Research Article
BibTex RIS Cite

Rekreasyon İşletmelerinde “Yeşil Bilgi Yönetimi Ölçeğinin” Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Year 2025, Volume: 6 Issue: 1, 117 - 132, 29.04.2025

Abstract

Bu araştırmada, rekreasyon işletmelerinde Yu vd. (2022) tarafından geliştirilen “Yeşil Bilgi Yönetimi Ölçeğinin Türk dili ve kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Söz konusu ölçek, rekreatif işletmeler tarafından düzenlenen organizasyonlarda en az bir kez yönetici pozisyonunda görev yapmış bireylerin yeşil bilgi yönetimine bakış açılarını ölçmeye yönelik olarak geliştirilmiştir. Ölçek, yöneticilerin rekreatif faaliyetler sırasında ve sonrasında kullandıkları yönetim malzemeleri ile geri dönüşüm konusundaki kararlarını değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Türkçe literatürde yeşil bilgi yönetimi ile ilgili çalışmaların rekreasyon alanında yetersiz olması nedeniyle, rekreasyon yöneticilerinin yönetim malzemelerine yönelik bakış açılarını değerlendirebilecek uygun bir ölçme aracının bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, araştırmanın alana önemli bir katkı sağlayacağını göstermektedir. Araştırmanın evrenini, Ankara ve Eskişehir illerinde kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 321 rekreasyon işletmesinde (tur işletmeleri, spor merkezleri, hareket eğitimi merkezleri vb.) yönetici pozisyonunda çalışan bireyler oluşturmaktadır. Ölçeğin yapısını test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Analiz sonuçları, elde edilen değerlerin literatürde kabul edilen uyum indekslerinin üzerinde olduğunu ve ölçeğin yapısal uyum açısından olumlu bir özellik sergilediğini göstermektedir. Buna ek olarak, ölçeğin yapı geçerliliği ve güvenilirliği incelenmiştir. Beş boyut ve 26 maddeden oluşan ölçeğin güvenilirliği, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı (0.882) ile belirlenmiş olup, bu değer literatürde kabul edilen seviyenin üzerindedir. Sonuç olarak, yapılan analizler “Rekreasyon İşletmelerinde Yeşil Bilgi Yönetimi Ölçeğinin yüksek düzeyde iç tutarlılık gösterdiğini ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, Türk dili ve kültürü için gerekli psikometrik özellikleri taşıyan bu ölçeğin, Türkiye’deki etkinlik katılımcıları üzerinde uygulanabileceği sonucuna varılmıştır

Ethical Statement

E-87914409-050.04-44548 (ETİK KURUL ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ)

References

  • Abbas, J., & Sağsan, M. (2019). Impact of knowledge management practices on green innovation and corporate sustainable development: A structural analysis. Journal of Cleaner Production, 229, 611-620.
  • Abuaddous, H., Sokkar, A., & Abualodous, B. (2018). The impact of knowledge management on organizational performance. International Journal of Advanced Computer Science and Applications, 9, 204-208.
  • Adekunle, P., Aigbavboa, C., Akinradewo, O., Oke, A., & Aghimien, D. (2022). Construction information management: Benefits to the construction industry. Sustainability, 14(18), 11366.
  • Areed, S., Salloum, S., & Shaalan, K. (2020). The role of knowledge management processes for enhancing and supporting innovative organizations: A Systematic Review., 143-161.
  • Balcı, V., & Koçak, F. (2014). Spor ve rekreasyon alanlarinin tasariminda ve kullaniminda çevresel sürdürülebilirlik. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2), 46-58.
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum. (8. baskı). Pegem A.
  • Cao, K., Chen, Y., & Qiang, B. (2019). Research on the construction of green management information system for sustainable development. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 688.
  • Chauhan, H., & Kalkis, H. (2023). Knowledge management capabilities in the intra-organizational environment. Human Factors, Business Management and Society, 97(97).
  • Detlor, B. (2010). Information management. Int. J. Inf. Manag., 30, 103-108.
  • DeVellis, R. F. (2003). Scale development theory and applications, Second Edition, Applied Social Research Methods Series, Cume 26.
  • Gupta, B., Iyer, L. S., & Aronson, J. E. (2000). Knowledge management: practices and challenges. Industrial Management & Data Systems, 100(1), 17-21.
  • Gürbüz, S., & Şahin, F. (2018). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri-feselefe-yöntem-analiz (5. baskı). Seçkin Yayıncılık.
  • Hair, J. F., Anderson, R. E., Babin, B. J., & Black, W. C. (2010). Multivariate data analysis: A global perspective (Vol. 7). Haleem, F., Ilyas, M., & Jehangir, M. (2024). Driving organizational value through sustainable business processes and green information technology. Business Process Management Journal, 30(7), 2380-2400.
  • Hasan, M. M., Nekmahmud, M., Yajuan, L., & Patwary, M. A. (2019). Green business value chain: A systematic review. Sustainable Production and Consumption, 20, 326-339.
  • Hu, L., & Bentler, P. M. (1999). Cutoff criteria for fit indexes in covariance structure analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal, 6(1), 1–55.
  • İnan, G. (2023). Geleceğimizi yeşil vergilerle şekillendirmek. Mali Cözüm Dergisi, 33, 1901-1905.
  • Karakoç, F. Y., & Dönmez, L. (2014). Ölçek geliştirme çalışmalarında temel ilkeler. Tıp Eğitimi Dünyası, 13(40), 39-49. Kline, P. (2014). An easy guide to factor analysis. New York: Routledge.
  • Malerba, F., & McKelvey, M. (2019). Knowledge-intensive innovative entrepreneurship. Foundations and Trends® in Entrepreneurship, 14(6), 555-681.
  • Mardani, A., Nikoosokhan, S., Moradi, M., & Doustar, M. (2018). The relationship between knowledge management and innovation performance. The Journal of High Technology Management Research, 29(1), 12-26.
  • Morozov, V. (2020). Information management methods and successful business., (3), 34-41.
  • Mustapha, M., Manan, Z., & Alwi, S. (2017). Sustainable green management system (SGMS) – An integrated approach towards organisational sustainability. Journal of Cleaner Production, 146, 158-172.
  • Neef, D. (1999). Making the case for knowledge management: The bigger picture. Management Decision, 37, 72-78.
  • Özdedeoğlu, B., & Erdoğan, M. (2023). Sürdürülebilir spor ve rekreasyon tesislerinin planlamasında kuruluş dinamikleri: Fitness salonu örneği. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 21(100. Yıl Özel Sayısı), 45-55.
  • P. Pai, Y., & T. Chary, S. (2013). Dimensions of hospital service quality: A critical review: Perspective of patients from global studies. International Journal of Health Care Quality Assurance, 26(4), 308-340.
  • Sarkis, J., Koo, C., & Watson, R. T. (2013). Green information systems & technologies–this generation and beyond: Introduction to the special issue. Information Systems Frontiers, 15, 695-704.
  • Sokoh, G. C., & Okolie, U. C. (2021). Knowledge management and its importance in modern organizations. Journal of Public Administration, Finance and Law, 20(1), 283-300.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2007). Experimental designs using ANOVA (Vol. 724). Belmont, CA: Thomson/Brooks/Cole.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, (2019). Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Değerlendirme Raporu. https://Www.Sbb.Gov.Tr/Wp-Content/Uploads/2020/03/Surdurulebilir-Kalkinma-Amaclari-Degerlendirme-Raporu_13_12_2019-WEB.Pdf).
  • Tuğaç, Ç. (2022). İklim değişikliği krizi ve şehirler. Çevre Şehir ve İklim Dergisi, 1(1), 38-60.
  • UN (1987). Report of the World Commission on Environment and Development : note / by the Secretary-General. https://digitallibrary.un.org/record/139811?v=pdf.
  • Ural, A. V. (2011). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi (3. baskı). Detay Yayıncılık.
  • Wang, S., Abbas, J., Sial, M. S., Álvarez-Otero, S., & Cioca, L. I. (2022). Achieving green innovation and sustainable development goals through green knowledge management: Moderating role of organizational green culture. Journal of Innovation & Knowledge, 7(4), 100272.
  • Widyanti, R., Rajiani, I., & Basuki, B. (2024). Green knowledge management to achieve corporate sustainable development. Journal of Infrastructure, Policy and Development, 8(2), 2844.
  • Yaşlıoğlu, M. M. (2017). Sosyal bilimlerde faktör analizi ve geçerlilik: Keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizlerinin kullanılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 46, 74-85.
  • Yu, S., Abbas, J., Álvarez-Otero, S., & Cherian, J. (2022). Green knowledge management: Scale development and validation. Journal of Innovation & Knowledge, 7(4), 100244.
Year 2025, Volume: 6 Issue: 1, 117 - 132, 29.04.2025

Abstract

References

  • Abbas, J., & Sağsan, M. (2019). Impact of knowledge management practices on green innovation and corporate sustainable development: A structural analysis. Journal of Cleaner Production, 229, 611-620.
  • Abuaddous, H., Sokkar, A., & Abualodous, B. (2018). The impact of knowledge management on organizational performance. International Journal of Advanced Computer Science and Applications, 9, 204-208.
  • Adekunle, P., Aigbavboa, C., Akinradewo, O., Oke, A., & Aghimien, D. (2022). Construction information management: Benefits to the construction industry. Sustainability, 14(18), 11366.
  • Areed, S., Salloum, S., & Shaalan, K. (2020). The role of knowledge management processes for enhancing and supporting innovative organizations: A Systematic Review., 143-161.
  • Balcı, V., & Koçak, F. (2014). Spor ve rekreasyon alanlarinin tasariminda ve kullaniminda çevresel sürdürülebilirlik. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2), 46-58.
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: İstatistik, araştırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum. (8. baskı). Pegem A.
  • Cao, K., Chen, Y., & Qiang, B. (2019). Research on the construction of green management information system for sustainable development. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 688.
  • Chauhan, H., & Kalkis, H. (2023). Knowledge management capabilities in the intra-organizational environment. Human Factors, Business Management and Society, 97(97).
  • Detlor, B. (2010). Information management. Int. J. Inf. Manag., 30, 103-108.
  • DeVellis, R. F. (2003). Scale development theory and applications, Second Edition, Applied Social Research Methods Series, Cume 26.
  • Gupta, B., Iyer, L. S., & Aronson, J. E. (2000). Knowledge management: practices and challenges. Industrial Management & Data Systems, 100(1), 17-21.
  • Gürbüz, S., & Şahin, F. (2018). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri-feselefe-yöntem-analiz (5. baskı). Seçkin Yayıncılık.
  • Hair, J. F., Anderson, R. E., Babin, B. J., & Black, W. C. (2010). Multivariate data analysis: A global perspective (Vol. 7). Haleem, F., Ilyas, M., & Jehangir, M. (2024). Driving organizational value through sustainable business processes and green information technology. Business Process Management Journal, 30(7), 2380-2400.
  • Hasan, M. M., Nekmahmud, M., Yajuan, L., & Patwary, M. A. (2019). Green business value chain: A systematic review. Sustainable Production and Consumption, 20, 326-339.
  • Hu, L., & Bentler, P. M. (1999). Cutoff criteria for fit indexes in covariance structure analysis: Conventional criteria versus new alternatives. Structural Equation Modeling: A Multidisciplinary Journal, 6(1), 1–55.
  • İnan, G. (2023). Geleceğimizi yeşil vergilerle şekillendirmek. Mali Cözüm Dergisi, 33, 1901-1905.
  • Karakoç, F. Y., & Dönmez, L. (2014). Ölçek geliştirme çalışmalarında temel ilkeler. Tıp Eğitimi Dünyası, 13(40), 39-49. Kline, P. (2014). An easy guide to factor analysis. New York: Routledge.
  • Malerba, F., & McKelvey, M. (2019). Knowledge-intensive innovative entrepreneurship. Foundations and Trends® in Entrepreneurship, 14(6), 555-681.
  • Mardani, A., Nikoosokhan, S., Moradi, M., & Doustar, M. (2018). The relationship between knowledge management and innovation performance. The Journal of High Technology Management Research, 29(1), 12-26.
  • Morozov, V. (2020). Information management methods and successful business., (3), 34-41.
  • Mustapha, M., Manan, Z., & Alwi, S. (2017). Sustainable green management system (SGMS) – An integrated approach towards organisational sustainability. Journal of Cleaner Production, 146, 158-172.
  • Neef, D. (1999). Making the case for knowledge management: The bigger picture. Management Decision, 37, 72-78.
  • Özdedeoğlu, B., & Erdoğan, M. (2023). Sürdürülebilir spor ve rekreasyon tesislerinin planlamasında kuruluş dinamikleri: Fitness salonu örneği. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 21(100. Yıl Özel Sayısı), 45-55.
  • P. Pai, Y., & T. Chary, S. (2013). Dimensions of hospital service quality: A critical review: Perspective of patients from global studies. International Journal of Health Care Quality Assurance, 26(4), 308-340.
  • Sarkis, J., Koo, C., & Watson, R. T. (2013). Green information systems & technologies–this generation and beyond: Introduction to the special issue. Information Systems Frontiers, 15, 695-704.
  • Sokoh, G. C., & Okolie, U. C. (2021). Knowledge management and its importance in modern organizations. Journal of Public Administration, Finance and Law, 20(1), 283-300.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2007). Experimental designs using ANOVA (Vol. 724). Belmont, CA: Thomson/Brooks/Cole.
  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, (2019). Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Değerlendirme Raporu. https://Www.Sbb.Gov.Tr/Wp-Content/Uploads/2020/03/Surdurulebilir-Kalkinma-Amaclari-Degerlendirme-Raporu_13_12_2019-WEB.Pdf).
  • Tuğaç, Ç. (2022). İklim değişikliği krizi ve şehirler. Çevre Şehir ve İklim Dergisi, 1(1), 38-60.
  • UN (1987). Report of the World Commission on Environment and Development : note / by the Secretary-General. https://digitallibrary.un.org/record/139811?v=pdf.
  • Ural, A. V. (2011). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi (3. baskı). Detay Yayıncılık.
  • Wang, S., Abbas, J., Sial, M. S., Álvarez-Otero, S., & Cioca, L. I. (2022). Achieving green innovation and sustainable development goals through green knowledge management: Moderating role of organizational green culture. Journal of Innovation & Knowledge, 7(4), 100272.
  • Widyanti, R., Rajiani, I., & Basuki, B. (2024). Green knowledge management to achieve corporate sustainable development. Journal of Infrastructure, Policy and Development, 8(2), 2844.
  • Yaşlıoğlu, M. M. (2017). Sosyal bilimlerde faktör analizi ve geçerlilik: Keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizlerinin kullanılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 46, 74-85.
  • Yu, S., Abbas, J., Álvarez-Otero, S., & Cherian, J. (2022). Green knowledge management: Scale development and validation. Journal of Innovation & Knowledge, 7(4), 100244.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sports and Recreation
Journal Section 2025 Cilt: 6 Sayı : 1
Authors

Türkan Nihan Sabırlı 0000-0002-8685-6760

Osman Göktuğ Koçak 0000-0001-5755-9444

Publication Date April 29, 2025
Submission Date March 2, 2025
Acceptance Date April 13, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Sabırlı, T. N., & Koçak, O. G. (2025). Rekreasyon İşletmelerinde “Yeşil Bilgi Yönetimi Ölçeğinin” Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 117-132.