Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2025, Volume: 12 Issue: 3, 910 - 929, 23.07.2025
https://doi.org/10.30910/turkjans.1694478

Abstract

References

  • Acıbuca, V., Doğan, S. ve Doğan, Y. (2022). Midyat/Mardin ilçesinde tarımsal faaliyetlerin SWOT analizi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 11(2), 173-179.
  • Akhtar, K. ve Pirzada, S. S. (2014). SWOT analysis of agriculture sector of Pakistan. Journal of Economics and Sustainable Development, 5(11), 127-134.
  • Akin, T. ve Demirkol, A. (2024). Analyzing factors influencing food price dynamics in Turkey: a Bayesian perspective. CES Working Papers, 16(1), 1-16.
  • Ali, G., Mijwil, M. M., Buruga, B. A., Abotaleb, M. ve Adamopoulos, I. (2024). A survey on artificial intelligence in cybersecurity for smart agriculture: State-of-the-art, cyber threats, artificial intelligence applications, and ethical concerns. Mesopotamian Journal of Computer Science, 2024, 53-103.
  • An, N., Turp, M. T. ve Kurnaz, L. (2021). İklim Değişikliğine Bağlı Çevresel Bozulmanın Göç Kararına Etkisi: Genel Bir Bakış. Ege Coğrafya Dergisi, 30(2), 383-403.
  • Anderson, C.R. ve Bruil, J. (2021) Shifting funding to agroecology for people, climate and nature. https://www.actionaidusa.org/wp-content/uploads/2021/12/Shifting-Funding-to-Agroecology.pdf (Erişim: 22.03.2025).
  • Atar, B. (2017). Gıdamız buğdayın, geçmişten geleceğe yolculuğu. Yalvaç Akademi Dergisi, 2(1), 1-12.
  • Atış, E., Salalı, H. E. ve Akyüz, Y. (2024). Türkiye’de Tarım Politikaları ve Çevre, (Editörler, A. E. Gülersoy, G. Kaya ve A. Şeker). Cumhuriyetin 100. Yılında Çevre ve Toplum, Endişe de Var, Umut da. 139-154. Ankara: Eğitim Yayınevi.
  • Aydın, A. ve Aktuz, N. C. (2023). Sürdürülebilir Tarım için İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum Faaliyetleri. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi. Yıl: 2. Sayı: 3. ss. 132-157.
  • Bilgin, İ. ve Medeni, T. D. (2023). Tarımsal Hizmet Sunumunun Dijitalleştirilmesine Yönelik SWOT Analizi: Tarım ve Orman Bakanlığı ile KAYSİS Bağlantısallığı. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 4(2), 189-217.
  • Bilik, M. B. (2023). Kuraklık Nedeniyle Bozulan Sosyal İlişkiler ve Göç: Van Edremit Dilkaya Köyü Örneği. Afet ve Risk Dergisi, 6(3), 1097-1114.
  • Birben, Ü. ve Gençay, G. (2019). Bio-smuggling in Turkey. Crime, Law and Social Change, 71, 345-364.
  • Bulduklu, Y. (2019). Eleştirel Çalışmalarda Nitel Araştırma Yöntemi Olarak Gömülü Teori. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, 1(1), 1-14.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Erkan Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Bilimsel araştırma yöntemleri (27. bs). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Byerlee, D., De Janvry, A., Sadoulet, E., Townsend, R. ve Klytchnikova, I. (2008). World development report 2008: agriculture for development.
  • Cattaneo, C., Beine, M., Fröhlich, C. J., Kniveton, D., Martinez-Zarzoso, I., Mastrorillo, M., Millock, K., Piguet, E. And Schraven, B. (2019). Human migration in the era of climate change. Review of Environmental Economics and Policy, 13(2), 189-206.
  • Cengiz, V. ve İlhan, E. (2008). 2008 Dünya Gıda Krizi ve Türkiye’de Etkisi. Ziraat Mühendisliği, (363), 12-16. Cook, B. I., Mankin, J. S. ve Anchukaitis, K. J. (2018). Climate change and drought: From past to future. Current Climate Change Reports, 4, 164-179.
  • Çetin, F. ve Canan, İ. (2024). Tarımsal SWOT Analizi ve Stratejileri (Bolu İli Örneği). Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 11(2), 497-505.
  • Çevik M. (2022). Ünal: “Tarım, milli savunma kadar önemsenecek stratejik bir sektördür”.
  • http://www.turktarim.gov.tr/Haber/728/unal-tarim-milli-savunma-kadar-onemsenecek-stratejik-bir-sektordur (Erişim: 09.04.2025).
  • Çiftyıldız, K. ve İsel, M. (2020). Türkiye’de Tarım Sigortalarının Gelişimi TARSİM’e Geçiş Süreci ve Sigorta Sektörü İşgücü ve İstihdamı Açısından Değerlendirilmesi. ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 1 (1), 105-119
  • De Janvry, A. (2010). Agriculture for development: new paradigm and options for success. Agricultural Economics, 41, 17-36.
  • Demir, G. (2024). Kurak ve Yarı Kurak Alanların Bitkilendirme/Ağaçlandırma Çalışmalarında Farklı Su Hasadı Tekniklerinin Kullanılması. Çevre Şehir ve İklim Dergisi, 1(Özel), 236-252.
  • Dethier, J. J., ve Effenberger, A. (2012). Agriculture and development: A brief review of the literature. Economic systems, 36(2), 175-205.
  • East, R. (2013). Microbiome: Soil science comes to life. Nature 501, S18–S19. https://doi.org/10.1038/501S18a
  • Eisenstein, M. (2013). Plant breeding: Discovery in a dry spell. Nature 501, S7–S9. https://doi.org/10.1038/501S7a
  • FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO (2024). The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 – Financing to end hunger, food insecurity and malnutrition in all its forms. Rome. https://doi.org/10.4060/cd1254en
  • Fischer, G., Shah, M. M., ve Van Velthuizen, H. T. (2002). Climate change and agricultural vulnerability. Vienna: IIASA Publications.
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (2016). FAO Aquastat, FAO’s global information system on water and agriculture. Water uses. http://www.fao.org/ aquastat/en/overview/methodology/water-use (Erişim 23.03.2025).
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2022). FAOSTAT statistical database. Roma: FAO, https://www.fao.org/faostat/en/#compare (Erişim 11.04.2025).
  • Gökgöz, G. (2019). 1960’lar Türkiyesi’nde Sosyal Devlet Anlayışının Bir Kıtlık ve Kuraklık Örneği Üzerinden Değerlendirilmesi. Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, 11(5), 431–468.
  • Güman, Z. ve Günay, F. B. (2024). Nesnelerin İnterneti Yardımıyla Akıllı Tarımda Yapay Zekâ Tabanlı Gübre ve Mahsul Tahmini. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(3), 958-973.
  • Güney, S. K. (2024). Disiplinlerarası Bir Alan Olarak Gastronominin Yenilikçilik Açısından Anarşizm ile İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Hospitality and Tourism Issues, 6(1), 50-63.
  • Güran, H. Ş. (2024). İklim Değişikliği ve Gıda Güvencesi. Bölgesel Kalkınma Dergisi, 2(02), 205-212.
  • Helms, M. M. ve Nixon, J. (2010). Exploring SWOT analysis–where are we now? A review of academic research from the last decade. Journal of strategy and management, 3(3), 215-251
  • Hosseini, F., Sadighi, H., Mortazavi, S. A. ve Farhadian, H. (2019). An E-commerce SWOT analysis for export of agricultural commodities in Iran. Journal of Agricultural Science and Technology, 21(7), 1641-1656.
  • IAASTD, E. (2009). Agriculture at a Crossroads. International assessment of agricultural knowledge, science and technology for development, synthesis report No. HD1428. I547 2008.
  • IPCC, (2014). Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part B: Regional Aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Barros, V.R., C.B. Field, D.J. Dokken, M.D. Mastrandrea, K.J. Mach, T.E. Bilir, M. Chatterjee, K.L. Ebi, Y.O. Estrada, R.C. Genova, B. Girma, E.S. Kissel, A.N. Levy, S. MacCracken, P.R. Mastrandrea, and L.L. White (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, pp. 688.
  • IPCC, (2022). Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, 3056 pp., doi:10.1017/9781009325844.
  • IPCC, (2023). Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, 184 pp., doi: 10.59327/IPCC/AR6-9789291691647.
  • İnci, İ. (2010). Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Tarımsal Kredi Konusundaki Gelişmeler (1923-1938). SAÜ Fen Edebiyat Dergisi (1) 91-116.
  • Kapluhan, E. (2013). Türkiye’de kuraklik ve kurakliğin tarima etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi, (27), 487-510. Karadeniz, T. (2022). Developments in fruit growing in Türkiye in the last fifty years (1970-2020) and its place in the world. In Ştiinţă, educaţie, cultură (Vol. 1, pp. 228-232).
  • Karami, S. ve Agahi, H. (2017). SWOT analysis of strategies for agricultural entrepreneurs empowerment. International Journal of Agricultural Management and Development (IJAMAD), 8(2), 307-320.
  • Khilchevskyi, V. ve Karamushka, V. (2021). Global water resources: distribution and demand. In Clean water and sanitation (pp. 1-11). Cham: Springer International Publishing.
  • Kredi Kayıt Bürosu- KKB (2023). Türkiye Tarımsal Görünüm Saha Araştırması 2023.
  • https://www.kkb.com.tr/Resources/ContentFile/Tarimsal-gorunum-saha-arastirma-raporu2023.pdf (Erişim: 13.03.2025).
  • Lane, B. (1994). What is rural tourism?. Journal of sustainable tourism, 2(1-2), 7-21.
  • Lise, W. (2006). Decomposition of CO2 emissions over 1980–2003 in Turkey. Energy Policy, 34(14), 1841-1852.
  • Mazoyer, M. ve Roudart, L. (2006). A history of world agriculture: from the neolithic age to the current crisis. New York: NYU Press.
  • Muminjanov, H. Ve Karagöz, A. (2019). Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. Ankara: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü.
  • Ommani, A. R. (2011). Strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) analysis for farming system businesses management: Case of wheat farmers of Shadervan District, Shoushtar Township, Iran. African journal of business management, 5(22), 9448.
  • Pehlivan, E. ve Akpınar, Ö. (2022). Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ile TARSİM Özelinde Bir Uygulama. Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dergisi, (6)2, 132 – 151
  • Prosekov, A. Y. ve Ivanova, S. A. (2018). Food security: The challenge of the present. Geoforum, 91, 73-77. Ramaloo, P., Siwar, C., Liong, C. Y. ve Isahak, A. (2018). Identification of strategies for urban agriculture development: A SWOT analysis. Planning Malaysia, 16.
  • Sarıkaya, M. F. (2022). Akıllı Sulama Sistemleri. (Editörler: Tolga K. ve Yeter Ç.), Teknolojik Tarım (ss. 201-2020). Ankara: İKSAD.
  • Sarış, F. (2021). Türkiye'de evsel su tedarik ve tüketim istatistiklerinin değerlendirilmesi. Coğrafi Bilimler Dergisi, 19(1), 195-216.
  • Smirnov, O., Lahav, G., Orbell, J., Zhang, M. ve Xiao, T. (2023). Climate change, drought, and potential environmental migration flows under different policy scenarios. International Migration Review, 57(1), 36-67.
  • Sunar, B., Yalçın, B., Ergene, B. ve Önal, A. (2024)i Akıllı Tarım Uygulamalarında Kullanılan İlaçlama Sistemlerinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 7(1), 58-72. T C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- ÇŞB (2022). Çevresel Göstergeler, Su Kullanımı. https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/su-kullanimi-i-85738 (Erişim. 23.03.2025).
  • T C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- ÇŞB (2024). Çevresel Göstergeler, Kişi Başına Tarım Alanı. https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/kisi-basina-tarim-alani-i-85832 (Erişim: 08.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2022). Su Yönetimi Genel Müdürlüğü. Bugün Dünya Su Kayıplar Günü. https://www.tarimorman.gov.tr/SYGM/Haber/1076/ (Erişim: 12.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2023). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 2023 Faaliyet Raporu. https://www.dsi.gov.tr/Sayfa/Detay/720 (Erişim: 08.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2024). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Su Kaynaklarını Verimli Kullanalım, Tedbirlere Uyalım. https://dsi.gov.tr/Haber/Detay/12848 (Erişim: 20.04.2025).
  • Tao, S., Xu, Y., Liu, K., Pan, J. ve Gou, S. (2011). Research progress in agricultural vulnerability to climate change. Advances in climate change research, 2(4), 203-210. doi:10.3724/SP.J.1248.2011.00203.
  • Tekin, M. K. ve Deniz, O. (2024). İnsan Müdahalesi, İklim Değişikliği ve Toplumsal Sorunlar Sarmalında Yaşanan Çevre Felaketlerine Politik ve Ekolojik Bir Yaklaşım: Marmara Gölü (Manisa) Örneği. Journal of Geography, (49), 191-210.
  • Tumwine, G. N., Lokina, R. B. Ve Matovu, J. M. (2019). The Effect of Climate Change on Agricultural Crop Returns in Uganda. Journal of Economics and Behavioral Studies 11(4), 71-87.
  • Turan, E. S. (2018). Türkiye'nin iklim değişikliğine bağlı kuraklık durumu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 4(1), 63-69. Türker, U. (2024). Akıllı Tarım Teknolojileri Kullanımının Gıda ve Su Tasarrufu Üzerine Etkileri. (Editörler: Kazım, Ş. ve İrfan E.). Gıda, Su Kaybı ve İsrafı (s. 105-122) içinde. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları.
  • Türkeş, M. (2021). Türkiye’nin su iklimi, iklim değişikliği ve 2019-2020 kuraklığı. EKOIQ, 92, 90-97.
  • Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK (2024a). İşgücü İstatistikleri, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Istatistikleri-2023-53521 (Erişim 24.03.2025).
  • Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK (2024b). Yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Yillik-Gayrisafi-Yurt-Ici-Hasila-2023-53450 (Erişim: 22.03.2025).
  • Türkiye İstatistik Kurumu, TÜİK (2025). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Adrese-Dayali-Nufus-Kayit-Sistemi-Sonuclari-2024-53783 (Erişim: 17.04.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği- TZOB (2011). Zirai ve İktisadi Rapor 2007-2010. Ankara. https://www.tzob.org.tr/zirai-iktisadi-raporlar (Erişim: 27.03.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği- TZOB (2019). Zirai ve İktisadi Rapor 2015-2018. Ankara. https://www.tzob.org.tr/wp-content/uploads/2024/12/2015-2018.pdf (Erişim: 27.03.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği, TZOB (2023). Ülkemizde tarım nüfusu yaşlandı. https://www.tzob.org.tr/ulkemizde-tarim-nufusu-yaslandi/ (Erişim: 17.04.2025).
  • Us, K. ve Akbıyık, N. (2023). Tarım Sektöründe İstihdam ve Çalışanların Sosyal Güvenliği. Econharran, 7(12), 25-36.
  • Yavuz, F. ve Dilek, Ş. (2019). Türkiye Tarımına Yeniden Bakış. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı. I. Baskı. ISBN: 978-605 7544-47-6. Turkuvaz: İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık, 188.
  • Yıldız, D. (2021). İstanbul’un 90 Yıllık Yağışları ve MGM‘nin Türkiye Kuraklık Haritaları Ne Gösteriyor? Su Politikaları Derneği, 1-10. https://www.hidropolitikakademi.org/tr/article/28377/istanbulun-90-yillik-yagislari-ve-mgm-nin-turkiye-kuraklik-haritalari-ne-gosteriyor- (Erişim: 01.04.2025).

Agriculture in Türkiye Under Drought Threat: A SWOT Analysis Based on Expert Views

Year 2025, Volume: 12 Issue: 3, 910 - 929, 23.07.2025
https://doi.org/10.30910/turkjans.1694478

Abstract

This study presents a strategic situation analysis of the Turkish agricultural sector. For this purpose, the sector's internal strengths and weaknesses, along with external opportunities and threats, were assessed within the framework of a SWOT analysis. The study aimed to develop policy recommendations for sustainable adaptation and mitigation strategies, considering the projected increase in the severity and frequency of climate change-induced drought events in the Mediterranean Basin. To achieve this, in-depth interviews were conducted with 15 participants, comprising expert academics in relevant fields and agricultural field professionals with at least five years of experience. Data collected through a semi-structured interview form were transferred to MAXQDA 2024 qualitative analysis software and subjected to thematic analysis. The study's findings indicate that climatic diversity, geographical location, natural resources, and biodiversity constitute the core strengths of the Turkish agricultural sector. Additionally, a rich agricultural heritage, alternative production techniques, and youth demographic potential offer significant opportunities. However, a weak institutional structure, technological and infrastructural deficiencies, short-term unstable policies, unconscious resource use, and inadequacies in producer education were identified as significant weaknesses for the sector. Furthermore, environmental and climatic threats, particularly global warming and climate change, along with migration, food insecurity, and high import dependency, severely threaten the future and sustainability of agricultural production. In conclusion, the sustainable future of the Turkish agricultural sector hinges on preserving and developing advantages such as climatic diversity and youth demographic potential, addressing infrastructural and educational shortcomings, and building strategic resilience against import dependency, drought, and other climatic threats.

References

  • Acıbuca, V., Doğan, S. ve Doğan, Y. (2022). Midyat/Mardin ilçesinde tarımsal faaliyetlerin SWOT analizi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 11(2), 173-179.
  • Akhtar, K. ve Pirzada, S. S. (2014). SWOT analysis of agriculture sector of Pakistan. Journal of Economics and Sustainable Development, 5(11), 127-134.
  • Akin, T. ve Demirkol, A. (2024). Analyzing factors influencing food price dynamics in Turkey: a Bayesian perspective. CES Working Papers, 16(1), 1-16.
  • Ali, G., Mijwil, M. M., Buruga, B. A., Abotaleb, M. ve Adamopoulos, I. (2024). A survey on artificial intelligence in cybersecurity for smart agriculture: State-of-the-art, cyber threats, artificial intelligence applications, and ethical concerns. Mesopotamian Journal of Computer Science, 2024, 53-103.
  • An, N., Turp, M. T. ve Kurnaz, L. (2021). İklim Değişikliğine Bağlı Çevresel Bozulmanın Göç Kararına Etkisi: Genel Bir Bakış. Ege Coğrafya Dergisi, 30(2), 383-403.
  • Anderson, C.R. ve Bruil, J. (2021) Shifting funding to agroecology for people, climate and nature. https://www.actionaidusa.org/wp-content/uploads/2021/12/Shifting-Funding-to-Agroecology.pdf (Erişim: 22.03.2025).
  • Atar, B. (2017). Gıdamız buğdayın, geçmişten geleceğe yolculuğu. Yalvaç Akademi Dergisi, 2(1), 1-12.
  • Atış, E., Salalı, H. E. ve Akyüz, Y. (2024). Türkiye’de Tarım Politikaları ve Çevre, (Editörler, A. E. Gülersoy, G. Kaya ve A. Şeker). Cumhuriyetin 100. Yılında Çevre ve Toplum, Endişe de Var, Umut da. 139-154. Ankara: Eğitim Yayınevi.
  • Aydın, A. ve Aktuz, N. C. (2023). Sürdürülebilir Tarım için İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum Faaliyetleri. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi. Yıl: 2. Sayı: 3. ss. 132-157.
  • Bilgin, İ. ve Medeni, T. D. (2023). Tarımsal Hizmet Sunumunun Dijitalleştirilmesine Yönelik SWOT Analizi: Tarım ve Orman Bakanlığı ile KAYSİS Bağlantısallığı. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 4(2), 189-217.
  • Bilik, M. B. (2023). Kuraklık Nedeniyle Bozulan Sosyal İlişkiler ve Göç: Van Edremit Dilkaya Köyü Örneği. Afet ve Risk Dergisi, 6(3), 1097-1114.
  • Birben, Ü. ve Gençay, G. (2019). Bio-smuggling in Turkey. Crime, Law and Social Change, 71, 345-364.
  • Bulduklu, Y. (2019). Eleştirel Çalışmalarda Nitel Araştırma Yöntemi Olarak Gömülü Teori. Kritik İletişim Çalışmaları Dergisi, 1(1), 1-14.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Erkan Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2019). Bilimsel araştırma yöntemleri (27. bs). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Byerlee, D., De Janvry, A., Sadoulet, E., Townsend, R. ve Klytchnikova, I. (2008). World development report 2008: agriculture for development.
  • Cattaneo, C., Beine, M., Fröhlich, C. J., Kniveton, D., Martinez-Zarzoso, I., Mastrorillo, M., Millock, K., Piguet, E. And Schraven, B. (2019). Human migration in the era of climate change. Review of Environmental Economics and Policy, 13(2), 189-206.
  • Cengiz, V. ve İlhan, E. (2008). 2008 Dünya Gıda Krizi ve Türkiye’de Etkisi. Ziraat Mühendisliği, (363), 12-16. Cook, B. I., Mankin, J. S. ve Anchukaitis, K. J. (2018). Climate change and drought: From past to future. Current Climate Change Reports, 4, 164-179.
  • Çetin, F. ve Canan, İ. (2024). Tarımsal SWOT Analizi ve Stratejileri (Bolu İli Örneği). Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 11(2), 497-505.
  • Çevik M. (2022). Ünal: “Tarım, milli savunma kadar önemsenecek stratejik bir sektördür”.
  • http://www.turktarim.gov.tr/Haber/728/unal-tarim-milli-savunma-kadar-onemsenecek-stratejik-bir-sektordur (Erişim: 09.04.2025).
  • Çiftyıldız, K. ve İsel, M. (2020). Türkiye’de Tarım Sigortalarının Gelişimi TARSİM’e Geçiş Süreci ve Sigorta Sektörü İşgücü ve İstihdamı Açısından Değerlendirilmesi. ETÜ Sentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 1 (1), 105-119
  • De Janvry, A. (2010). Agriculture for development: new paradigm and options for success. Agricultural Economics, 41, 17-36.
  • Demir, G. (2024). Kurak ve Yarı Kurak Alanların Bitkilendirme/Ağaçlandırma Çalışmalarında Farklı Su Hasadı Tekniklerinin Kullanılması. Çevre Şehir ve İklim Dergisi, 1(Özel), 236-252.
  • Dethier, J. J., ve Effenberger, A. (2012). Agriculture and development: A brief review of the literature. Economic systems, 36(2), 175-205.
  • East, R. (2013). Microbiome: Soil science comes to life. Nature 501, S18–S19. https://doi.org/10.1038/501S18a
  • Eisenstein, M. (2013). Plant breeding: Discovery in a dry spell. Nature 501, S7–S9. https://doi.org/10.1038/501S7a
  • FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO (2024). The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 – Financing to end hunger, food insecurity and malnutrition in all its forms. Rome. https://doi.org/10.4060/cd1254en
  • Fischer, G., Shah, M. M., ve Van Velthuizen, H. T. (2002). Climate change and agricultural vulnerability. Vienna: IIASA Publications.
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations (2016). FAO Aquastat, FAO’s global information system on water and agriculture. Water uses. http://www.fao.org/ aquastat/en/overview/methodology/water-use (Erişim 23.03.2025).
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2022). FAOSTAT statistical database. Roma: FAO, https://www.fao.org/faostat/en/#compare (Erişim 11.04.2025).
  • Gökgöz, G. (2019). 1960’lar Türkiyesi’nde Sosyal Devlet Anlayışının Bir Kıtlık ve Kuraklık Örneği Üzerinden Değerlendirilmesi. Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, 11(5), 431–468.
  • Güman, Z. ve Günay, F. B. (2024). Nesnelerin İnterneti Yardımıyla Akıllı Tarımda Yapay Zekâ Tabanlı Gübre ve Mahsul Tahmini. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(3), 958-973.
  • Güney, S. K. (2024). Disiplinlerarası Bir Alan Olarak Gastronominin Yenilikçilik Açısından Anarşizm ile İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Hospitality and Tourism Issues, 6(1), 50-63.
  • Güran, H. Ş. (2024). İklim Değişikliği ve Gıda Güvencesi. Bölgesel Kalkınma Dergisi, 2(02), 205-212.
  • Helms, M. M. ve Nixon, J. (2010). Exploring SWOT analysis–where are we now? A review of academic research from the last decade. Journal of strategy and management, 3(3), 215-251
  • Hosseini, F., Sadighi, H., Mortazavi, S. A. ve Farhadian, H. (2019). An E-commerce SWOT analysis for export of agricultural commodities in Iran. Journal of Agricultural Science and Technology, 21(7), 1641-1656.
  • IAASTD, E. (2009). Agriculture at a Crossroads. International assessment of agricultural knowledge, science and technology for development, synthesis report No. HD1428. I547 2008.
  • IPCC, (2014). Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Part B: Regional Aspects. Contribution of Working Group II to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Barros, V.R., C.B. Field, D.J. Dokken, M.D. Mastrandrea, K.J. Mach, T.E. Bilir, M. Chatterjee, K.L. Ebi, Y.O. Estrada, R.C. Genova, B. Girma, E.S. Kissel, A.N. Levy, S. MacCracken, P.R. Mastrandrea, and L.L. White (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, pp. 688.
  • IPCC, (2022). Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, 3056 pp., doi:10.1017/9781009325844.
  • IPCC, (2023). Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, 184 pp., doi: 10.59327/IPCC/AR6-9789291691647.
  • İnci, İ. (2010). Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Tarımsal Kredi Konusundaki Gelişmeler (1923-1938). SAÜ Fen Edebiyat Dergisi (1) 91-116.
  • Kapluhan, E. (2013). Türkiye’de kuraklik ve kurakliğin tarima etkisi. Marmara Coğrafya Dergisi, (27), 487-510. Karadeniz, T. (2022). Developments in fruit growing in Türkiye in the last fifty years (1970-2020) and its place in the world. In Ştiinţă, educaţie, cultură (Vol. 1, pp. 228-232).
  • Karami, S. ve Agahi, H. (2017). SWOT analysis of strategies for agricultural entrepreneurs empowerment. International Journal of Agricultural Management and Development (IJAMAD), 8(2), 307-320.
  • Khilchevskyi, V. ve Karamushka, V. (2021). Global water resources: distribution and demand. In Clean water and sanitation (pp. 1-11). Cham: Springer International Publishing.
  • Kredi Kayıt Bürosu- KKB (2023). Türkiye Tarımsal Görünüm Saha Araştırması 2023.
  • https://www.kkb.com.tr/Resources/ContentFile/Tarimsal-gorunum-saha-arastirma-raporu2023.pdf (Erişim: 13.03.2025).
  • Lane, B. (1994). What is rural tourism?. Journal of sustainable tourism, 2(1-2), 7-21.
  • Lise, W. (2006). Decomposition of CO2 emissions over 1980–2003 in Turkey. Energy Policy, 34(14), 1841-1852.
  • Mazoyer, M. ve Roudart, L. (2006). A history of world agriculture: from the neolithic age to the current crisis. New York: NYU Press.
  • Muminjanov, H. Ve Karagöz, A. (2019). Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. Ankara: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü.
  • Ommani, A. R. (2011). Strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) analysis for farming system businesses management: Case of wheat farmers of Shadervan District, Shoushtar Township, Iran. African journal of business management, 5(22), 9448.
  • Pehlivan, E. ve Akpınar, Ö. (2022). Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri ile TARSİM Özelinde Bir Uygulama. Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dergisi, (6)2, 132 – 151
  • Prosekov, A. Y. ve Ivanova, S. A. (2018). Food security: The challenge of the present. Geoforum, 91, 73-77. Ramaloo, P., Siwar, C., Liong, C. Y. ve Isahak, A. (2018). Identification of strategies for urban agriculture development: A SWOT analysis. Planning Malaysia, 16.
  • Sarıkaya, M. F. (2022). Akıllı Sulama Sistemleri. (Editörler: Tolga K. ve Yeter Ç.), Teknolojik Tarım (ss. 201-2020). Ankara: İKSAD.
  • Sarış, F. (2021). Türkiye'de evsel su tedarik ve tüketim istatistiklerinin değerlendirilmesi. Coğrafi Bilimler Dergisi, 19(1), 195-216.
  • Smirnov, O., Lahav, G., Orbell, J., Zhang, M. ve Xiao, T. (2023). Climate change, drought, and potential environmental migration flows under different policy scenarios. International Migration Review, 57(1), 36-67.
  • Sunar, B., Yalçın, B., Ergene, B. ve Önal, A. (2024)i Akıllı Tarım Uygulamalarında Kullanılan İlaçlama Sistemlerinin Araştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 7(1), 58-72. T C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- ÇŞB (2022). Çevresel Göstergeler, Su Kullanımı. https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/su-kullanimi-i-85738 (Erişim. 23.03.2025).
  • T C Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- ÇŞB (2024). Çevresel Göstergeler, Kişi Başına Tarım Alanı. https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/kisi-basina-tarim-alani-i-85832 (Erişim: 08.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2022). Su Yönetimi Genel Müdürlüğü. Bugün Dünya Su Kayıplar Günü. https://www.tarimorman.gov.tr/SYGM/Haber/1076/ (Erişim: 12.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2023). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 2023 Faaliyet Raporu. https://www.dsi.gov.tr/Sayfa/Detay/720 (Erişim: 08.04.2025).
  • T C Tarım ve Orman Bakanlığı- TOB (2024). Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Su Kaynaklarını Verimli Kullanalım, Tedbirlere Uyalım. https://dsi.gov.tr/Haber/Detay/12848 (Erişim: 20.04.2025).
  • Tao, S., Xu, Y., Liu, K., Pan, J. ve Gou, S. (2011). Research progress in agricultural vulnerability to climate change. Advances in climate change research, 2(4), 203-210. doi:10.3724/SP.J.1248.2011.00203.
  • Tekin, M. K. ve Deniz, O. (2024). İnsan Müdahalesi, İklim Değişikliği ve Toplumsal Sorunlar Sarmalında Yaşanan Çevre Felaketlerine Politik ve Ekolojik Bir Yaklaşım: Marmara Gölü (Manisa) Örneği. Journal of Geography, (49), 191-210.
  • Tumwine, G. N., Lokina, R. B. Ve Matovu, J. M. (2019). The Effect of Climate Change on Agricultural Crop Returns in Uganda. Journal of Economics and Behavioral Studies 11(4), 71-87.
  • Turan, E. S. (2018). Türkiye'nin iklim değişikliğine bağlı kuraklık durumu. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 4(1), 63-69. Türker, U. (2024). Akıllı Tarım Teknolojileri Kullanımının Gıda ve Su Tasarrufu Üzerine Etkileri. (Editörler: Kazım, Ş. ve İrfan E.). Gıda, Su Kaybı ve İsrafı (s. 105-122) içinde. Ankara: Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları.
  • Türkeş, M. (2021). Türkiye’nin su iklimi, iklim değişikliği ve 2019-2020 kuraklığı. EKOIQ, 92, 90-97.
  • Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK (2024a). İşgücü İstatistikleri, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Istatistikleri-2023-53521 (Erişim 24.03.2025).
  • Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK (2024b). Yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, 2023. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Yillik-Gayrisafi-Yurt-Ici-Hasila-2023-53450 (Erişim: 22.03.2025).
  • Türkiye İstatistik Kurumu, TÜİK (2025). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Adrese-Dayali-Nufus-Kayit-Sistemi-Sonuclari-2024-53783 (Erişim: 17.04.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği- TZOB (2011). Zirai ve İktisadi Rapor 2007-2010. Ankara. https://www.tzob.org.tr/zirai-iktisadi-raporlar (Erişim: 27.03.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği- TZOB (2019). Zirai ve İktisadi Rapor 2015-2018. Ankara. https://www.tzob.org.tr/wp-content/uploads/2024/12/2015-2018.pdf (Erişim: 27.03.2025).
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği, TZOB (2023). Ülkemizde tarım nüfusu yaşlandı. https://www.tzob.org.tr/ulkemizde-tarim-nufusu-yaslandi/ (Erişim: 17.04.2025).
  • Us, K. ve Akbıyık, N. (2023). Tarım Sektöründe İstihdam ve Çalışanların Sosyal Güvenliği. Econharran, 7(12), 25-36.
  • Yavuz, F. ve Dilek, Ş. (2019). Türkiye Tarımına Yeniden Bakış. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı. I. Baskı. ISBN: 978-605 7544-47-6. Turkuvaz: İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık, 188.
  • Yıldız, D. (2021). İstanbul’un 90 Yıllık Yağışları ve MGM‘nin Türkiye Kuraklık Haritaları Ne Gösteriyor? Su Politikaları Derneği, 1-10. https://www.hidropolitikakademi.org/tr/article/28377/istanbulun-90-yillik-yagislari-ve-mgm-nin-turkiye-kuraklik-haritalari-ne-gosteriyor- (Erişim: 01.04.2025).
There are 76 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Economics (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Veysi Kortak 0000-0002-4639-8507

Özlem Çakır 0000-0002-8542-7358

Publication Date July 23, 2025
Submission Date May 7, 2025
Acceptance Date July 1, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Kortak, V., & Çakır, Ö. (2025). Agriculture in Türkiye Under Drought Threat: A SWOT Analysis Based on Expert Views. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 12(3), 910-929. https://doi.org/10.30910/turkjans.1694478