This study aimed to determine the occurrence percentages, total counts per milliliter, and rumen fermentation characteristics of rumen ciliates in the rumen of fattened cattle and lambs brought to a slaughterhouse in Van province. Accordingly, 10 fattened cattle with an average age of 24 months and 10 lambs with an average age of 8 months were used as animal material. During the postmortem examination of the selected animals, the abdominal region was opened, and the entire fore-stomachs were removed immediately. After separating the omasum and abomasum with a knife, rumen contents and rumen fluid samples were collected. Rumen NH₃-N concentrations were significantly higher in male lambs (P<0.05). The rumen acetate concentration was 67.72 mmol/L in fattened cattle and 61.12 mmol/L in male lambs (P<0.05). While the rumen propionate concentrations were similar in both species, the rumen butyrate concentration was higher in the rumen fluid of male lambs (P<0.05). Analyzing the numerical density of ciliates (x 10⁴ mL⁻¹) in the rumens of fattened cattle and lambs and the statistical results obtained through the Mann-Whitney U test, lambs exhibited lower ciliate density, whereas cattle demonstrated a significant advantage in this regard (P<0.005). In conclusion, based on the information gathered from interviews with animal owners, it was determined that the rumen fermentation characteristics rumen NH₃-N, acetic acid, and butyric acid concentrations were influenced by the composition of the ration in fattened lambs and cattle. The high proportion of grains in the fattening rations led to a higher prevalence of Entodinium sp., a member of the Entodiniomorphida family, in both cattle and lamb rumen.
11270
Bu çalışma, Van ilindeki bir kesimhaneye getirilen besi sığırları ve tokluların rumenlerinde yaşayan rumen siliyatlarının bulunuş yüzdelerini, mililitre başına toplam sayılarını ve rumen fermentasyon özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, 10 baş ortalama 24 aylık besi sığırı ile 10 baş ortalama 8 aylık toklu hayvan materyal olarak kullanılmıştır. Seçilen hayvanların postmortem muayenesi sırasında abdominal bölge açıldıktan hemen sonra ön mideler tamamen çıkarılmış; omasum ve abomasum bıçak yardımıyla ayrıldıktan sonra rumen içeriği ve rumen sıvısı örnekleri alınmıştır. Rumen NH₃-N konsantrasyonları, erkek kuzularda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Rumen asetat konsantrasyonu, besi sığırlarında 67.72 mmol/L iken, erkek kuzularda 61.12 mmol/L olarak saptanmıştır (P<0.05). Her iki türde rumen propiyonat konsantrasyonu benzerlik gösterirken, rumen bütirat konsantrasyonu erkek kuzuların rumen sıvısında daha yüksek tespit edilmiştir (P<0.05). Besi sığırları ve erkek kuzuların rumenlerinde bulunan siliyatların sayısal yoğunluğu (x 10⁴ mL⁻¹) ve Mann-Whitney U testi ile elde edilen istatistiksel sonuçlar incelendiğinde, kuzuların daha düşük siliyat yoğunluğuna sahip olduğu, sığırların ise bu konuda belirgin bir üstünlük sergilediği ortaya konulmuştur (P<0.005). Sonuç olarak, hayvan sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilere dayanarak, besi yapılan kuzu ve sığırların rumen fermentasyon özelliklerinden NH₃-N konsantrasyonu, asetik asit ve bütirik asit konsantrasyonlarının rasyon bileşimlerinden etkilendiği belirlenmiştir. Besi rasyonlarında dane yem oranının yüksek olması hem sığırlarda hem de kuzularda Entodiniomorphida familyasından Entodinium sp.'nin yoğun olarak bulunmasına neden olmuştur.
Proje Van İli kesimhanesinde kesilen ve ölmüş hayvanlarda yapıldığı için etik kurul gerekmemektedir.
TÜBİTAK 2209-A
11270
Bu araştırma makalesi TUBİTAK 2209- A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2022/2 kapsamında 11270 nolu proje ile desteklenmiş olup finansal destek için TÜBİTAK’a teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Feeding |
Journal Section | Agriculture / Zirai Bilimler |
Authors | |
Project Number | 11270 |
Publication Date | April 29, 2025 |
Submission Date | December 12, 2024 |
Acceptance Date | February 20, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 30 Issue: 1 |