Review
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE’DE PLANLAMANIN EVRİMİ VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE PLANLAMALAR –ULAŞILAN HEDEFLER

Year 2025, Volume: 16 Issue: 1, 9 - 21, 05.05.2025
https://doi.org/10.38137/vftd.1491243

Abstract

1929 Dünya Ekonomik Buhranı'nın ardından başlayan ve Sovyetler Birliği'nin etkisiyle şekillenen devlet müdahaleli sanayileşme süreçleri, Türkiye'nin planlama tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. İlk beş yıllık sanayi planlarıyla başlayan bu süreç, zaman içinde farklı planlama modelleriyle devam etmiştir. Özellikle 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasıyla planlama daha sistemli bir hal almış, ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaşmak için stratejik planlar geliştirilmiştir. Ancak, 1980'lerin başında yaşanan politik ve ekonomik krizler, planlama süreçlerinin değişimine neden olmuş ve piyasa ekonomisine geçiş süreci başlamıştır. Hayvancılık sektörüne gelindiğinde, Türkiye'nin coğrafi ve doğal kaynakları itibariyle büyük potansiyele sahip olduğu, ancak sektördeki sürdürülebilir politikalar ve yeterli destek mekanizmalarının olmaması, yüksek girdi maliyetleri ve pazar erişimindeki zorluklar nedeniyle bu potansiyelin tam olarak kullanılamadığı görülmektedir. Sonuç olarak, Türkiye'de planlamanın gelişiminin uzun bir süreci olduğunu ve bu planlamaların hayvancılık sektörü üzerine de yapıldığı, ancak hedeflenen başarıya tam olarak ulaşılamadığı, bu sebeple sektörde üretimde kendi kendine yeterliliği sağlamak, ulusal beslenmenin güvence altına alınması ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için yeni strateji/politikaların hayata geçirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu makalenin amacı, Türkiye'de planlamanın evrimini incelemek ve özellikle hayvancılık sektörüne yönelik planlamaların tarihsel gelişimini detaylı bir şekilde analiz etmektir.

References

  • Akbay, C., Çetinkaya, S. & Akbay, F. (2023). Türkiye’de coğrafi bölgelere göre süt sığırcılığı işletmelerinde yem bitkisi üretim durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(4), 1156-1166.
  • Akın, A. C., Arikan, M. S. & Çevrimli, M. B. (2020). Effect of import decisions in Turkey on the red meat sector. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 5(2), 83-89.
  • Anonim (2018). Kanatlı hayvancılık sektör politika belgesi 2018-2022. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara. Erişim Adresi: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/PlanProgram-Ve-Faaliyet-Raporlari/sekt%c3%b6r politika-belgeleri, Erişim Tarihi: 31.01.2024.
  • Arıkan, M. S., Çevrimli, M. B., Akın, A. C., Mat, B. & Tekindal, M. A. (2019). Cointegration analysis of broiler meat and broiler feed prices in Turkey. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 35(4).
  • Avcıoğlu, R. (2012). Türkiye meraları ve mera kanununun getirdikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 24-32.
  • Aydın, E. & Sakarya, E. (2012). Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(6).
  • Aydın, E., Aral, Y., Can, M. F., Cevger, Y., Sakarya, E. & İşbilir, S. (2011). Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişimler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 3-13.
  • Aydın, E., Can, M. F., Aral, Y., Cevger, Y. & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 51-57.
  • Aydın, R. (2021). DPT’nin kuruluş sürecinde iktidar bloğu ve bürokrasi arasındaki ilişkiler üzerine bir tartışma. Memleket Siyaset Yönetim, 16(35), 1-36.
  • Ayvazoğlu Demir, P. & Aydın, E. (2020). Türkiye’de 1980 ve sonrası hayvancılık politikalarına genel bir bakış ve hayvansal üretimde girdi pariteleri. İçinde: Hayvancılık Sektörüne Ekonomik Bakış. Iksad International Publishing House, Ankara/Turkey, 381-400.
  • Babalık, A. A. & Fakir, H. (2017). Korunan ve otlatılan mera alanlarında vejetasyon özelliklerinin karşılaştırılması: Kocapınar Merası örneği. Türkiye Ormancılık Dergisi, 18(3), 207-211.
  • Balabanlı, C., Albayrak, S., Türk, M. & Yüksel, O. (2006). 4342 sayılı mera kanunu uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları. Turkish Journal of Forestry, 7(1), 75-81.
  • Can, M. B., Cengiz, B. N. & İmik, H. (2024). Bayburt ilinin ekonomik kalkınmasında hayvansal üretim ve önemi. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 15(1), 23-38.
  • Can, M. F. (2018). Türkiye hayvancılık politikalarının AB ile etkileşimi ve olası sonuçları. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13(2), 242-250.
  • Çaçan, E., Aydın, A. & Başbağ, M. (2014). Korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın botanik kompozisyon açısından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-2), 1734-1741.
  • Çelik, O. & Çetiner, S. (2019). Türkiye ekonomisinde kalkınma planları ve kalkınma planlarındaki söylem değişiklikleri. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 2(3), 121-131.
  • Çevrimli, M. B., Mat, B., Polat, M., Arikan, M. S., Akin, A. C., Tekindal, M. A. & Günlü, A. (2024). Determinants of consumer egg prices in Türkiye using K-nearest neighbors regression analysis. The Journal of Animal and Plants Sciences, 34(3).
  • Demir, N. (2012). AB ve Türkiye’de hayvancılık politikalarındaki son gelişmelerin uyum süreci açısından karşılaştırılması. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 23(2), 58-63.
  • Demir P. & Aral S. (2009). The faced problems and solution proposals of dairy farms in Kars province. Veteriner Hekimler Dernegi Dergisi, 80(3), 17-22.
  • Demir, P., Aral, Y. & Sarıözkan, S. (2014). Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1), 1-6.
  • Demir, P. & Elmalı, D. A. (2011). Doğu Anadolu Bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 29-34.
  • Demir, P., Elmalı, D. A., Işık, S., Tazegül, R. & Ayvazoğlu, C. (2013). Kars ili süt sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve hayvan besleme alışkanlıklarının ekonomik önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3), 229-236.
  • Demircan, V., Yılmaz, H. & Örmeci Kart, M. Ç. (2013). Türkiye’de kanatlı et sektörünün gelişimi sorunları ve çözüm önerileri. II. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya, 2013, 98-110.
  • Erat, V. & Arap, İ. (2017). Kalkınmadan rekabete Türkiye’de planlamanın dönüşümü. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (18), 137-156.
  • Ergün, O. F. & Bayram, B. (2021). Türkiye’de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10(2), 158-175.
  • Esen, F. (2017). Bingöl ilinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri. BUSBED, 7(13), 83-100.
  • Gezginç, Ö. (2022). Van ili hayvancılığının mevcut durumu. Antakya Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(1), 40-52.
  • Günlü, A. & Alaşahan, S. (2010). Türkiye’de keçi yetiştiriciliği ve geleceği üzerine bazı değerlendirmeler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 15-20.
  • Günlü, A., Atasever, M. & Karakaya, Y. (2006). Erzurum ili hayvancılığının yapısal özellikleri ve yakın gelecekteki durumu üzerine genel değerlendirme. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(3), 55-68.
  • İşler, H. & Ünlü Ören, H. G. (2021). Dünya’da, bölgelerde ve Türkiye’de hayvancılık sektörü. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 22(48), 72-95.
  • Kalender, S. & Yeşilbaş Özenç, Y. (2023). Planlamanın kuramsal temelleri: kavramsal bir analiz. Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi, 4(1), 57-73.
  • Karakuş, F. & Akkol, S. (2013). Van ili küçükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu ve verimliliği etkileyen sorunların tespiti üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 9-16.
  • Karaman, S. (2002). Türkiye’de Planlı Kalkınma Dönemlerinde Hayvancılık Sektöründe Üretim, Yatırım, Hedef ve Gerçekleşmeleri Üzerine Bir Araştırma. Ankara, Türkiye, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Dönem Projesi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Keskin, B. & Demirbaş, N. (2012). Türkiye'de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 117-130.
  • Keskin, M. (2023). Kalkınma planlarının bölgesel kalkınma perspektifinden değerlendirilmesi. Ekonomi İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi, 5(1), 1-24.
  • Keskin, M. & Tüney Bebek, D. (2018). Mersin ilinde koyun yetiştiriciliğinin mevcut durumu bazı verim ve yapısal özellikleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 315-323.
  • Kılıç, O. & Eryılmaz, G. A. (2020). Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Koca, R. (2021). Yarı Göçebe Hayvancılık Faaliyetlerinin Kırsal Sistemlerin Sürdürülebilirliği ve Gıda Güvencesi Bakımından Önemi: Gömürgen Köyü (Kayseri) Örneği. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Leblebici, D. N. & Erkul, E. (2008). Planlı kalkınma deneyiminden stratejik planlamaya geçiş: Türkiye örneği. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (1), 269-285.
  • Mat, B. & Cevger, Y. (2020). Balıkesir ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36(4).
  • Övgün, B. (2010). Türkiye’de planlama: Sektörel gelişmeden kalkınmaya kalkınmadan stratejiye. Memleket Siyaset Yönetim, 5(13), 176-204.
  • Saygın, Ö. & Demirbaş, N. (2018). Türkiye’de kırmızı et tüketimi: sorunlar ve öneriler. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 32 (3), 567-574.
  • Seçer, A. & Boğa, M. (2016). Niğde ilinin Çamardı ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde pazarlama yapısı, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(2), 79-83.
  • Semerci, A. & Çelik, A. D. (2016). Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin genel durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2), 182-196.
  • Soyak, A. (2003). Türkiye'de iktisadi planlama: DPT'ye ihtiyaç var mı? Doğuş Üniversitesi Dergisi, 4(2), 167-182.
  • Soyak, A. (2006). Ulusaldan Uluslarüstüne İktisadi Planlama ve Türkiye Deneyimi, İstanbul, Der Yayınları.
  • Soysal, M. İ., Ünal, E. Ö. & Gürcan, E. K. (2020). Çiftlik hayvan genetik kaynaklarının koruma ve sürdürülebilir kullanımı. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 3(2), 210-227.
  • Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) (2024a). Kalkınma Planları. Erişim Adresi: https://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/. Erişim Tarihi: 23.01.2024.
  • Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) (2024b). Özel İhtisas Komisyonu Raporları. Erişim Adresi: https://www.sbb.gov.tr/ozel-ihtisas-komisyonu-raporlari/. Erişim Tarihi: 23.01.2024.
  • Şahin, K. (2001). Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 11(1), 79-86.
  • Şahin, O., Kaygısız, A. & Yılmaz, İ. (2022). Türkiye’de sığır yetiştiricilerinin ırk tercihleri ve nedenleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(1), 151-165.
  • Şenel Uzunkaya, S. (2020). Türkiye ekonomisinde 1923-1977 yılları arasındaki sanayi ve kalkınma planlarının değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19, 14-30.
  • Şimşek, O. (2016). Türkiye’nin planlama ile tanışması: Devletçilik dönemi üzerine bir inceleme. Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 1-21.
  • Tandoğan, M. (2006). Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde karlılık analizi ile işletmelerde karşılaşılan üretim ve pazarlama sorunları. Afyonkarahisar, Türkiye, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Tapkı, N., Dağıstan, E., Ertürküner, N. & Ertürküner, A. (2020). Hatay ili sığır yetiştiriciliği işletmelerinde pazarlama yapısı, sorunlar ve çözüm önerileri: Payas ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3), 413-421.
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Çimrin, T. & Selvi, M. H. (2018). Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 324-339.
  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) (2023). Hayvancılık Sektör Raporu 2022. Erişim Adresi: https://www.tigem.gov.tr/Folder/CarouselDosyasi/d5364eb6-320e-4bc8-86b5-e3bc5a861e7d.pdf. Erişim Tarihi: 21.01.2024
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2024). Türkiye İstatistik Kurumu 2024. Erişim Adresi: https://www.tuik.gov.tr/. Erişim Tarihi: 22.03.2024
  • Turan, Z., Şanver, D. & Öztürk, K. (2017). Türkiye’de hayvancılık sektöründen süt inekçiliğinin önemi ve yurtiçi hasılaya katkısı ve de dış ülkelerle karşılaştırılması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(3), 60-74.
  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2023). Türk Dil Kurumu sözlükleri, Güncel Türkçe sözlük. Erişim Adresi: https://sozluk.gov.tr/. Erişim Tarihi: 22.12.2023. Vural, H. & Fidan, H. (2007). Türkiye'de hayvansal üretim ve hayvancılık işletmelerinin özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2), 49-59.
  • Yılmaz Uçar, A. (2016). Türkiye’de stratejik planlamanın kuruluş süreci üzerinden planlamada dönüşümün çözümlenmesi. Mülkiye Dergisi, 40(2), 5-42.
  • Yüzbaşıoğlu, R. (2022). Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu, teknik ve ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma (Tokat ili merkez ilçe örneği). Ziraat Mühendisliği, (375), 4-17.

EVOLUTION OF PLANNING IN TURKEY AND PLANNING IN LIVESTOCK SECTOR - ACHIEVED OBJECTIVES

Year 2025, Volume: 16 Issue: 1, 9 - 21, 05.05.2025
https://doi.org/10.38137/vftd.1491243

Abstract

The state-led industrialization processes, which began after the 1929 Great Depression and were shaped by the influence of the Soviet Union, marked a significant turning point in Türkiye's planning history. This process, which started with the first five-year industrial plans, continued over time with different planning models. The establishment of the State Planning Organization in 1960 made planning more systematic, developing strategic plans to achieve economic and social development goals. However, political and economic crises in the early 1980s led to changes in planning processes and started the transition to a market economy. As for the livestock sector, it is seen that Türkiye, with its geographical and natural resources, has great potential, but this potential could not be fully utilized due to productivity issues, lack of sufficient support mechanisms, high input costs, and difficulties in market access. In conclusion, it is understood that planning in Türkiye has a long evolution and that these plans have had significant effects on the livestock sector, but the targeted success has not been fully achieved. Therefore, it is necessary to implement new strategies and policies to increase the competitiveness of the sector and achieve sustainable development. The aim of this article is to examine the evolution of planning in Türkiye and to analyse in detail the historical development of planning especially for the livestock sector.

References

  • Akbay, C., Çetinkaya, S. & Akbay, F. (2023). Türkiye’de coğrafi bölgelere göre süt sığırcılığı işletmelerinde yem bitkisi üretim durumu. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(4), 1156-1166.
  • Akın, A. C., Arikan, M. S. & Çevrimli, M. B. (2020). Effect of import decisions in Turkey on the red meat sector. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 5(2), 83-89.
  • Anonim (2018). Kanatlı hayvancılık sektör politika belgesi 2018-2022. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara. Erişim Adresi: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/PlanProgram-Ve-Faaliyet-Raporlari/sekt%c3%b6r politika-belgeleri, Erişim Tarihi: 31.01.2024.
  • Arıkan, M. S., Çevrimli, M. B., Akın, A. C., Mat, B. & Tekindal, M. A. (2019). Cointegration analysis of broiler meat and broiler feed prices in Turkey. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 35(4).
  • Avcıoğlu, R. (2012). Türkiye meraları ve mera kanununun getirdikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 24-32.
  • Aydın, E. & Sakarya, E. (2012). Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(6).
  • Aydın, E., Aral, Y., Can, M. F., Cevger, Y., Sakarya, E. & İşbilir, S. (2011). Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişimler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 3-13.
  • Aydın, E., Can, M. F., Aral, Y., Cevger, Y. & Sakarya, E. (2010). Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 51-57.
  • Aydın, R. (2021). DPT’nin kuruluş sürecinde iktidar bloğu ve bürokrasi arasındaki ilişkiler üzerine bir tartışma. Memleket Siyaset Yönetim, 16(35), 1-36.
  • Ayvazoğlu Demir, P. & Aydın, E. (2020). Türkiye’de 1980 ve sonrası hayvancılık politikalarına genel bir bakış ve hayvansal üretimde girdi pariteleri. İçinde: Hayvancılık Sektörüne Ekonomik Bakış. Iksad International Publishing House, Ankara/Turkey, 381-400.
  • Babalık, A. A. & Fakir, H. (2017). Korunan ve otlatılan mera alanlarında vejetasyon özelliklerinin karşılaştırılması: Kocapınar Merası örneği. Türkiye Ormancılık Dergisi, 18(3), 207-211.
  • Balabanlı, C., Albayrak, S., Türk, M. & Yüksel, O. (2006). 4342 sayılı mera kanunu uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları. Turkish Journal of Forestry, 7(1), 75-81.
  • Can, M. B., Cengiz, B. N. & İmik, H. (2024). Bayburt ilinin ekonomik kalkınmasında hayvansal üretim ve önemi. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 15(1), 23-38.
  • Can, M. F. (2018). Türkiye hayvancılık politikalarının AB ile etkileşimi ve olası sonuçları. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 13(2), 242-250.
  • Çaçan, E., Aydın, A. & Başbağ, M. (2014). Korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın botanik kompozisyon açısından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-2), 1734-1741.
  • Çelik, O. & Çetiner, S. (2019). Türkiye ekonomisinde kalkınma planları ve kalkınma planlarındaki söylem değişiklikleri. Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 2(3), 121-131.
  • Çevrimli, M. B., Mat, B., Polat, M., Arikan, M. S., Akin, A. C., Tekindal, M. A. & Günlü, A. (2024). Determinants of consumer egg prices in Türkiye using K-nearest neighbors regression analysis. The Journal of Animal and Plants Sciences, 34(3).
  • Demir, N. (2012). AB ve Türkiye’de hayvancılık politikalarındaki son gelişmelerin uyum süreci açısından karşılaştırılması. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 23(2), 58-63.
  • Demir P. & Aral S. (2009). The faced problems and solution proposals of dairy farms in Kars province. Veteriner Hekimler Dernegi Dergisi, 80(3), 17-22.
  • Demir, P., Aral, Y. & Sarıözkan, S. (2014). Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1), 1-6.
  • Demir, P. & Elmalı, D. A. (2011). Doğu Anadolu Bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 82(1), 29-34.
  • Demir, P., Elmalı, D. A., Işık, S., Tazegül, R. & Ayvazoğlu, C. (2013). Kars ili süt sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve hayvan besleme alışkanlıklarının ekonomik önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3), 229-236.
  • Demircan, V., Yılmaz, H. & Örmeci Kart, M. Ç. (2013). Türkiye’de kanatlı et sektörünün gelişimi sorunları ve çözüm önerileri. II. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya, 2013, 98-110.
  • Erat, V. & Arap, İ. (2017). Kalkınmadan rekabete Türkiye’de planlamanın dönüşümü. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (18), 137-156.
  • Ergün, O. F. & Bayram, B. (2021). Türkiye’de hayvancılık sektöründe yaşanan değişimler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10(2), 158-175.
  • Esen, F. (2017). Bingöl ilinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri. BUSBED, 7(13), 83-100.
  • Gezginç, Ö. (2022). Van ili hayvancılığının mevcut durumu. Antakya Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(1), 40-52.
  • Günlü, A. & Alaşahan, S. (2010). Türkiye’de keçi yetiştiriciliği ve geleceği üzerine bazı değerlendirmeler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 15-20.
  • Günlü, A., Atasever, M. & Karakaya, Y. (2006). Erzurum ili hayvancılığının yapısal özellikleri ve yakın gelecekteki durumu üzerine genel değerlendirme. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1(3), 55-68.
  • İşler, H. & Ünlü Ören, H. G. (2021). Dünya’da, bölgelerde ve Türkiye’de hayvancılık sektörü. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 22(48), 72-95.
  • Kalender, S. & Yeşilbaş Özenç, Y. (2023). Planlamanın kuramsal temelleri: kavramsal bir analiz. Eğitim Felsefesi ve Sosyolojisi Dergisi, 4(1), 57-73.
  • Karakuş, F. & Akkol, S. (2013). Van ili küçükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu ve verimliliği etkileyen sorunların tespiti üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1-2), 9-16.
  • Karaman, S. (2002). Türkiye’de Planlı Kalkınma Dönemlerinde Hayvancılık Sektöründe Üretim, Yatırım, Hedef ve Gerçekleşmeleri Üzerine Bir Araştırma. Ankara, Türkiye, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Dönem Projesi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Keskin, B. & Demirbaş, N. (2012). Türkiye'de kanatlı eti sektöründe ortaya çıkan gelişmeler: sorunlar ve öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1), 117-130.
  • Keskin, M. (2023). Kalkınma planlarının bölgesel kalkınma perspektifinden değerlendirilmesi. Ekonomi İşletme ve Maliye Araştırmaları Dergisi, 5(1), 1-24.
  • Keskin, M. & Tüney Bebek, D. (2018). Mersin ilinde koyun yetiştiriciliğinin mevcut durumu bazı verim ve yapısal özellikleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 315-323.
  • Kılıç, O. & Eryılmaz, G. A. (2020). Samsun ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 637-645.
  • Koca, R. (2021). Yarı Göçebe Hayvancılık Faaliyetlerinin Kırsal Sistemlerin Sürdürülebilirliği ve Gıda Güvencesi Bakımından Önemi: Gömürgen Köyü (Kayseri) Örneği. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Leblebici, D. N. & Erkul, E. (2008). Planlı kalkınma deneyiminden stratejik planlamaya geçiş: Türkiye örneği. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26 (1), 269-285.
  • Mat, B. & Cevger, Y. (2020). Balıkesir ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36(4).
  • Övgün, B. (2010). Türkiye’de planlama: Sektörel gelişmeden kalkınmaya kalkınmadan stratejiye. Memleket Siyaset Yönetim, 5(13), 176-204.
  • Saygın, Ö. & Demirbaş, N. (2018). Türkiye’de kırmızı et tüketimi: sorunlar ve öneriler. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 32 (3), 567-574.
  • Seçer, A. & Boğa, M. (2016). Niğde ilinin Çamardı ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde pazarlama yapısı, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(2), 79-83.
  • Semerci, A. & Çelik, A. D. (2016). Türkiye’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin genel durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2), 182-196.
  • Soyak, A. (2003). Türkiye'de iktisadi planlama: DPT'ye ihtiyaç var mı? Doğuş Üniversitesi Dergisi, 4(2), 167-182.
  • Soyak, A. (2006). Ulusaldan Uluslarüstüne İktisadi Planlama ve Türkiye Deneyimi, İstanbul, Der Yayınları.
  • Soysal, M. İ., Ünal, E. Ö. & Gürcan, E. K. (2020). Çiftlik hayvan genetik kaynaklarının koruma ve sürdürülebilir kullanımı. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 3(2), 210-227.
  • Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) (2024a). Kalkınma Planları. Erişim Adresi: https://www.sbb.gov.tr/kalkinma-planlari/. Erişim Tarihi: 23.01.2024.
  • Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) (2024b). Özel İhtisas Komisyonu Raporları. Erişim Adresi: https://www.sbb.gov.tr/ozel-ihtisas-komisyonu-raporlari/. Erişim Tarihi: 23.01.2024.
  • Şahin, K. (2001). Kayseri ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri ve pazarlama sorunları. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 11(1), 79-86.
  • Şahin, O., Kaygısız, A. & Yılmaz, İ. (2022). Türkiye’de sığır yetiştiricilerinin ırk tercihleri ve nedenleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 8(1), 151-165.
  • Şenel Uzunkaya, S. (2020). Türkiye ekonomisinde 1923-1977 yılları arasındaki sanayi ve kalkınma planlarının değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19, 14-30.
  • Şimşek, O. (2016). Türkiye’nin planlama ile tanışması: Devletçilik dönemi üzerine bir inceleme. Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 1-21.
  • Tandoğan, M. (2006). Afyonkarahisar ili süt sığırcılığı işletmelerinde karlılık analizi ile işletmelerde karşılaşılan üretim ve pazarlama sorunları. Afyonkarahisar, Türkiye, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Tapkı, N., Dağıstan, E., Ertürküner, N. & Ertürküner, A. (2020). Hatay ili sığır yetiştiriciliği işletmelerinde pazarlama yapısı, sorunlar ve çözüm önerileri: Payas ilçesi örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3), 413-421.
  • Tapkı, N., Kaya, A., Tapkı, İ., Dağıstan, E., Çimrin, T. & Selvi, M. H. (2018). Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın durumu ve yıllara göre değişimi. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2), 324-339.
  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) (2023). Hayvancılık Sektör Raporu 2022. Erişim Adresi: https://www.tigem.gov.tr/Folder/CarouselDosyasi/d5364eb6-320e-4bc8-86b5-e3bc5a861e7d.pdf. Erişim Tarihi: 21.01.2024
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2024). Türkiye İstatistik Kurumu 2024. Erişim Adresi: https://www.tuik.gov.tr/. Erişim Tarihi: 22.03.2024
  • Turan, Z., Şanver, D. & Öztürk, K. (2017). Türkiye’de hayvancılık sektöründen süt inekçiliğinin önemi ve yurtiçi hasılaya katkısı ve de dış ülkelerle karşılaştırılması. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(3), 60-74.
  • Türk Dil Kurumu (TDK) (2023). Türk Dil Kurumu sözlükleri, Güncel Türkçe sözlük. Erişim Adresi: https://sozluk.gov.tr/. Erişim Tarihi: 22.12.2023. Vural, H. & Fidan, H. (2007). Türkiye'de hayvansal üretim ve hayvancılık işletmelerinin özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 13(2), 49-59.
  • Yılmaz Uçar, A. (2016). Türkiye’de stratejik planlamanın kuruluş süreci üzerinden planlamada dönüşümün çözümlenmesi. Mülkiye Dergisi, 40(2), 5-42.
  • Yüzbaşıoğlu, R. (2022). Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu, teknik ve ekonomik yapısı, sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir araştırma (Tokat ili merkez ilçe örneği). Ziraat Mühendisliği, (375), 4-17.
There are 62 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Animal Health Economics and Management
Journal Section Review
Authors

Burak Barıt 0009-0008-5060-0748

Beyza Nur Cengiz 0009-0003-8707-2356

Fatih Belgemen 0009-0000-0467-3673

Bahar Has 0009-0007-5523-5850

Alperen Varalan 0000-0002-0509-0514

Mustafa Bahadır Çevrimli 0000-0001-5888-242X

Publication Date May 5, 2025
Submission Date May 28, 2024
Acceptance Date March 12, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 16 Issue: 1

Cite

APA Barıt, B., Cengiz, B. N., Belgemen, F., Has, B., et al. (2025). TÜRKİYE’DE PLANLAMANIN EVRİMİ VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE PLANLAMALAR –ULAŞILAN HEDEFLER. Veteriner Farmakoloji Ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 16(1), 9-21. https://doi.org/10.38137/vftd.1491243