Research Article
BibTex RIS Cite

Comparison of Village Poultry Activities in Afyonkarahisar and Kütahya Provinces

Year 2025, Volume: 6 Issue: 1, 32 - 46, 30.06.2025
https://doi.org/10.46592/turkager.1579639

Abstract

This study was conducted to determine the current status of village poultry breeding activities in Afyonkarahisar and Kütahya provinces and the important problems encountered in breeding. The study material consisted of 300 survey data from breeders in Afyonkarahisar and Kütahya. According to the research findings, 79.4% and 92% of the breeders in Afyonkarahisar and Kütahya provinces, respectively, were under 60 years of age. 64.7% of the breeders in Afyonkarahisar and 78.7% in Kütahya stated that they preferred local breeds, and almost all of them stated that they did not use additional lighting, heating, and ventilation. The main problems in both provinces are disease, feed prices, lack of shelter, and marketing. Providing support to the main problems of breeders through various support and incentive packages can contribute to the sustainability and development of village poultry breeding in the Afyonkarahisar and Kütahya provinces.

Ethical Statement

Ethical CommitteeThis study was conducted within the scope of the decision of Uşak University Scientific Research and Publication Ethics Committee (protocol code: 2023/04-23 and date: 07 June 2023).

Thanks

We would like to express our gratitude to our valuable breeders who supported us in Afyonkarahisar and Kütahya.

References

  • Akın Y (2024). General situation, problems, and solution proposals of village poultry in Uşak province. Journal of Kadirli Faculty of Applied Sciences, 4(1):196-209.
  • Akşimşek ŞD (2008). Ülkemizde kuş gribi görülmesinden sonra Tokat ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Tokat.
  • Alders R, Spradbrow P (2001). Controlling Newcastle disease in village chickens. A Field Manual, ACIAR Monograph, 82:112.
  • Alders RG, Pym RAE (2009). Village poultry: Still important to millions, eight thousand years after domestication. World’s Poultry Science Journal, 65:181-190.
  • Appleby MC, Hughes BO, Elson HA (1992). Poultry production systems, behaviour, management and welfare. CAB International, Wallingford.
  • Bayraktar E (2012). Artvin ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Tokat.
  • Bural R (2015). Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Bingöl.
  • Demirulus H, Aydın A, Beşkaya S, Dursun SG (2013). Geliştirilmesi açısından Diyarbakır ve Tekirdağ illerinde köy tavukçuluğunun durumunu belirlemeye yönelik karşılaştırmalı bir çalışma. 8. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Çanakkale
  • Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A (2014). Sivas ili agro-ekolojik alt bölgelerinde köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11(2): 10-15.
  • Güngördü S (2009). Batman ili köy tavukçuluğunun durumu. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • İnci H, Bural R, Şengül T (2015). Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 12(2): 13-17.
  • İnci H, Ekinci MA, Karakaya E, Söğüt B, Ayaşan T (2018). Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 15(2): 23-27.
  • İnci H, Ekinci MA, Karakaya E, Ayaşan T, Yılmaz HŞ (2019). Diyarbakır ilinde köy tavukçuluğunun mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4): 609-616.
  • İnci H, Barik S, Karakaya E (2020). Muş ili köy tavukçuluğunun mevcut durum analizi, sorunları ve çözüm önerileri. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences, 4(15): 535-548.
  • Karasar N (1994). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler. Nonel Akad Yayınları, Ankara, Türkiye.
  • Karkach P (2024). Expediency of returning to the extensive poultry industry in the production of organic products. Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», (March 29, 2024; Cambridge, UK), 191-198.
  • Keskin G, Kaplan G and Başaran H (2017). Türkiye’de aile çiftçiliği, işgücü prodüktivitesi ve sürdürülebilirlik. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2): 209-218.
  • Müller, SK (2018). Meat and egg production with dual-purpose poultry: biological background, feed requirements and efficiency, meat and egg quality (Doctoral dissertation, ETH Zurich).
  • Neves MF, Gray AW, Lourenço CE, Scott FA (2021). Mantiqueira: innovating and disrupting in the egg business. International Food and Agribusiness Management Review, 24(1), 138-161.
  • Riise JC, Permin A, Mcainsh CV, Frederiksen L (2004). Keeping village poultry, a technical manual on small-scale poultry production. Network for Small holder Poultry Development. Copenhagen, Denmark.
  • Sheldon BL (2000). Research and development in 2000: directions and priorities for the world’s poultry science community. Poultry Science, 79:147-158.
  • Simons P (1997). Tavukçuluk endüstrisinin dünyadaki geleceği (Çeviren Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü). YUTAV-97, Uluslararası Tavukçuluk Fuarı, İstanbul.
  • Şekeroğlu A and Akşimşek ŞD (2009). Tokat ili köy tavukçuluğunum bazı özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2):108-113.
  • Şekeroğlu A and Sarıca M (2010). Bir üretim sistemi olarak köy tavukçuluğu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 9(1): 41-47.
  • TUIK (2023). Hayvancılık istatistikleri, diğer kümes hayvanları sayıları. (Web sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr) (Erişim Tarihi: 07 December 2023).
  • Yurt Z (2002). Çanakkale ilindeki kimi köylerde köy tipi kümes hayvanı yetiştiriciliğinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Çanakkale.
Year 2025, Volume: 6 Issue: 1, 32 - 46, 30.06.2025
https://doi.org/10.46592/turkager.1579639

Abstract

References

  • Akın Y (2024). General situation, problems, and solution proposals of village poultry in Uşak province. Journal of Kadirli Faculty of Applied Sciences, 4(1):196-209.
  • Akşimşek ŞD (2008). Ülkemizde kuş gribi görülmesinden sonra Tokat ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Tokat.
  • Alders R, Spradbrow P (2001). Controlling Newcastle disease in village chickens. A Field Manual, ACIAR Monograph, 82:112.
  • Alders RG, Pym RAE (2009). Village poultry: Still important to millions, eight thousand years after domestication. World’s Poultry Science Journal, 65:181-190.
  • Appleby MC, Hughes BO, Elson HA (1992). Poultry production systems, behaviour, management and welfare. CAB International, Wallingford.
  • Bayraktar E (2012). Artvin ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Tokat.
  • Bural R (2015). Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Bingöl.
  • Demirulus H, Aydın A, Beşkaya S, Dursun SG (2013). Geliştirilmesi açısından Diyarbakır ve Tekirdağ illerinde köy tavukçuluğunun durumunu belirlemeye yönelik karşılaştırmalı bir çalışma. 8. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Çanakkale
  • Eleroğlu H, Yıldırım A, Şekeroğlu A (2014). Sivas ili agro-ekolojik alt bölgelerinde köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 11(2): 10-15.
  • Güngördü S (2009). Batman ili köy tavukçuluğunun durumu. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • İnci H, Bural R, Şengül T (2015). Bingöl ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 12(2): 13-17.
  • İnci H, Ekinci MA, Karakaya E, Söğüt B, Ayaşan T (2018). Diyarbakır ili köy tavukçuluğunun yapısı. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 15(2): 23-27.
  • İnci H, Ekinci MA, Karakaya E, Ayaşan T, Yılmaz HŞ (2019). Diyarbakır ilinde köy tavukçuluğunun mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(4): 609-616.
  • İnci H, Barik S, Karakaya E (2020). Muş ili köy tavukçuluğunun mevcut durum analizi, sorunları ve çözüm önerileri. EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences, 4(15): 535-548.
  • Karasar N (1994). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler. Nonel Akad Yayınları, Ankara, Türkiye.
  • Karkach P (2024). Expediency of returning to the extensive poultry industry in the production of organic products. Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», (March 29, 2024; Cambridge, UK), 191-198.
  • Keskin G, Kaplan G and Başaran H (2017). Türkiye’de aile çiftçiliği, işgücü prodüktivitesi ve sürdürülebilirlik. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 21(2): 209-218.
  • Müller, SK (2018). Meat and egg production with dual-purpose poultry: biological background, feed requirements and efficiency, meat and egg quality (Doctoral dissertation, ETH Zurich).
  • Neves MF, Gray AW, Lourenço CE, Scott FA (2021). Mantiqueira: innovating and disrupting in the egg business. International Food and Agribusiness Management Review, 24(1), 138-161.
  • Riise JC, Permin A, Mcainsh CV, Frederiksen L (2004). Keeping village poultry, a technical manual on small-scale poultry production. Network for Small holder Poultry Development. Copenhagen, Denmark.
  • Sheldon BL (2000). Research and development in 2000: directions and priorities for the world’s poultry science community. Poultry Science, 79:147-158.
  • Simons P (1997). Tavukçuluk endüstrisinin dünyadaki geleceği (Çeviren Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü). YUTAV-97, Uluslararası Tavukçuluk Fuarı, İstanbul.
  • Şekeroğlu A and Akşimşek ŞD (2009). Tokat ili köy tavukçuluğunum bazı özellikleri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 24(2):108-113.
  • Şekeroğlu A and Sarıca M (2010). Bir üretim sistemi olarak köy tavukçuluğu. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 9(1): 41-47.
  • TUIK (2023). Hayvancılık istatistikleri, diğer kümes hayvanları sayıları. (Web sayfası: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr) (Erişim Tarihi: 07 December 2023).
  • Yurt Z (2002). Çanakkale ilindeki kimi köylerde köy tipi kümes hayvanı yetiştiriciliğinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı. Çanakkale.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Yüksel Akın 0000-0001-7240-2031

Early Pub Date June 27, 2025
Publication Date June 30, 2025
Submission Date November 5, 2024
Acceptance Date January 9, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Akın, Y. (2025). Comparison of Village Poultry Activities in Afyonkarahisar and Kütahya Provinces. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 6(1), 32-46. https://doi.org/10.46592/turkager.1579639

26831    32449  32450 32451 3245232453

International peer double-blind reviewed journal

The articles in the Turkish Journal of Agricultural Engineering Research are open access articles and the articles are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en). This license allows third parties to share and adapt the content for non-commercial purposes with proper attribution to the original work. Please visit for more information this link https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) is indexed/abstracted in Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), EBSCO, CABI, Food Science & Technology Abstracts (FSTA), CAS Source Index (CASSI).

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) does not charge any application, publication, or subscription fees.

Publisher: Ebubekir ALTUNTAŞ

For articles citations to the articles of the Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), please click: