):35-51.